Burse - Fonduri mutuale

Contextul international nu favorizeaza o crestere pe termen lung a Bursei

06.11.2008, 19:04 30

De altfel, toti indicatorii bursieri au parcurs cea mai mare parte a sedintei de ieri in scadere, insa au reusit sa inchida pe plus dupa stirile pozitive venite de pe pietele externe referitoare la reducerea dobanzii de referinta din partea Bancii Centrale Europene si a Bancii Angliei.

"Volatilitatea ridicata este normala intr-o astfel de perioada in care piata incearca sa ajunga la un pret de echilibu, mai aproape de realitate, dupa ce in ultima luna am inregistrat scaderi masive. Preturile isi spun cuvantul si nu cred ca urcarile din ultima perioada se datoreaza apropierii de perioada de raportari pentru trimestrul trei", a apreciat Dan Florin, broker in cadrul Carpatica Invest.
Titlurile Petrom (SNP) au reusit sa inchida sedinta de ieri in urcare, cu 5,3%, pana la pretul de 0,2 lei/actiune, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu 3,6%.
Cotatia petrolului a coborat ieri cu 2,6%, fiind tranzactionat la pretul de 60 dolari/ baril.
Si companiile de utilitati au consemnat ieri corectii, ceva mai modeste, titlurile Transelectrica (TEL) coborand cu 2,2%, iar actiunile Transgaz (TGN), cu 0,1%.
In ciuda corectiilor negative ale companiilor din sectorul energetic, indicele de profil, BET-NG, a inchis sedinta de ieri in crestere cu 0,2%, peste nivelul de referinta.
Indicele BET-FI, care reda evolutia societatilor financiare, a consemnat cea mai mare crestere din randul indicilor de pe BVB, inchizand cu 1,4% peste nivelul de referinta din sedinta de miercuri.
Titlurile SIF Muntenia (SIF4), SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) au inregistrat evolutii asemanatoare, actiunile societatilor financiare inchizand in urcare cu 1,7% fiecare. Cea mai mare crestere din randul SIF-urilor au avut-o actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au consemnat un avans de 2%.
"Preturile de acum favorizeaza intrarea la cumparare a investitorilor locali, insa nu cred ca acestia au puterea sa sustina o crestere de durata a pietei. In perioada imediat urmatoare ma astept ca investitorii sa se indrepte cat mai mult catre companii care acorda dividente, precum SIF-urile", a adaugat Dan Florin.
In sectorul financiar, cea mai buna evolutie au consemnat-o titlurile BRD Groupe SocGen (BRD), care au urcat cu 3,8% peste nivelul de referinta, atingand un pret de tranzactionare de 8,2 lei/actiune. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta atins in sedinta anterioara, de 0,215 lei/actiune.
"Bursa va continua sa reactioneze tot la stirile externe, insa contextul international nu favorizeaza o crestere pe termen lung. Sunt doar stiri punctuale, care entuziasmeaza piata, cum au fost de exemplu azi (ieri - n.a) reducerea dobanzii de referinta din partea BCE si a Bancii Angliei", a incheiat brokerul.
Pe plan extern, corectiile inregistrate de principalii indicatori bursieri au fost ceva mai mari, indicii de pe continent consemnand scaderi chiar si de 4,2%, in cazul indicelui german DAX. Indicele francez CAC 40 cobora cu 3,3%, in vreme ce indicele bursier britanic, FTSE 100, inregistra o corectie de 3,4%.
Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in scadere cu 1,2%, respectiv cu 100 de puncte, pana la pragul suport de 9.000 de puncte.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO