Eveniment

BCE da inca un semnal pentru ieftinirea creditelor in euro

06.11.2008, 18:58 18

Decizia BCE aduce o veste buna pentru cei care au contractat imprumuturi in euro si care in ultimele luni au fost nevoiti sa faca un efort tot mai mare pentru plata ratelor, in conditiile in care bancile locale au majorat dobanzile, iar peste aceste scumpiri s-a suprapus si deprecierea leului.

Din cauza turbulentelor de pe pietele financiare si a lipsei de incredere intre banci, costul finantarilor in euro urcase abrupt in vara, indicatorul EURIBOR pentru trei luni ajungand la 5,4% pe an.
In general, bancile stabilesc dobanda la creditele de mare valoare in euro in functie de acest indicator, la care adauga o marja. Chiar si dupa atenuarea tensiunilor din ultimele saptamani, EURIBOR a ramas la niveluri de 4,6%-4,7% pe an, respectiv cu un punct peste dobanda-cheie a BCE. Decizia de ieri ar trebui sa faca loc insa pentru noi scaderi ale EURIBOR.
Mai bine de jumatate din creditele acordate de bancile locale sunt in euro, cu un sold total de aproape 29 de miliarde de euro.
Reducerea ratei de politica monetara a BCE este a doua operata in decurs de o luna, pe fondul problemelor cu care se confrunta economia regiunii, care traverseaza cea mai grava criza a ultimilor 15 ani, scrie Bloomberg.
Banca Angliei a apelat la aceeasi strategie in ceea ce priveste rata de politica nominala a statului, pe care a redus-o cu 1,5%, pana la cel mai scazut nivel pe care l-a cunoscut aceasta din 1955 pana astazi, intr-o incercare de a stavili cea mai grava criza financiara din ultimul secol. Reducerea a depasit estimarile specialistilor care prevazusera o reducere de 0,5-1%. Ziua a fost completata de alte doua miscari din partea altor doua banci centrale, Banca Cehiei, care a trimis rata de referinta la 2,75%, in scadere cu 0,75%, si Banca Elvetiei care a actionat in aceeasi directie.
"Este momentul sa se actioneze de o maniera radicala", spune Ken Wattret, economist la BNP Paribas din Londra. "Criza economica actuala este una foarte grava, iar reducerea puternica a ratelor nominale este o masura adecvata acestui context."
Strategii BCE, care s-au intalnit la Frankfurt, au decis reducerea ratei nominale a dobanzii de la 3,75% la 3,25%, a doua scadere in decurs de o luna, dupa cea de 0,5% din 8 octombrie, ce a facut parte dintr-o miscare globala coordonata si a venit in incercarea de a pune capat crizei financiare mondiale ce pune stapanire din ce in ce mai puternic pe intreaga lume. Presedintele bancii, Jean-Claude Trichet, a declarat saptamana trecuta ca o noua actiune asupra ratei dobanzii este posibila.
Conform unui studiu realizat in randul managerilor din zona euro, activitatea sectorului de servicii a cunoscut in octombrie cea mai grava contractare a ultimilor 10 ani, pe fondul inaspririi conditiilor financiare ce au pus presiune pe afacerile din zona, in timp ce companiile au redus dramatic preturile intr-o incercare disperata de a reanima cererea. Acest sector a fost afectat inca din momentul in care s-a decis inasprirea conditiilor de creditare, pe fondul scaderii cererii si al cresterii preturilor la marfuri.
Vanzarile sectorului de retail in cele 15 state ale zonei euro au pierdut teren in septembrie, pe fondul temerilor ca rata somajului ar putea sa creasca, motiv pentru care consumatorii au devenit mai precauti in privinta cheltuielilor. Nici sectorul industrial nu a ramas neafectat, reducerea consumului avand implicatii asupra productiei industriale.
Un alt set de date a relevat ca activitatea sectorului de servicii in Marea Britanie - sector ce isi aduce contributia pentru 74% din activitatea economica a tarii - s-a prabusit in octombrie. Mai mult, biroul britanic de statistica a raportat pentru luna septembrie o productie industriala cu 0,8% mai mica fata de cea din luna precedenta, continuand pentru a saptea luna consecutiv declinul sectorului, inregistrand totodata cea mai importanta pierdere din februarie 2007. Comparativ cu valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, cifrele sunt in scadere cu 2,3%.
"Datele din Marea Britanie si din zona euro ridica ingrijorari in ceea ce priveste gravitatea si durata a ceea ce acum pare a fi recesiune sigura", a spus Howard Archer, economist la Global Insight. "Este evident ca aceste economii deja afectate de criza mondiala au intrat pe o panta descenta puternica in luna octombrie ca urmare a impactului puternic pe care criza financiara l-a avut asupra lor", a adaugat el. "Aceste cifre sunt o dovada in plus ca Marea Britanie este pe punctul de a intra in recesiune", a mentionat Capital Economics. "Deteriorarea puternica a activitatii din sectorul serviciilor ar putea fi suficienta pentru a inclina balanta in favoarea unei reduceri chiar de 1 procent a ratei dobanzii de politica monetara."
Comisia Europeana a anuntat saptamana aceasta ca economia zonei euro a intrat in recesiune, iar in 2009 se asteapta la o stagnare.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO