Burse - Fonduri mutuale

Corecţiile externe ţin investitorii de pe bursă în expectativă

Corecţiile externe ţin investitorii de pe bursă în expectativă

Autor: Stefan Musgociu

06.09.2011, 00:03 345

Bursa de la Bucureşti a coborât cu 2,17% şi a marcat a doua şedinţă consecutivă de corecţie, însă într-un ritm mai lent decât cel al burselor vest-europene, într-o piaţă în care atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni.

"Cred că acum trecem printr-o criză de încredere, care îşi face resimţite efectele pe toate pieţele. Datele publicate vineri privind piaţa muncii din SUA au arătat că angajatorii nu au făcut angajări din cauza aşteptărilor proaste, iar dacă nu se fac angajări, consumul nu are cum să crească. Până ce nu îşi revin lucrurile şi oamenii nu încep să aibă încredere să cheltuiască, nu prea avem de ce să ne aşteptăm la o îmbunătăţire. În plus, sunt şi temeri legate de o nouă intrare în recesiune a unor economii dezvoltate. Dacă pe plan extern este în continuare incertitudine şi nu se calmează apele, nici pe piaţa locală nu cred că vom vedea o recuperare consistentă", a declarat directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest Mihai Mureşian.

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute. Ulterior, corecţiile pieţelor vest-europene s-au amplificat până la 4,6% din cauza temerilor investitorilor cu privire la creditele ipotecare subprime, o nouă recesiune şi lipsei de unitate politică, aceasta putând zădărnici eforturile de rezolvare a crizei datoriilor din regiune. Totuşi, investitorii de la BVB nu au reacţionat puternic, iar punctul minim al indicelui general al pieţei de la Bucureşti, BET-C, a fost cu 2,47% sub închiderea de vineri.

Reacţia investitorilor la accelerarea corecţiilor de pe pieţele externe a fost mai vizibilă în evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri, acestea înregistrând corecţii cuprinse între 3,35% şi 5,29%.

Rulajul de vineri a fost asigurat în proporţie de 83% de un deal cu 1,09% din acţiunile Fondului Proprietatea, de 66,4 milioane lei (15,6 milioane euro).

Titlurile Fondului au continuat luni să conducă detaşat topul lichidităţii, cu operaţiuni de 9,6 milioane lei, şi au susţinut 44% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,4399 lei, preţ în scădere cu 1,12%.

"În momentul de faţă investitorii sunt mai mult în expectativă, ei diminuându-şi portofoliile într-o pondere mai mică, în condiţiile în care mai mult ca sigur că nici expunerile nu mai sunt atât de mari ca în perioadele de creşteri susţinute. Cel mai probabil volumele de acţiuni tranzacţionate vor creşte considerabil fie în perioadele de panică, fie în cele de reveniri puternice. De asemenea, ne putem aştepta la o creştere a interesului investitorilor atunci când pieţele vor arăta o schimbare a tendinţei", a mai spus Mureşian.

Atenţia investitorilor a fost axată pe câteva acţiuni. Doar acţiunile emise de 13 companii din cele 78 de societăţi listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea "Internaţionale" con­semnau rulaje mai mari de 100.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene coborau cu până la 4,6%, linia fiind urmată şi de ma­joritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii cuprinse între 1,6% şi 5,1%.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor SCT Bucureşti, după ce firma de construcţii CCCF Bucureşti, deţinută de fondul austriac Donau Finanz, şi omul de afaceri Sorin Apostol au anunţat că vor derula în perioada 8 - 28 septembrie o ofertă publică de preluare prin care intenţionează să achiziţioneze un pachet de 37,65% din acţiuni pentru suma de 16,4 mil. lei (aproape 3,9 mil. euro).

  • Titlurile Armax Gaz Mediaş (ARAX), care a răscumpărat luni un pachet de 858.000 de acţiuni la un preţ mediu de 0,1495 lei/unitate. Acţiunile companiei de servicii pentru petrol şi gaze au pierdut ieri 3,2% şi au închis ziua la 0,138 lei/unitate.

  • Evoluţia pieţelor externe, după ce bursele europene consemnau după închiderea şedinţei de la Bucureşti corecţii foarte puternice, şi de peste 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO