Burse - Fonduri mutuale

Corectiile sunt percepute ca oportunitati de intrare pe Bursa

Corectiile sunt percepute ca oportunitati de intrare pe Bursa
02.03.2010, 23:05 30

Bursa la la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare lanivelul indicelui principal BET, al celor mai lichide zece titluri,care s-a apreciat cu 1,8%. Cea mai mare crestere din piata insa afost consemnata de indicele sectorului energetic BET-NG, care aurcat cu aproape 2,4% fata de cotatia de luni.

Aprecierileatat pe BET, cat si pe BET-NG au fost sustinute de cresterileputernice consemnate de titlurile societatilor de utilitatiTranselectrica (TEL) si Transgaz (TGN), de 7,6 procente sirespectiv 5,6 procente.

"Cresterile pe titlurile energetice erau oarecum previzibile, inconditiile in care evolutia din 2009 a semanat mai degraba cu oconsolidare. Nu cred insa ca se astepta cineva la o crestere atatde mare si de brusca. La ora actuala sunt sentimente pozitive carepredomina in piata, in special pentru acest sector", a declaratDorin Masca, broker in cadrul societatii de intermediere CarpaticaInvest.

Titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si OMVPetrom (SNP) au inregistrat aprecieri ceva mai moderate, de 0,3% sirespectiv 0,7% fata de referinta.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Muntenia(SIF4) au consemnat cea mai mare corectie din grupa, de 2,4%,coborand la pretul de 0,83 lei/actiune. Titlurile SIF Oltenia(SIF5) si SIF Moldova (SIF2) au ocupat si de aceasta data primelepozitii in topul rulajelor, cu transferuri cumulate de peste 10,4milioane de lei. Restul SIF-urilor au inregistrat corectii de panala 1,2% pe titlurile SIF Transilvania (SIF3).

"Investitorii cred ca taxeaza in scadere decizia de amanare amajorarii pragului. Si-au pierdut din rabdare si destul de multiincep sa-si piarda si increderea ca pragul se va majora. Ca urmare,sunt destui investitori in piata dispusi sa marcheze pe SIF-uri. Numa astept insa la o corectie de amploare pe societatilefinanciare", a adaugat Masca.

Valoarea tranzactiilor s-a ridicat si ieri peste media luniifebruarie, cu un rulaj pe piata de actiuni de peste 6,5 milioane deeuro. Rulajul total, care include si transferurile pe piata deobligatiuni, a fost de aproximativ 13 milioane de euro.

"Lichiditatea se va pastra la acest nivel si in perioadaurmatoare si atata timp cat piata va evolua in crestere, nu cred cavom asista la o scadere a rulajelor. Si pe scadere o sa vedem ocrestere a rulajelor, in conditiile in care investitorii ar puteapercepe scaderile ca oportunitati de intrare pe Bursa", a continuatMasca.

Titlurile din sectorul bancar au revenit ieri pe crestere, ceamai mare apreciere fiind consemnata de titlurile BRD, care au urcatcu peste 1,3% fata de referinta. Si titlurile Bancii Transilvania(TLV) s-au pastrat pe plus, cu un avans ceva mai moderat, de doar1% fata de cotatia de luni.

"In perioada urmatoare cred ca SIF-urile vor evolua incontinuare in scadere, iar restul indicilor se vor corela cuevolutiile principalelor piete externe. O astfel de evolutie estepropice, intrucat sustine un nivel al lichiditatii ridicat inpiata", a incheiat Masca.

Principalele piete euro­pene au evoluat in continuare pe plus,cu cresteri cuprinse intre 0,5% pe indi­cele paneuropean Eurostoxx50 si aproape 1% pe indicatorul britanic FTSE 100.

De urmarit astazi

  • Evolutiile societatilor financiare (SIF-uri), care continua sainregistreze scaderi, pe fondul unor marcari de profit din parteainvestitorilor.
  • Evolutia companiilor de utilitati Transgaz (TGN) siTranselectrica (TEL), societatile inregistrand cresteri puternicein sedinta de ieri.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care au incheiatieri cea de-a doua sedinta pe plus, dupa o serie de corectii deamploare.
  • Evolutia actiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), pefondul reluarii cresterii pretului la titei, la aproape 80 dedolari/baril.
  • Principalele piete bursiere internationale, care continuaevolutia pozitiva cu avansuri in medie de pana la 1%.a

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO