Burse - Fonduri mutuale

Cotatia Argus, din nou peste pragul de 37.000 lei

29.11.2004, 00:00 25

Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta  au depasit din nou pragul de 37.000 lei/actiune, aceste titluri fiind printre putinele care au facut vineri obiectul unor tranzactii de peste 1 miliard de lei.
Actiunile SIF Oltenia au castigat vineri 1,6%, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 37.300 lei/actiune, cu putin peste cursul mediu la care titlurile au fost tranzactionate pe parcursul sedintei. In ultimele luni, principalul cumparator de actiuni Argus a fost SIF Oltenia, care a ajuns sa controleze peste 10% din actiunile societatii. Conducerea SIF Oltenia a declarat  ca este posibil sa mai cumpere actiuni Argus in functie de evolutia pietei. In prezent, cel mai important actionar al Argus este directorul general al companiei, Vasile Leu, cu o participatie de 11,4%. Conducerea Argus impreuna cu salariatii societatii detine aproximativ 50% din actiuni, dar dupa dizolvarea Asociatiei Salariatilor, unii dintre acestia au inceput sa vanda din actiuni.
Actiunile companiei hoteliere Bega Turism din Timisoara au facut obiectul in ultima perioada a mai multor tranzactii importante. In urma acestora, societatea imobiliara Bega TM, controlata de oamenii de afaceri Valentin si Emil Cristescu, a fost raportata cu o participatie de 19,9% in cadrul Bega Turism. Vineri s-a mai transferat un pachet de 4,5% din capitalul social al  companiei, singura tranzactie realizata cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 68.900 lei/actiune. Valoarea acestei tranzactii a fost de 3,3 miliarde de lei.
Actiunile santierului naval Aker Braila au pierdut 10%, inchiderea facandu-se la pretul de 45.000 lei/actiune. Acest pret a fost si cotatia minima la care titlurile au fost tranzactionate pe parcursul sedintei. Brokerii spun ca scaderea s-a datorat unui singur vanzator mai important, care a vandut direct la preturile cumparatorilor. Pachetul total de actiuni tranzactionat reprezinta 0,3% din numarul total de actiuni ale santierului naval. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri a fost de 491 milioane de lei.
Actiunile opertaorului portuar Socep Constanta au fost cele mai tranzactionate, dintre cele listate la Categoria I, cu un rulaj de 2,8 miliarde de lei. Evolutia cursului nu a fost caracterizata nici de aceasta data de fluctuatii deosebite. Pretul la inchidere a fost de 2.700 lei/actiune, in crestere usoara cu 0,3% fata de cotatia precedenta.
Pe fondul unei presiuni la vanzare, actiunile producatorului de cabluri electrice Iproeb Bistrita au pierdut 5,8%. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul minim al sedintei de 9.600 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 695 milioane de lei. Cel mai important actsionar al Iproeb etse societatea Electromontaj SA, cu o participatie de 28,2%, un alt actionar semnificativ fiind Asociatia Salariatilor, care controleaza 19,9% din actiuni.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO