Burse - Fonduri mutuale

Cotatii record pentru SIF-uri si Petrom

24.05.2004, 00:00 102

Actiunile SNP Petrom si cele ale societatilor de investitii financiare (SIF) au atins vineri noi maxime istorice. Pe fondul cresterilor importante inregistrate de aceste companii, indicii BET - C si BET - FI au atins valori record.
Indicele BET - FI, care urmareste evolutia actiunilor SIF, a inregistrat o crestere de 51,2% de la inceputul anului, depasind aprecierea de 45% inregistrata de indicele BET - C, care urmareste toate companiile listate la Bursa cu exceptia SIF - urilor.
Actiunile SNP Petrom au atins la inchidere un nou maxim istoric de 2.590 lei/actiune, in crestere cu 5,3% fata de cotatia precedenta. Actiunile Petrom au fost cele mai tranzactionate titluri, valoarea transferurilor depasind 25,4 miliarde lei.
Procesul de privatizare a companiei, care a stat la baza cresterii actiunilor Petrom de la inceputul anului a determinat si aprecierea de vineri. Informatiile aparute vineri potrivit carora statul roman a decis inceperea negocierilor directe pentru privatizare cu compania austriaca OMV a impulsionat cumparatorii.
Toate cele cinci societati de investitii financiare  (SIF) au atins vineri noi maxime istorice. Cresterile de vineri s-au datorat aparitiei in presa a unor informatii legate de faptul ca in spatele sutelor de investitori persoane fizice care au intrat in actionariatul SIF Transilvania si SIF Banat - Crisana s-ar afla fonduri de investitii controlate de un grup restrans de investitori.
Evolutia SIF - urilor a fost similara vineri, cotatiile acestor companii urcand imediat dupa deschidere cu 5- 6%. O data cu atingerea preturilor maxime, vanzatorii au inceput sa fie mai activi, cursul fiind marcat de fluctuatii mari pe parcursul sedintei.
Cea mai mare apreciere in randul SIF a apartinut SIF Oltenia, titlurile companiei fiind cotate la inchidere la 4.830 lei/actiune, in crestere cu 3,7% fata de cotatia precedenta.  Pretul maxim atins de SIF Oltenia a fost de 4960.Valoarea tranzactiilor   a depasit 12,1 miliarde lei. 
 Actiunile SIF Transilvania au atins un pret de 7.350 lei/actiune, ultima tranzactie a zilei perfectandu-se la 7.100 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile SIF transilvania au castigat 1,4%. Operatiunile au insumat 5,6 miliarde lei.
Actiunile companiei Rompetrol Rafinare (Petromidia) si-au interupt declinul consemnat de sedintele precedente,  vineri cotatia Petromidia inregistrand o apreciere usoara de 0,3%. Aproape de inchidere, actiunile Petromidia erau cotate la un pret minim al zilei de 622 lei/actiune, in ultimele secunde  de tranzactionare cotatia urcand pana la 630 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 5,8 miliarde lei.



Piata Rasdaq
Un pachet de 7% din actiunile companiei Dafora Medias a fost transferat vineri, singura tranzactie a zilei cu aceste titluri perfectandu-se la un nou maxim istoric de 4.500 lei/actiune.
Ultimele doua sedinte au consemnat atingerea de noi maxime istorice pentru actiunile Dafora, pe fondul unui numar redus de tranzactii. Cotatia medie a titlurilor Dafora a urcat vineri cu 25%, cu o zi in urma aprecierea fiind de 17,2%. Valoarea tranzactiei de vineri a fost de 5,5 miliarde lei. Principala activitate a companiei este legata de extractia gazelor naturale.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta si-au mentinut evolutia pozitiva inceputa joi, ultima sedinta a saptamanii trecute consemnand o apreciere de 2,41%. Pe parcursul zilei, cotatia Argus a oscilat intre 21.500 lei si 23.000 lei/actiune, la pretul maxim derulandu-se si ultima tranzactie a zilei. Transferurile au totalizat 2,5 miliarde lei.
Actiunile societatii Legume Fructe Militari au facut obiectul a sapte tranzactii, toate perfectate la un nou maxim istoric de 45.500 lei/actiune.  Pe fondul presiunii la cumparare, titlurile companiei au castigat 10,9%. Valoarea tranzactiilor a depasit 1,1 miliarde lei.  La inceputul saptamanii trecute, fondul de investitii Broadhurst a fost raportat cu o participatie de 8,5% in cadrul societatii, in timp ce  AVAS in urma vanzarilor importante a ajuns sa mai controleze mai putin de 55 din actiunile Legume Fructe. Cel mai important actionar minoritar al companiei este SIF Muntenia, care detine 15,1% din numarul total de actiuni.
La Categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti. Cu titlurile Imep s-au derulat patru tranzactii, toate perfectate la pretul de 3.400 lei/actiune. Cotatia medie a pierdut 1,05%. Operatiunile au insumat 367 milioane lei. Capitalizarea bursiera a companiei este de 24 milioane dolari, ceea ce reprezinta 1,29% din capitalizarea totala a bursei RASDAQ.
Actiunile Rompetrol SA (Vega) au mai pierdut vineri 0,67%,  scaderile importante din ultima perioada ducand cotatia Vega pana la valori atinse anul trecut pe la sfarsitul lunii noiembrie. Actiunile Vega au fost tranzactioante vineri la un pret minim de 577 lei/actiune, in timp ce cursul mediu a fost de 577 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 364 milioane lei.
Vineri a fost raportata si incheierea mai multor oferte publice , cea mai ridicata ca valoare din acestea implicand actiunile companiei Sticla Lucsil Cluj - Napoca. Un pachet de 5,2% din actiunile Sticla Lucsil a fost cumparat de persoana fizica Vasile Fesnic, pretul oferit fiind de 11.000 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 11.000 lei. Valoarea tranzactiei a fost de 1,5 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO