Burse - Fonduri mutuale

Cresteri mici pentru companiile mari

03.06.2004, 00:00 12

Majoritatea companiilor tranzactioante ieri la BUrsa au incheiat sedinta de tranzactionare  la cotatii superioare celor de marti, iar toti cei trei indici care urmaresc evolutia pietei au incheiat ziua in crestre.
Actiunile SIF Oltenia continua sa se mentina in atentia investitorilor, chiar daca aprecierile inregistrate nu mai sunt asa mari ca cele de saptamana trecuta. Titlurile SIF Oltenia au urcat ieri cu 2,7%, in partea a doua a sedintei cotatia apropiindu-se la 50 lei de maximul istoric de 5.800 lei/actiune. Actiunile SIF Oltenia au fost ieri cele mai tranzactionate titluri, transferurile depasind 12,1 miliarde lei. Actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat ieri o crestere de 1,44%, dar la fel ca in sedintele anterioare cele mai mari aprecieri au apartinut SIF Oltenia si SIF Moldova.
Actiunile SNP Petrom au fost cotate la un pret maxim de 2.600 lei/actiune, in conditiile in care maximul istoric atins de aceste titluri este de 2.690 leri/actiune. Lichiditatea actiunilor Petrom a fost mai redusa decat cea inregistrata in sedinta precedenta, aceste actiuni mentinandu-se insa pe locul al doilea in ceea ce priveste cele mai tranzactioante societati. Operatiunile au insumat 9,7 miliarde lei. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 5.750 lei/actiune, in crestere cu 0,9% fata de cotatia precedenta.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat ieri o apreciere usoara de 0,5%, confirmand asteptarile brokerilor care nu se asteptau la intrarea intr-o perioada de scadere sustinuta pentru Petromidia.
Unele din cele mai mari aprecieri au apartinut actiunilor a doua companii aflate printre vedetele Bursei la inceputul anului. Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile Turbomecanica au urcat cu 7%, majoritatea tranzactiilor din a doua parte a zilei derulandu-se la pretul de 69.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 4,1 miliarde lei. Titlurile Turbomecanica au crescut puternic la inceputul anului pe fondul speculatiilor legate de pozibilitatea dizolvarii actionarului majoritar reprezentat de Asociatia Saariatilor. Anuntul ca aceasta asociatie nu se va dizolva in acest an a determinat intrarea titlurilor Turbomecanica  pe un trend descendent, urmat dupa aceea de o perioada de stabilizare.
Actiunile Siretul Pascani, societate la care Asociatia Salariatilor s-a dizolvat deja, au castigat 9%, ultimul pret al sedintei fiind de 2.540 lei/actiune. Operatiunile au insumat 2,8 miliarde lei. O data cu atingerea acestui pret, actiunile Siretul s-au apropiat din nou, in conditiile raportului de 1/4, de cotatia inregistrata inainte de splitarea valorii nominale a actiunilor.
Banca Trasilvania s-a numarat printre putinele actiuni care au incheiat ziua in scadere. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a realzat la 5.850 lei/actiune, cu 0,9% mai putin fata de ziua anterioara. valoarea tranzactiilor cu actiunile bancii a fost de 4,8 miliarde de lei.



Piata Rasdaq
Actiunile companie Altur Slatina au revenit ieri la tranzactionare, cotatia acestor titluri reatingand pe parcursul zilei maximul istoric de 25.000 lei/actiune. Pe fondul unei lichiditati reduse, titlurile Altur au inregistrat o apreciere medie de peste 10%.
Actiunile Altur au fost suspendate de la tranzactionare pentru derularea unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor, convocata pentru aprobarea propunerii de splitare a valorii nominale  a actiunilor si de majorare a capitalului social. Actionarii companiei au hotarat splitarea valorii nominale de la 25.000 lei/actiune la 5.000 lei/actiune, majorarea capitalului social urmand sa se faca prin emisiunea de actiuni noi cu o suma de peste 23,3 miliarde lei din fondul de rezerve. Astfel, actionarii inscrisi in registrul actionarilor pana la data de 21 iunie, considerata data de inregistrare, vor primi 14 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinute. Actionarul majoritar al Altur este SIF Oltenia care de la inceputul anului si-a majorat participatia detinuta in cadrul Altur, ajungand in prezent sa detina 87,8% din numarul total de actiuni. SIF Oltenia a anuntat ca analizeaza posibilitatea de a lista in viitor compania la Bursa de Valori.
Cele mai tranzactionate actiuni au apartinut producatorului de ulei Argus Constanta, cu transferuri in valoare de 1,2 miliarde lei. Actiunile Argus au scazut si ieri, cotatia medie pierzand 0,95%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 22.000 lei/actiune, cotatie in jurul careia s-au derulat majoritatea tranzactiilor din ultima perioada.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au recuperat pierderea de marti, cotatia medie urcand cu 1,39%. Pe parcursul ultimei saptamani, titlurile Socep s-au aflat pe un trend in general ascendent, in conditiile in care lichiditatea acestor actiuni nu a fost ridicata. Operatiunile de ieri au insumat 303 milioane lei.
Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au mai pierdut ieri in medie peste 5%. Fiecare sedinta de la inceputul saptamanii a consemnat scaderi pentru titlurile Prodlacta, pretul minim de 17.500 lei/actiune inregistrat ieri fiind cea mai redusa cotatie de la sfarsitul lunii ianuarie.  Valoarea tranzactiilor derulate ieri a fost de 411 milioane lei.
Pe fondul unei lichiditati reduse, actiunile producatorului de articole de imbracaminte Flacara Cluj - Napoca au castigat peste 8%, inchiderea facandu-se la pretul maxim de 390.000 lei/actiune. totlurile Flacara au facut obiectul a doar patru tranzactii, valoarea totala a acestora fiind de 217 milioane lei. Flacara a obtinut profit in ultimii ani, compania avand si o politica constanta de distribuire de dividende.
Valoarea tranzactiilor derulate ieri la Bursa Electronica RASDAQ a fost de 5,6 miliarde lei. Indicele RASDAQ - C, care urmareste toate companiile listate la RASDAQ, a urcat cu 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO