Burse - Fonduri mutuale

Criza pietelor externe trage in jos Bursa si leul

13.08.2007, 20:01 15

Stirile negative venite de pe pietele externe au determinat o corectie severa la Bursa de Valori Bucuresti, in ciuda faptului ca cele mai importante companii romanesti listate au raportat rezultate foarte bune pe primul semestru. Pe piata valutara, leul a inregistrat o depreciere accentuata fata de euro, iar dobanzile la depozitele pe termen scurt au crescut.
Daca pietele internationale nu-si revin rapid, atunci finantatorii care opereaza in Romania ar putea sa scumpeasca creditele si sa ceara suplimentari ale garantiilor pentru cei care vor bani.
"Nu intrevad un impact major asupra economiei romanesti: posibil sa vedem un efect marginal pe cursul de schimb, respectiv o inversare temporara si limitata ca amploare a tendintei de apreciere a leului, precum si o reducere a apetitului strainilor pentru investitii imobiliare, ceea ce nici n-ar fi foarte rau in actuala faza de evolutie a pietei, avand in vedere temerile privind aparitia unui 'bubble'", a comentat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Bancpost. El crede ca este posibila repatrierea unora din capitalurile speculative, insa nu considera ca sumele sunt atat de mari incat sa poata antrena o depreciere spectaculoasa a leului.
Problemele de pe pietele financiare externe s-au accentuat in ultima saptamana, pe langa criza creditelor ipotecare riscante din SUA aparand una noua, cea a lichiditatii scazute din sistemul financiar, pentru ca nimeni nu mai vroia sa dea bani. Aceasta a determinat bancile centrale din SUA, Europa si Asia sa pompeze peste 200 mld. euro in piata pentru a evita o criza de lichiditate care ar putea paraliza pietele financiare.
Pietele europene de actiuni au resimtit din plin socul, pierzand vineri peste 3%, cele mai afectate fiind titlurile bancare. Piata americana isi continua si ea corectia, desi interventia puternicei banci centrale - Fed i-a mai linistit putin pe investitori. Marii investitori ies de pe instrumente mai riscante pentru a se proteja.
"Pietele de capital traverseaza o perioada in care apetitul pentru risc a scazut, iar investitorii de pe pietele de actiuni ies pentru a se proteja impotriva fluctuatiilor mari de pret. Aceasta corectie este una normala, venind dupa o crestere puternica a pietelor de capital. Totusi, in acest moment nu sunt date care sa spuna ca vor asista la o inversare de trend pe termen mai lung", a declarat Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, care administreaza fonduri care investesc atat pe piata romaneasca, cat si pe pietele externe.
Pentru piata locala, aceasta inseamna, cel putin pe termen scurt, o stopare a intrarilor de capital strain. In ciuda profiturilor record raportate in primul semestru de principalele doua banci listate BRD si Transilvania (TLV), piata a inregistrat corectii semnificative. Indicele BET a pierdut vineri 1%, iar de la inceputul crizei s-a depreciat cu 6%, in timp ce SIF-urile au pierdut in medie 3,1% in sedinta de vineri si 13,5% in ultimele trei saptamani. "Evolutia pietelor internationale se rasfrange si asupra pietei romanesti suprapunandu-se si peste o perioada de vacanta. De altfel, pe toate pietele din regiune se observa iesiri de capital insotite de deprecieri ale monedelor locale", sustine Mihai Ion.
Leul a fost si el lovit destul de puternic, pierzand vineri aproape 0,6% fata de euro. In ultimele trei saptamani, leul s-a depreciat cu 2,2% in raport cu moneda europeana.
Euro ar putea sa urce la Bucuresti pana la 3,3 lei, considera analistii bancilor locale, insa aceasta fluctuatie nu este vazuta ca un motiv de ingrijorare. In sedinta de tranzactionare de vinerea trecuta cotatiile au urcat de la 3,18 lei la 3,21 lei, pe fondul unor cumparari importante de valuta.
"Era normala o corectie pentru leu, dupa perioada de apreciere intensa. Sentimentul fata de pietele emergente nu este pozitiv, insa nu se poate vorbi de un dezastru. Ingrijorarea investitorilor creste, iar asta ar putea sa determine in continuare iesiri", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Cotatiile leu/euro au urcat la Bucuresti in tandem cu pietele emergente vecine, in conditiile in care investitorii speculatori iau decizii la nivel regional. "Asta arata efectele expunerii unei piete mici, cum este cea locala, la fluxurile internationale", a spus Anghel.
El a afirmat "nu este imposibil" sa vedem euro la 3,3 lei, insa considera ca aceasta nu ar reprezenta o corectie majora. Leul a inregistrat de la inceputul anului o apreciere fata de euro, care ajunsese la 7% in iulie.
"Pe termen scurt volatilitatea va fi ridicata si nu cred ca pietele se vor calma curand", spune Anghel, care se declara insa "optimist" ca pe un orizont de timp mai mare economia romaneasca isi pastreaza atractivitatea.
Florian Libocor, analist financiar la BRD-SocGen, vorbeste de asemenea de o depreciere a cursului pana la 3,3 lei pentru un euro. "Vad corectia ca fiind una temporara, de scurta durata. Chiar daca euro va atinge nivelul de 3,3 lei, ceea ce nu este exclus, dar este putin probabil, imi mentin estimarea ca la finalul anului cotatia se va situa intre 3,17 si 3,22 lei", spune Libocor. El spune ca aceasta corectie a leului va impinge inflatia anuala peste 4,5% in 2007, insa pe de alta parte reprezinta "o gura de oxigen" pentru pozitia externa. Aprecierea puternica de pana acum a leului a erodat competitivitatea exporturilor romanesti si a stimulat importurile.
"Dat fiind contextul actual, se poate spune ca probabilitatea ca BNR sa intervina in sensul aprecierii sau deprecierii leului este egala", considera Libocor.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat joi ca sunt sanse egale pentru aprecierea sau deprecierea cursului. El, a declarat saptamana trecuta intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg ca leul "foarte apreciat" poate fi vulnerabil la o miscare ampla de pendul in directia opusa.
"Riscul aprecierii exagerate este aparitia unei miscari mult mai puternice in directia opusa. Pietele financiare, in particular cele valutare, tind sa reactioneze disproportionat, iar banca centrala are posibilitati foarte limitate de a face ceva in privinta acestei tendinte naturale", a spus Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO