Burse - Fonduri mutuale

CSA: Actionarii Ardaf trebuie sa aduca 31 mil. euro la capital

CSA: Actionarii Ardaf trebuie sa aduca 31 mil. euro la capital

Ovidiu Tender, actionarul majoritar

21.07.2006, 19:41 15

Compania de asigurari a fost pusa sub administrare speciala, dar conducerea afirma ca planul de redresare poate fi pus in practica.
Actionarii Ardaf Cluj vor fi obligati sa aduca aproape 30,9 milioane de euro la capitalul social al companiei de asigurare pana pe 30 septembrie anul acesta, arata o decizie a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care cuprinde masurile de redresare financiara prin administrare speciala a societatii. Actiunile Ardaf au scazut ieri cu 25% pe piata bursiera, compania pierzand 11 milioane de euro din valoarea de piata. Scaderea a fost cauzata si de trecerea datei de inregistrare pentru o majorare de capital.
Asiguratorul are in prezent un capital social de 14 milioane de euro (50 mil. lei), dar decizia CSA arata ca pentru redresarea companiei este necesar un capital social de cel putin 160 de milioane de lei (44,9 mil. euro). Compania este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, care detine 70,69% din titlurile Ardaf prin societatea Tender SA. Reprezentantii Tender nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Restul actionarilor sunt compania Clairmont Holding Limited (cu 12,71% din titlurile Ardaf), Raiffeisen Zentralbank Austria (cu 10,19%) si alti actionari minoritari. Ovidiu Tender este in acest moment in arest, fiind judecat in dosarul Rafo.
"Planul de redresare propus de CSA este foarte bun si ajuta compania Ardaf. Teoretic, societatea isi continua activitatea curenta in mod normal: vindem polite, primim subscrieri si platim daune", a declarat pentru ZF Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf.
El a precizat ca actionarii companiei au fost cei care au propus cuantumul majorarii de capital si data limita de subscriere a acestuia, adica 30,9 milioane de euro pana la 30 septembrie.
CSA a numit un avocat independent pentru a fi administratorul special al companiei. Pe langa majorarea de capital, planul de redresare financiara include si alte masuri pe care compania va fi obligata sa le ia in aceasta perioada. Cele mai importante masuri sunt interzicerea efectuarii de catre companie a oricaror investitii, reducerea cheltuielilor de administrare pentru fiecare sucursala a companiei si interzicerea vanzarii oricaror active din patrimoniul companiei, arata decizia Comisiei de Supraveghere. La finele anului trecut, activele companiei erau de circa 50,8 milioane de euro.
"Oricum nu intentionam nici sa vindem active, nici sa facem vreo investitie in perioada urmatoare, asa ca interdictiile stabilite de CSA nu ne incurca activitatea", spune Manastireanu.
Actiunile Ardaf, cotate pe piata Rasdaq, au revenit ieri la tranzactionare in scadere cu 25%, maximul admis pentru o sedinta bursiera pe aceasta piata, dupa ce au fost suspendate in urma cu doua zile, ca urmare a anuntului CSA privind intrarea companiei sub administrare speciala.
Astfel, compania a pierdut 11 mil. euro din valoarea de piata intr-o singura zi, ajungand la o capitalizare de 34,27 mil. euro, fata de 45,27 mil. euro inainte de suspendarea de la tranzactionare. In cursul zilei de ieri, pentru titlurile Ardaf au fost plasate ordine de cumparare in valoare de circa 3.000 de euro, dupa care actiunile acestei companii au ramas fara cumparatori, desi pe piata exista un ordin de vanzare pentru aproape 950.000 de actiuni, in valoare de peste 65.000 de euro. Compania a mai facut obiectul unui plan de redresare financiara in toamna anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO