Burse - Fonduri mutuale

Cu 26 mil. euro, Teraplast Bistriţa a finalizat relocarea

Cu 26 mil. euro, Teraplast Bistriţa a finalizat relocarea
23.06.2010, 23:01 21

Compania Teraplast Bistriţa (TRP) a finalizat mutareaactivităţilor în noul parc industrial de la Sărăţel, investiţiecare s-a ridicat la aproximativ 26 mil. euro, iar lucrările demutare au durat aproape doi ani, fiind începute după listareacompaniei la BVB.

De altfel, listarea la Bursă a avut ca scop atragerea definanţare pentru mutarea activităţilor într-un nou parc industrial,compania reuşind să atragă circa 14 mil. euro de la investitorii depe Bursă.

"Finalizarea mutării capacităţilor de producţie este extrem deimportantă, deoarece a fost unul din principalele angajamente luatede companie în faţa investitorilor săi, în momentul listării laBursa de Valori Bucureşti", a declarat Florin Urîte, directorulgeneral al Teraplast.

Prin relocare, compania şi-a majorat capacităţile de producţie,dar va realiza şi economii de costuri de peste 3%. Cu toateacestea, investitorii nu au cules până acum roadele, preţulacţiunilor menţinându-se în continuare sub nivelul din ofertapublică iniţială, iar compania nu a acordat dividendeacţionarilor.

"Este foarte greu să spui dacă la sfârşitul anului acesta se vorda dividende, în condiţiile în care decizia aparţine acţionarilorşi se va dezbate în cadrul Adunării Generale. Personal, nu cred căeste o prioritate acum acordarea de dividende. Toată lumea seaxează pe creşterea companiei, mai ales în vremurile actuale", adeclarat şi Emanoil Viciu, preşedintele Consiliului deAdministraţie al Teraplast.

Anul trecut, compania a obţinut un profit net de 7,7 milioane delei (1,8 mil. euro), la o cifră de afaceri de 188,2 mil. lei (44,8mil. euro). Pentru acest an, acţionarii Teraplast au aprobat ocreştere a cifrei de afaceri cu 24,3%, la 234 milioane de lei, şiun profit net de aproape 16,5 milioane de lei, potrivit bugetuluide venituri şi cheltuieli. De asemenea, acţionarii societăţii auaprobat investiţii de 17,1 milioane de lei pentru acest an şi ungrad de îndatorare de maximum 70,4 mil. lei.

Compania este specializată în producţia de tubulatură din PVC(polivinilclorură) şi PE (polietilenă) prin subsidiara Politub, câtşi în producţia de panouri termoizolante, prin subsidiaraPlastsistem, toate membre ale grupului Teraplast.

Fostul teren din Bistriţa, în suprafaţă de 5 hectare, urmează săfie scos la vânzare în perioada următoare, potrivit unor declaraţiianterioare ale reprezentanţilor Teraplast, valoarea terenului fiindestimată la aproximativ 2 mil. euro, la un preţ mediu al pieţei de40 euro/mp.

La sfârşitul lunii martie, coducerea companiei a început ceade-a doua campanie de răscumpărare de acţiuni de pe Bursă, pachetulvizat fiind de 4,5 milioane de titluri Teraplast, reprezentândaproximativ 1,5% din capitalul social. După răscumpărare, titlurileurmează să fie vândute managerilor producătorului de materiale deconstrucţii la preţul mediu de achiziţie al acestora.

De altfel compania a anunţat că va majora plafonul stabilit deCNVM de 25% din volumul mediu zilnic de tranzacţionare la 50%,pentru răscupărarea de acţiuni, în condiţiile în care lichiditateala BVB a fost extrem de redusă în ultima perioadă.

În prima campanie de răscumpărare, compania a plătit 1,7milioane de lei, pentru 4,5 milioane de acţiuni.

În prezent, titlurile companiei se tranzacţionează la preţul de0,5 lei/unitate, la această cotaţie capitalizarea Teraplastridicându-se la 35,2 milioane de euro, la jumătate faţă de valoareade la listare, de 70 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO