Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns Fondul Proprietatea pe Bursa de la Viena fara ca macar sa stie. Ce spun actionarii?

20.01.2010, 23:08 61

Desi Fondul Proprietatea (FP) nu este prima actiune romaneascafolosita drept activ suport pentru un "warrant", pe pietele externefiind folosite drept activ suport actiunile Biofarm sau Petrom,produsul structurat emis de Wood&Co este primul care a adusindirect titlurile FP pe o piata reglementata asa cum este cea aBursei de la Viena. Mai mult, prin pretul de tranzactionare alcertificatului de tip "warrant", care are "in spate" un pachet de500.000 actiuni FP, se poate calcula in mod transparent pretul uneiactiuni FP.

"Nu cred ca acest certificat aduce mai mult bine, ci mai multrau pentru Fondul Proprietatea. Pretul certificatului nu reflectavaloarea Fondului Proprietatea, ci este doar un generator delichiditati pentru brokerii de la Wood. Mai mult, pretulcertificatului include si riscul emitentului-Wood&Co - care nuare nicio legatura cu Fondul Proprietatea. Pe de alta parte, esteinsa o idee buna de business pentru firma de brokeraj", a spusNicolae Ivan, reprezentantul fondului american de investitiiCartesian care detine 2,77% din Fondul Proprietatea. El admite insaca "acest certificat aduce un plus de usurinta si transparentatranzactiilor cu actiunile FP". Oficialii fondului Cartesian audeclarat public ca Fondul Proprietatea este un "activ unic" si catrebuie listat pe o piata bursiera cu multa lichiditate siparticipare larga a investitorilor pentru a aduce valoareactionarilor. Anul trecut, ei s-au opus proiectului de a listaFondul Proprietatea pe sistemul alternativ de tranzactionare "OverThe Counter" (OTC) lansat de Asociatia Brokerilor, argumentand capretul de listare a Fondului pe Bursa ar putea fi influentat de celde pe OTC.

Pe de alta parte, pana in prezent investitorii nu aveau laindemana un mod transparent de a cumpara actiuni la FondulProprietatea, iar vanzatorii nu aveau informatii verificabileprivind pretul, ceea ce a permis acumularea de catre investitorilocali si straini a unor pachete semnificative de actiuni lapreturi cu mult mai mici decat valoarea raportata a activelorfondului.

Potrivit unor surse din piata, inca un fond american deinvestitii a ajuns sa detina peste 1% din capitalul FP, ridicandastfel la patru numarul fondurilor care detin pachete de peste 1%din actiuni. La 18 ianuarie, cele patru fonduri detineau cumulat5,89% din FP, potrivit informatiilor furnizate de DepozitarulCentral. Alaturi de fondurile straine, printre actionarii FP se mainumara si SIF Oltenia si SIF Moldova. Participatia Ministerului deFinante a scazut pana la 59,8% din FP. De asemenea, trei persoanefizice detin cumulat o participatie de 8,67%. Un total de 3.120persoane, mare parte dintre acestea fiind proprietari ale carorbunuri au fost confiscate de regimul comunist, detin 21,6% dinFond.

In decembrie s-au realizat 108 tranzactii prin care s-autransferat peste 1% din actiunile Fondului Proprietatea, potrivitdatelor publicate de fond. In ultima perioada interesul a crescutdin partea investitorilor, care au cautat pachete mari de actiuni,dar numarul vanzatorilor a scazut, datorita optimismului privind oeventuala listare pe Bursa de la Bucuresti a fondului pana lafinele acestui an.

"S-au facut multe tranzactii cu actiunile FP in ultimelesaptamani, in special datorita schimbarii conducerii Fondului sinumirii lui Ionut Popescu in functia de director general. Acesteschimbari au fost percepute ca un semnal pozitiv de piata, semn calistarea Fondului e aproape", a spus o persoana implicata intranzactii cu actiuni FP.

Ionut Popescu a declarat pentru ZF ca va incepe demersurile delistare alaturi de Franklin Templeton chiar inainte de semnareacontractului de administrare pentru a castiga timp. La scurt timp,Sebastian Vladescu afirma ca "nu va pune nicio piedica listariiFondului Proprietatea si odata ce documentele vor ajunge la Finantenu vor sta mai mult de o saptamana pentru analizele necesare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO