Burse - Fonduri mutuale

Cum a reuşit ATS-ul Bursei din Varşovia să bată Bursa de la Bucureşti listând restaurante de sushi

Cum a reuşit ATS-ul Bursei din Varşovia să bată Bursa de la Bucureşti listând restaurante de sushi

Autor: Roxana Pricop

19.09.2010, 23:51 95

Destinat companiilor de mici dimensiuni şi investi­to­rilor cuapetit ridicat la risc, sistemul alternativ de tranzacţionareNewCon­nect se pregăteşte să pună umărul la dezvoltarea Bursei dinVarşovia, atunci când procesul de privatizare se va finaliza.
"NewConnect va furniza marfă pen­tru piaţa principală a Bursei dinVarşovia. În cei trei ani de funcţionare, şase com­panii, din cele146 câte se tran­zac­ţionează în prezent, s-au mutat pe piaţaprin­ci­pală", a spus Robert Kwiat­kow­ski, di­rector adjunct încadrul depar­ta­mentului de dezvoltare al Bursei din Varşovia.

NewConnect a strâns 150 de companii
Sistemul NewConnect a fost înfiinţat în anul 2007 şi a ajuns înprezent la o capitalizare de 0,9 mld. euro şi tranzacţii zilnice de3 mil. euro. Printre cei aproape 150 de emitenţi se numără companiide construcţii, IT, imobiliare, media şi sănătate şi restaurante desushi (77 sushi şi Sakana). În acest an, NewConnect a atras 52 denoi listări, număr dublu faţă de întregul an 2009.
Acest sistem este accesat de antre­prenorii polonezi în căutare definanţare pentru propriile afaceri, dar şi de in­vestitori privaţide tipul "business angels" şi al fondurilor de private equity încău­tare de plasamente care să le dubleze sau tripleze banii.
Spre deosebire de piaţa poloneză, sistemul alternativ operat deBursa de Valori Bucureşti nu are încă niciun emitent. Sistemul CAANa fost lansat la începutul acestui an, însă de atunci niciocompanie nu şi-a manifestat interesul.
"Cea mai mare ofertă publică care a avut loc pe NewConnect s-aridicat la 26 mi­l. zloţi (cca 6,6 mil. euro - n. red.). Printreavantajele listării pe NewCon­nect se numără faptul că listarea areloc în doar patru luni şi nu este ne­ce­sar un prospect", aexplicat Kwiatkowski.
Dacă la început oficialii bursei po­loneze erau direct implicaţi înatra­gerea de noi emitenţi pe ATS, în prezent de acest lucru seocupă companiile de con­sul­tanţă.
"Unul dintre principalii factori de succes în dezvoltareaNewConnect au fost companiile de consultanţă autorizate bursa dinVarşovia. La început, mergeam şi noi în teritoriu în căutare decompanii, nu ajungeam chiar în fiecare sat, dar nu ratam oraşeleimportante", a continuat directorul bursei poloneze.

CEO al NYSE: Companiile mici vor conducelumea
Succesul sistemului alternativ de tranzacţionare al Bursei dinVarşovia a atras atenţia şi marilor jucători de la nivel global.Prezent la Varşovia pentru a marca achiziţia unei platforme detran­zac­ţionare furnizată de NYSE Euronext Technologies, DuncanNie­derauer, direc­torul executiv al NYSE Euronext, s-a arătatinteresat de o cola­borare pe seg­mentul companiilor mici şimijlocii.
"Companiile mici şi mijlocii vor con­duce lumea în viitor. Vrem săcola­borăm cu Bursa din Varşovia în privinţa NewConnect. Mai mult,vrem ca bursa poloneză să fie punctul central din Europa Centralăşi de Est, iar investitorii noştri care sunt interesaţi deinvestiţii în regiune să găsească aceeaşi platformă tehnologică laVarşovia", a declarat directorul executiv al NYSE Euronext.
Întrebat care este opinia despre inter­zicerea tranzacţiilor de tip"short-selling" (vânzarea de acţiuni pe care investitorul nu ledeţine - n. red.), Duncan Niederauer a declarat că:
"Tranzacţionez de 25 de ani şi opinia personală este căshort-selling regle­mentat şi implementat cum trebuie aducelichi­ditate pieţei. Nu cred că in­terzicerea short-sel­ling-uluieste răspunsul corect. Dacă va fi oprit, ar putea crea o pantădes­cendentă", a spus el.
Bursa din Varşovia per­mite short-selling-ul din această vară, încon­diţiile în care alte burse, precum cele din Germania, l-auinter­zis. Pe piaţa ro­mâ­nească nu se pot face în prezent astfelde tranzacţii.
Prezenţa oficialului american la Var­şo­via a alimentat zvonurileprivind o po­sibilă preluare a unui pachet de acţiuni aoperatorului american la bursa po­lo­neză. Duncan Niederauer arefuzat să comen­te­ze orice informaţie pe acest subiect. Bursa dela Var­şo­via se pre­gă­teşte în prezent să de­vi­nă com­paniepu­blică prin de­ru­la­rea unei Ofer­te Pu­bli­ce Ini­ţiale (IPO)prin care statul scoate la vân­zare un pa­chet de circa 60% dinca­pital. Pe 9 no­iem­­brie ar urma să aibă loc primele tran­zacţiicu acţiunile bursei.

După ce a depăşit Viena, Varşovia vrea să devină jucătorglobal
Cu o capitalizare bursieră de peste 100 mld. euro şi 384 decompanii listate, Bursa din Varşovia se pregăteşte să devină unjucător global.
"Bursa a început în 1991 cu tranzacţii de 2.000 de dolari şi dupădouăzeci de ani am reuşit performanţa de a depăşi bursa din Vienala nivelul capitalizării şi al valorii tran­zacţiilor zilnice cuacţiuni. Următorul pas este poziţionarea bursei ca ju­cătorglo­bal", a spus Krzysztof Wa­lenczak, sub­se­cretar de stat laMinisterul Tre­zoreriei din Polonia.
În ultimi douăzeci de ani, dezvoltarea bursei din Polonia a foststrâns legată de deschiderea statului către privatizările prinpiaţa de capital, de legislaţia din do­me­niul pensiilor privatecare a ţinut fondurile de pensii captive pe piaţa locală, dar şi deinteresul investitorilor străini faţă de piaţa poloneză. Mai mult,in­ves­ti­torii de retail sunt de asemenea interesaţi deinvestiţiile pe piaţa de capital, la casele de brokeraj fiindînregistrate 1,4 milioane de conturi deschise, reprezentând 10% dinpopulaţia activă. După ce anul trecut s-a clasat pe locul altreilea în lume cu o valoare a IPO-urilor de 1,6 mld. euro, Bursadin Varşovia continuă performanţa şi în acest an. În al doileatrimestru al anului, la Bursa poloneză au avut loc
25 de IPO-uri în valoare de 3,1 mld. euro, cea mai mare ofertăfiind cea derulată de asi­gurătorul PZU în valoare de peste
2 mld. euro. Oferta PZU a fost cel mai mare IPO derulat în Europaîn ultimii trei ani.
"Un număr de 250.000 de investitori de retail au subscris la ofertaderulată de compania de asigurări PZU, fapt ce conferă o dimensiunesocială pieţei locale de capital", a mai spus Walenczak.
Bursa poloneză se pregăteşte de încă o premieră, şi anume delistarea primului ETF (exchange traded fund), eveniment care va locmiercuri, 22 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO