Burse - Fonduri mutuale

Cum isi fura statul singur caciula la Fondul Proprietatea

14.04.2010, 23:03 28

Fondul Proprietatea a pierdut circa 700 mil. lei (170 mil. euro)prin refuzul companiei energetice de stat Nuclearelectrica de a-iacorda diferenta de actiuni din capitalul social, astfel incatparticipatia Fondului sa atinga nivelul de 20% din Nuclearelectricastabilit de lege.

Fondul avea la finele lui 2009 active totale de 12,2 mld. lei (3mld. euro).

La infiintarea Fondului, Ministerul Economiei a fost obligatprin lege sa-i transfere un pachet de 20% din Nuclearelectrica. Inprima etapa, Fondul a devenit actionar la compania energetica cu11,24% pentru ca ulterior, din cauza majorarilor si reducerilor decapital la Nuclearelectrica, participatia Fondului sa scada cucirca 2%. Controlat in proportie de 60% de statul roman, FondulProprietatea detine in prezent o participatie de 9,72% dincapitalul social al companiei energetice Nuclearelectrica undestatul roman e actionar majoritar cu 90% din capital.

Diferenta de circa 10% din Nuclearelectrica valoreaza circa 700mil. lei, suma fiind calculata in functie de capitalurile propriiale Nuclearelectrica raportate in cel mai recent bilant contabil,de la finele lui 2008. Valoarea capitalurilor proprii reprezintaunul dintre principalele criterii de realizare a evaluarilor incazul ofertelor publice de preluare derulate pe Bursa.

Fondul reusise in 2008, printr-o intelegere cu MinisterulEconomiei si Finantelor, sa recupereze o parte din actiunile de laNuclearelectrica, iar la finele lui 2008 figura cu o participatiede 17,21%. In raportul pe 2009, participatia la Nuclearelectricaeste de 9,72%.

"In opinia noastra aceasta diminuare s-a facut prin incalcareaprevederilor legale in vigoare. Fondul Proprietatea a inteles saobtina realizarea drepturilor sale legale pe calea instantelorjudecatoresti, in prezent aflandu-se pe rolul acestora doua dosareavand ca obiect clarificarea structurii actionariatuluiNuclearelectrica si repunerea in drepturi a Fondului", a declaratconducerea Fondului, dand asigurari ca "de la data constituirii sipana in prezent, Fondul nu a instrainat nicio actiune dintre celedetinute la Nuclearelectrica".

Nuclearelectrica este unul dintre cei mai mari producatori deenergie de pe piata locala, compania operand cele doua grupuriactive ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda. Compania aavut in 2008 afaceri de 395 mil. euro si un profit de 28 mil.euro.

Detineri mai mici si la complexurileenergetice

Tot la infiintare, Fondul a primit participatii la treicomplexuri energetice - Turceni (24,93% din capital), Craiova (25%)si Rovinari (23,73%), toate controlate de statul roman. In urmafuziunilor, absorbtiilor si modificarilor de capital suferite decele trei companii, participatiile Fondului s-au redus cu cate maiputin de 1%, cea mai semnificativa fiind reducerea cu 0,65%inregistrata de detinerea Fondului la Complexul EnergeticCraiova.

Fondul Proprietatea mai are de recuperat de la statul roman,reprezentat de Ministerului Finantelor Publice, si contravaloareaunui pachet de circa 500 de milioane de actiuni ramase nesubscrisela capitalul social. Neplata acestor actiuni, in valoare nominalade circa 500 mil. lei, tine pe loc distribuirea dividendelor dinrezultatele financiare inregistrate in 2008 si 2009.

"Plata dividendelor aferente anilor financiari 2008 si 2009 vaputea fi inscrisa pe ordinea de zi a unei AGA convocate de FondulProprietatea numai dupa solutionarea problemei capitalului socialsubscris si nevarsat. Precizam ca, din informatiile pe care ledetinem, este posibil ca aceasta problema sa fie rezolvata pe calelegislativa", au afirmat reprezentantii Fondului.

Fondul mai detine in portofoliu participatii la peste 83 decompanii, dintre care doar 27 de societati sunt listate. Printrecele mai valoroase pachete de actiuni este cel detinut la OMVPetrom, respectiv de 20% din capitalul companiei.

Valoarea participatiei se ridica la circa 4 miliarde de lei.Participatia de 13,5% din Transelectrica valoreaza pe Bursa 202mil. lei, in timp ce pachetul de 15% din Transgaz valoreaza 442mil. lei.

Printre cele mai valoroase participatii ale Fondului s-aunumarat si pachetele minoritare detinute la fosta ElectricaOltenia, din vanzarea carora catre compania ceha CEZ Fondulincasand 230 mil. euro anul trecut.

FP a primit trei saptamani pasuire de laCNVM

CNVM a amanat cu trei saptamani, pana pe 15 mai, termenul incare Fondul trebuie sa se inregistreze la autoritate ca altorganism de plasament colectiv (AOPC), la solicitarea companieiamericane Franklin Templeton, potrivit Mediafax. Termenul de 45 dezile dat initial a expirat luni, 12 aprilie. Potrivit conduceriilocale, "termenul de 45 de zile a fost stabilit fara consultareaFondului, acesta reprezentand, mai degraba, dorinta CNVM de afinaliza rapid formalitatile de listare. Managementul Fondului isidoreste foarte mult listarea cat mai rapida, dar e greu de facut in45 de zile ceea ce nu s-a facut in anii anteriori".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO