Burse - Fonduri mutuale

Cum vor reactiona investitorii la introducerea unei cotei unice de impozitare de 16% pentru castigurile la Bursa

Cum vor reactiona investitorii la introducerea unei cotei unice de impozitare de 16% pentru castigurile la Bursa
12.05.2010, 23:08 105

Aplicarea unui impozit de 16% pentru castigurile dininvestitiile bursiere, indiferent de perioada de detinere, nu s-aconcretizat pana in prezent intr-un proiect legislativ, fiind vorbadespre o declaratie facuta de ministrul finantelor care, printrealtele, a anuntat ca impozitarea va fi aplicata de la 1 iunie sau,cel tarziu, de la 1 iulie 2010. Daca masura anuntata ieri va fiinclusa in Codul fiscal, circa 95.000 de investitori de pe Bursa,alaturi de alte peste 180.000 de persoane care investesc in fondurimutuale nu vor mai beneficia de impozitul redus de 1% daca duratainvestitiei este mai mare de un an, ci vor trebui sa contribuie labugetul de stat cu 16% din castigurile bursiere indiferent demomentul in care au cumparat actiunile sau unitatile de fond. Inprezent, daca castigul bursier a fost obtinut in urma uneiinvestitii mai mici de un an, valoarea impozitului este de 16%.

Investitorii nu cred ca investitiile lor pot salvabugetul statului

Posibila extindere a cotei unice a starnit reactiicontradictorii in randul investitorilor si analistilor contactatide ZF, insa aproape toti au fost de acord ca surplusul adus labugetul de stat va fi nesemnificativ, mult sub veniturile colectatedin aplicarea impozitului asupra dobanzilor depozitelor bancare.Cea mai mare parte a investitorilor pe Bursa au un portofoliu maimic de 11.000 de euro, iar valoarea totala a portofoliilor bursiereera de circa 3 mld. euro la finele anului trecut, in timp cevaloarea totala a investitiilor in fondurile mutuale este de 1,1mld. euro. Pe de alta parte, depozitele in lei si valuta alepopulatiei depasesc 30 mld. euro.

"Cand se va anunta oficial acest lucru, imi voi face calculeserioase si voi vedea ce actiuni voi vinde. Prin aplicarea unuiimpozit unic de 16% voi fi tentat sa speculez, chiar daca strategiamea este cea a unui investitor de portofoliu. Privind in ansamblu,veniturile suplimentare aduse la buget vor fi mici, astfel caconsider aceasta masura una propagandistica, menita sa creezeimpresia unei solidaritati", a spus Adrian Rotaru, investitor peBursa din anul 2002.

El mai adauga ca printre cei mai afectati de modificareaimpozitului vor fi investitorii care nu si-au recuperat incapierderile de pe urma crizei.

Pe de alta parte, Dumitru Tudor, unul dintre cei mai importantiinvestitori pe Bursa, este de parere ca un impozit unic va duce lascaderea numarului de tranzactii: "O astfel de masura nu va ajutapiata si probabil ca unul dintre efecte va fi reducerea numaruluide tranzactii. Este foarte important sa vedem cum anume se vaconcretiza impozitul unic de 16%, pentru ca exista un mare grad deincertitudine din partea Executivului".

De exemplu, un investitor care a cumparat actiuni la SIFOltenia, unul dintre cele mai lichide titluri tranzactionate peBursa, in valoare de 10.000 de lei in urma cu cinci ani, dupaformula actuala de impozitare, are de platit in 2011 un impozit de1% din castigul de 5.000 de lei daca ar fi vandut actiunile pe 11mai 2010. Dupa o eventuala modificare a impozitului pana la 16%,investitorul mai ramane cu 4.200 de lei suma neta, mai putin cu 750de lei fata de suma ramasa dupa aplicarea cotei de 1%.

Cu toate acestea, si investitiile mai mici de un an pot aducecastiguri consistente, iar de cele mai mult ori investitorii nurezista sa nu isi marcheze profitul, chiar daca impozitul e maimare. De exemplu, daca un investitor ar fi cumparat actiuni laconstructorul Condmag in valoare de 10.000 de lei vineri, 7 mai, sile-ar fi vandut luni, 10 mai, ar fi incasat un castig de 2.100 delei, investitia aducandu-i un randament de 20% in doar catevazile.

Daca fondurile straine cred in cota unica, Bursa eferita de retrageri

Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare ErsteAsset Management - cel mai mare administrator de fonduri mutuale -afirma ca evolutia Bursei, dupa eventuala aplicare a impozituluiunic de 16%, va depinde de reactia fondurilor straine de investitiisi mai putin de psihologia investitorilor locali.

"Pe o piata putin lichida, asa cum este cea locala, reactiafondurilor de investitii, care pot destabiliza cotatiile actiunilorprin tranzactii in valoare de doar cateva milioane de euro,conteaza foarte mult. Daca fondurile straine vor percepe impozitulunic ca o masura ce face parte din consolidarea fiscala cu efectein scaderea deficitelor si chiar cresterea ratingului de tara,atunci nu cred ca vom asista la reactii dramatice sau vanzarimasive pe Bursa. Daca insa disconfortul privind impactul asuprarentabilitatii plasamentelor pe piata locala va creste, atunci neputem astepta la retrageri de bani", a adaugat el.

Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata deCapital, atrage atentia ca "implementarea acestei masuri de lajumatatea anului ar putea crea haos la administratiile fiscale. PeBursa, impactul ar putea fi cresterea exponentiala a volatilitatii,multi dintre investitori fiind tentati sa isi marcheze profitulpentru participatii mai vechi de un an in incercarea de plati unimpozit mai mic".

In opinia brokerilor, lipsa de predictibilitate cauzata demodificarea fiscalitatii, dupa ce anul trecut, cand bursa ainregistrat cresteri uriase, investitorii au fost scutiti deimpozite, va dauna cel mai mult plasamentelor pe termen mediu silung.

"A fi investitor de portofoliu inseamna proiectii pe ani dezile. Cumperi un pachet de actiuni la o companie listata la bursastiind ca platesti un impozit de 1% daca vinzi din actiuni dupa unan, pentru ca dintr-o data impozitul sa creasca la 16%", a spusMihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Consultantii: Sistemul actual de impozitare creeazadiscrepante

La extrema opusa se afla Doru Lionachescu, partener principal alcasei de investitii Capital Partners, care afirma ca bursa nu arenevoie de investitori care investesc doar pentru ca sunt impozitelemici.

"Este o decizie corecta introducerea impozitului unic de 16% sicred ca astfel va avea loc o revenire la normal. Bursa de ValoriBucuresti nu isi indeplineste rolul de canalizator al capitalului,este un operator scump si marginal, fara un rol semnificativ ineconomie. La noi, bursa este un fel de jucarie in mana unorindivizi care castiga bani facand «insider trading» in cea mai mareparte a timpului, fara a se implica in managementul companiilor sinici nu ajuta cu capital emitentul. Astfel ca nu vad un motivpentru care acestia ar beneficia de facilitati fiscale", a spusDoru Lionachescu, partener principal al casei de investitii CapitalPartners.

Cum au evoluat impozitele pe Bursa

2004:

impozit unic de 1% din castigul obtinut din transferultitlurilor de valoare

2005:

apare pentru prima data impozitarea in functie de perioada dedetinere: 1% ramane pentru plasamente mai mari de un an si esteintrodusa cota de 10% pentru castigurile obtinute in urmainvestitiilor bursiere mai mici de un an

2006:

are loc introducerea cotelor diferentiate de impozitare de 1%,respectiv 16% din profiturile bursiere in functie de perioada dedetinere a titlurilor. Masura este luata la un an de laintroducerea cotei unice de impozitare de 16%

2009:

este suspendata impozitarea profiturilor realizate dininvestitiile bursiere si din plasamentele in fondurile mutuale, inurma unei masuri luate de Guvernul Tariceanu de sustinere a pieteide capital

2010:

revine impozitul de 16% din castig daca investitia pe Bursa sauin fonduri mutuale a fost mai mica de un an sau 1% din castig dacainvestitia a fost mai mare de un an. Ministrul finantelor SebastianVladescu declara public ca veniturile din activitati bursiere vorfi impozitate cu 16%, masura putand intra in vigoare de la 1 iuniesau 1 iulie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO