Burse - Fonduri mutuale

Cumpararile agresive s-au mai domolit

07.01.2005, 00:00 11

Dupa aprecierile importante din ultima perioada, sedinta de ieri a consemnat si aparitia primelor corectii negative. Unele din actiunile cu cele mai mari cresteri de la inceputul acestui an, precum Rompetrol Rafinare sau Banca Transilvania au fost cotate in scadere la finele sedintei.
In pofida scaderilor inregistrate de actiunile unora din companiile mari de pe piata, Bursa a "rezistat", toti cei trei indici aprecieri atingand noi maxime, cresterile fiind insa usoare.
Brokerii spun ca o corectie negativa pentru intreaga piata dupa aprecierile bruste de la inceputul anului ar fi normala. "Ma asteptam sa vina o corectie chiar de miercuri, dupa ce in sedinta de marti se resimtise o tendinta de vanzare. Probabil vom asista la corectie pentru intreaga piata in perioada urmatoare, tinand cont ca pe o perioada foarte scurta, piata a crescut foarte mult. Oricum, chiar si dupa o eventuala corectie, preturile vor fi mai mari decat cele de la finalul anului trecut ", a comentat Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest.
Daca aceasta corectie nu va veni pe termen scurt, este cu atat mai bine. "Daca aceasta corectie nu vine si se va intra pe un palier de acumular,  e un semnal ca piata rezista si are perspective foarte bune de crestere in continuare", a spus Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. El  considera ca pana in mai - iunie, o crestere a pietei de 40% este foarte probabila. In opinia acestuia, tonul cresterilor il vor da tot actiunile companiilor petroliere, ale bancilor, SIF - urilor, dar suprize placute pot aparea si in cazul unor altor companii, un exemplu fiind Oltchim Ramnicu - Valcea.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut ieri 0,9%, inchizand la pretul de 1.100 lei/actiune. La inceputul sedintei, aceste actiuni au atins si un nou maxim  dupa listarea la Bursa de 1.150 lei/actiune. Titlurile Petromidia au fost cele mai tranzactionate in piata, cu un rulaj de 67,4 miliarde de lei (1,7 milioane de euro).
Actiunile Petrom si BRD au atins noi maxime istorice, aprecierile de pret la finalul sedintei fiind in fiecare caz, de peste 3%. Titlurile Petrom au fost cotate la un nivel record de 3.940 lei/actiune, in timp ce noul maxim istoric pentru actiunile BRD este de 42.900 lei/actiune. Cu actiunile BRD s-au realizat si doua tranzactii speciae, ultima din ele la 41.800 lei/actiune. Valoarea celor doua transferuri a fost de 6,2 miliarde de lei (162.000 euro), rulajul total realizat de titlurile BRD ieri fiind de 43,7 miliarde de lei (1,1 milioane de euro).
Si actiunile Impact au facut obiectul unei tranzactii speciale derulata la pretul de 6.150 lei/actiune. Valoarea acestei operatiuni a fost de 3,2 miliarde de lei ( 85.000 euro). In prima zi dupa trecerea perioadei in care investitorii ce cumparau actiuni Impact puteau subscrie in cadrul majorarii de capital, aceste tituri au pierdut 3,9%.
SIF Moldova a intrat mai puternic pe TLV
SIF Moldova a achizitionat un pachet de peste 2,6 milioane de actiuni ale Bancii Transilvania in valoare de 28,4 miliarde de lei prin intermediul unor tranzactii derulate ieri si miercuri. Pachetele reprezinta 0,2% din capitalul Bancii Transilvania. SIF Moldova a ajuns astfel sa detina aproximativ 2,4% din actiunile bancii.



Piata RASDQ
Printre cele mai tranzactionate titluri de pe Categoria de Baza s-au aflat actiunile Neptun Campina , care au inregistrat de altfel si o apreciere importanta, de 10,6%, ajungand la un pret la inchidere de 415.000 lei/actiune. Cu aceste titluri s-au derulat 41 de tranzactii, in valoare de aproape 3 miliarde lei (77,6 mii euro).
Neptun a anuntat o majorare de capital cu suma de 715.000 de euro, aceasta realizandu-se prin emisiune de actiuni cu valoarea nominala si de emisiune de 25.000 lei/actiune. In ultimele luni ale anului trecut, titlurile Neptun au inregistrat aprecieri importante, in luna noiembrie 2003 cotatia fiind de 26.000 de lei/actiune. Actionar majoritar al societatii este compania Metaleuroest (societate detinuta de oameni de afaceri romani), cu o participatie de 71,9%.
Cel mai mare rulaj din sedinta de ieri, 6,4 miliarde lei (165.000 euro), l-au realizat actiunile producatorului de imbracaminte Braiconf Braila, transferandu-se astfel 1,2% din capitalul social al companiei. Pe fondul unor fluctuatii importante, actiunile companiei urcat cu 7,69%, ajungand la un pret la inchidere de 70.000 lei/actiune.
O lichiditate buna au avut si titlutile Argus Constanta. Cu aceste actiuni s-au derulat 36 de tranzactii, in valoare de 3,1 miliarde lei (80.000 euro). La inchidere, actiunile Argus nu au inregistrat modificari fata de sedinta precedenta desi cotatia a crescut pana la un maxim de 41.275 lei/actiune.
In atentia investitorilor au intrat si titlurile companiei brasovene de constructii, Condmag. Prin cele 5 tranzactii s-a realizat un rulaj de 2,27 miliarde lei (58,5 mii euro). Pretul la inchidere a fost de 3.800 de lei, nemodificat fata de sedinta anterioara.
catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO