Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii au fost mai puternici pe SIF-uri, care au crescut cu 3%

Cumparatorii au fost mai puternici pe SIF-uri, care au crescut cu 3%
16.03.2010, 23:04 15

SIF-urile au revenit ieri in atentia investitorilor, indi­celede profil BET-FI ur­cand cu peste 3,3% fata de cotatia de luni. Siindicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a inchis inurcare, cu o apreciere de aproape 1%, in timp ce companiile din sectorul energetic au revenit pe scadere,cu o corectie pe indicele BET-NG de 0,4% fata de referinta.Valoarea tranzactiilor a depasit 11,7 mil. euro, fiind cel mai marerulaj de la inceputul acestei luni.

"Era asteptata o miscare violenta in piata, in special peSIF-uri, dupa evolutia aproape in stagnare a Bursei din ultimeledoua saptamani. Cumparatorii au fost insa mai puternici si, tinandcont ca unele titluri au spart niste praguri de rezistenta pevolume in crestere, ma face sa cred ca aprecierile vor continua inpiata si in sedintele urmatoare", a declarat Adrian Ciudin,directorul de tranzactionare al societatii de intermediereCarpatica Invest.

Cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare afost inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cupeste 4,2% fata de cotatia de luni, urcand astfel la pretul de 1,73lei/actiune. In top au urmat aprecierile SIF Transilvania (SIF3),SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), cu cresteri de3,6%, 3,4% si respectiv 2,8% fata de referinta. MajoritateaSIF-urilor au inregistrat rulaje de peste 2 mil. lei, cele mai maridin aceasta luna.

"Cred ca SIF-urile vor inregistra miscari puternice si insedinta de maine (azi - n.a.), mai ales ca titlurile SIF Oltenia auspart rezistenta de la 1,6 lei/actiune, pe un rulaj mult pestemedia lunii. La fel se poate intampla si cu titlurile BRD si Petromcare si ele au spart niveluri de rezistenta. Odata sparte acesteniveluri, ele se transforma in praguri suport si tehnic vorbind osa fie grea o revenire sub aceste praguri", a mai spus Ciudin.

Titlurile BRD au inregistrat ieri o apreciere de aproape 3,4%,cea mai mare din sectorul bancar de altfel, depasind pretul de 15lei/actiune. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inchis si elepe plus, cu un avans de 0,9% fata de referinta.

Actiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au revenit pescadere in sedinta de ieri, cu o corectie de putin peste 0,3%, peminus inchizand si titlurile societatilor de utilitati Transgaz(TGN) si Trans­electrica (TEL).

In sectorul chimic, titlurile Azo­mures Tg. Mures (AZO) siAmonil Slo­bozia (AMO) au continuat apre­cierile puternice, cucresteri de 6,2% si respectiv 4,8%, inregistrand unele dintre celemai mari avansuri din piata.

"Si la nivelul indicilor nivelurile de rezistenta cred ca se vortransforma in praguri suport, astfel in sedintele urmatoare o savedem cel mult asezari de pret si nu cred intr-o revenire pescadere accentuata", a incheiat Ciudin.

Titlurile Boromir Prod (SPCU) au inregistrat si ieri o cresterepeste media pietei, de peste 9%, in ultimele doua sedinte actiunilecompaniei din domeniu panificatiei urcand cu peste 13%.

Cea mai mare crestere din piata a fost insa inregistrata deactiunile UAMT Oradea (UAM), de peste 11%, titlurile producatoruluide piese auto atingand pretul de 0,69 lei/actiune.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), dupa ce companiileau revenit ieri in atentia investitorilor, cu aprecieri de peste 3%la nivel de indice.
  • Evolutia titlurilor BRD, in sedinta de ieri, actiunile banciiinregistrand cea mai mare apreciere din sectorul bancar.
  • Evolutia actiunilor OMV Petrom (SNP), care au revenit ieri peminus, dupa ce a inceput saptamana cu aprecieri de aproape 9%.
  • Evolutia titlurilor din sectorul chimic, Azomures Tg. Mures(AZO) si Amonil Slobozia (AMO), care continua aprecierile puternicedin ultimele sedinte.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), care au inchis sedinta de ieri in scadere, cucorectii de pana la 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO