Burse - Fonduri mutuale

Daca pica finantarea externa, pica si Bursa

Daca pica finantarea externa, pica si Bursa
20.10.2009, 23:28 72

Bursa de la Bucuresti a reusit sa inchida sedinta de ieri inurcare, cu aprecieri moderate, de maximum 0,6% pe indicele BET-FI,in vreme ce indicatorul energetic BET-NG a coborat cu 0,1% fata dereferinta. Indicele principalelor zece companii din piata a urcatcu aproape 0,5%, la nivelul de 4.700 de puncte.

Brokeriisunt de parere ca piata se asaza treptat intr-o zona de distributiein urmatoarea perioada, incertitudinea politica si implicitcontinuarea acordurilor de imprumut extern cu FMI si UE tinandinvestitorii departe de piata de capital.

"Piata pare ca s-a asezat intr-o zona de distributie sievolueaza in contradictie cu principalele piete externe, fiindinfluentata de incertitudinea din mediul politic. Principalaingrijorare a investitorilor este lipsa guvernului, care ar puteaduce la incetarea acordurilor de finantare externa, ceea ce arreduce drastic ratingul de tara. Avem de a face cu un risc enorm inperioada urmatoare", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunctde operatiuni din cadrul Prime Transaction.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIFBanat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare apreciere, de2,8%, in vreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au consemanat ocorectie de aproape 1% fata de referinta. Titlurile bancare BRD siBanca Transilvania (TLV) au inregistrat si de aceasta data evolutiipozitive, titlurile bancii clujene urcand cu 2,8%, la pretul de1,81 lei/actiune.

Actiunile Alro (ALR) si Dafora (DAFR) au revenit pe minus, cu ocorectie de 1,3% si respectiv 0,9% fata de referinta, in timp cetitlurile Impact au inchis in urcare, cu o apreciere de 0,8%, panala pretul de 0,63 lei/actiune.

"In cazul in care se retrage finantarea externa cred ca Bursa vareactiona imediat in scadere si va evolua decorelat fata deprincipalele piete externe. Bursa locala va rezista pe plus,sustinuta de evolutiile externe, pana in momentul in care FMI si UEvor lua o decizie cu privire la continuarea imprumutului. Dupa,ramane de vazut ce se va intampla", aadaugat Necula.

In sectorul energetic, doar titlurile Transelectrica (TEL) auinchis in urcare, cu un avans de 2,4% fata de referinta, in timp ceactiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz (TGN) au pierdut0,8% si respectiv 0,6%.

Titlurile Uztel (UZT) si Electroputere (EP) au inregistrat celemai mari scaderi din sedinta de ieri, de 12,7% si respetiv 9,5%. Lapolul opus s-au situat actiunile Armatura (ARM) si Mechel (COS),care au urcat cu 10,4% si respectiv 9,1% fata de referinta.

"Pe termen scurt Bursa va mai reactiona la deciziile politice,cel mai probabil urmatorul moment fiind votul acordat de Parlamentpremierului desemnat. Inconstienta la nivelul clasei politice arputea avea urmari serioase asupra Bursei, mai ales daca vominregistra retrogradari de rating de tara", a incheiat Necula.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri) care au revenit pescadere si dau semnale de accentuare a corectiilor.
  • Evolutia titlurilor companiilor mai putin lichide, precumDafora (DAFR) sau Alro (ALR) care au inregistrat pierdericonsiderabile in ultimele sedinte.
  • Evolutia actiunilor companiilor de utilitati Transelectrica(TEL) si Transgaz (TGN), care inregistreaza evolutii volatile inultima perioada.
  • Evolutia pietelor internationale, care au revenit pe o usoarascadere in sedinta de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO