Burse - Fonduri mutuale

Daca SIF-uri nu sunt, atunci brokerii invie Amonilul

Daca SIF-uri nu sunt, atunci brokerii invie Amonilul
09.03.2010, 23:06 25

Bursa de la Bucuresti a revenit pe scadere in sedinta de ieri,cu variatii reduse insa, cea mai mare volatilitate fiindinregistrata de indicele BET, al celor mai lichide zece titluri dinpiata, care a coborat cu aproape 0,7% fata de cotatia de luni.Valoarea transferurilor pe piata de actiuni s-a ridicat la putinpeste 4,3 milioane de euro, cele mai tranzactionate titluri fiindactiunile combinatului chimic Amonil Slobozia (AMO), cu peste 31,5milioane de titluri transferate. De altfel, actiunile Amonil siAzomures Tg. Mures (AZO) au inregistrat ieri cele mai mariaprecieri din piata, de 14,8% si respectiv 13,3% fata dereferinta.

"Lipsa de volatilitate din piata a facut ca interesulinvestitorilor sa se mute catre alte sectoare, iar sedinta de azi(ieri - n.a.) a fost clar dominata de titlurile chimice. Astfel deaprecieri sunt miscari speculative ale investitorilor si ma asteptca si in sedintele urmatoare sa vedem o volatilitate in crestere peacesti doi emitenti", a declarat Liviu Avram, director detranzactionare in cadrul Piraeus Bank.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania(SIF3) au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de 0,6 procentefata de referinta, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) auinregistrat o corectie de

0,7 procente aproape. Cele mai tranzactionate titluri de laaceasta categorie au fost actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu un rulajde putin peste 1,7 milioane de lei, mult sub media transferurilordin februarie insa, inainte ca discutiile din Camera Deputatilorreferitoare la majorarea pragului de detinere sa fie amanate.

"Amanarea discutiilor referitoare la majorarea pragului dedetinere pe SIF-uri a generat o stagnare a pietei, in conditiile incare a eliminat volatilitatea pe aceste titluri. Astfel Bursa seincapataneaza sa evolueze sub pragurile de rezistenta si ma asteptla o evolutie asemanatoare si in sedintele urmatoare, in lipsa unorstiri care sa miste piata. Lipsa de volatiliate pe piata localaeste agravata si de evolutiile principalelor piete externe, careinregistreaza acelasi parcurs indecis", a adaugat Avram.

Indicele BET s-a oprit la putin peste pragul de 5.500 de puncte,in timp ce indicele societatilor financiare BET-FI nu a depasitpragul de rezistenta de 30.000 de puncte.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au revenit peminus in sedinta de ieri, cu corectii de 2% si respectiv 2,2%, invreme ce actiunile Bancii Carpatica (BCC) au inchis in urcare cu0,6% fata de cotatia de luni.

Corectia pe indicele energetic BET-NG de doar 0,08% a fostsustinuta de aprecierea titlurilor Transelectrica (TEL), care auurcat cu aproape 1,1% fata de referinta. Titlurile Transgaz (TGN)au continuat pe minus, cu o corectie de 0,7%, in vreme ce actiunileOMV Petrom (SNP) au inchis in stationare, la pretul de 0,275lei/actiune.

"Cred ca trebuie sa asteptam un import de volatilitate de pepietele externe, in conditiile in care pe intern nu vad ce altestiri noi ar putea aparea, care sa miste piata. Discutiile peSIF-uri sunt amanate pe termen nedefinit, iar raportarilefinanciare pe 2009 s-au cam terminat", a incheiat Avram.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care revin pe minus dupa o serie de aprecieri moderate.
  • Evolutia actiunilor Transgaz (TGN), care continua sainregistreze scaderi dupa cresterile puternice de saptamanatrecuta.
  • Evolutiile titlurilor companiilor din sectorul chimic,respectiv Amonil Slobozia (AMO) si Azomures Tg. Mures (AZO), dupaaprecierile puternice de ieri.
  • Evolutia actiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), careincearca o revenire pe plus, dupa corectiile inregistrate pe fondulscaderii pretului la titei.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care revin pescadere, insa inregistreaza o volatiliate scazuta, pe un rulaj maimic decat media lunii februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO