Burse - Fonduri mutuale

Daca SIF-uri nu sunt, atunci nici tranzactii nu avem

Daca SIF-uri nu sunt, atunci nici tranzactii nu avem
29.04.2010, 23:09 18

Bursa de la Bucuresti nu a inregistrat ieri nicio modificareconsiderabila fata de sedinta de miercuri, in conditiile in careSIF-urile, titlurile Bancii Transilvania (TLV) si actiunilecompaniei petroliere OMV Petrom (SNP) au fost suspendate de latranzactionare, pe durata desfasurarii AGA. Valoarea transferurilors-a ridicat la doar 0,74 mil. euro, inregistrand un record minimabsolut in ultimul an. Spre comparatie, anul trecut, in aceeasiperioada in care societatile financiare desfasurau AGA, valoareatranzactiilor pe piata de actiuni a BVB s-a ridicat la 7,1 mil.lei, respectiv 1,7 mil. euro.

Cea mai mare variatie la nivelul indicilor a inregistrat-oprincipalul indicator al pietei, BET, care reda evolutia celor mailichide zece titluri, care a urcat cu 0,2% fata de referinta.Indicele energetic BET-NG a inchis sedinta de ieri tot pe minus, cuo corectie de 0,05% fata de cotatia de miercuri.

"Investitorii si-au luat o scurta vacanta odata cu suspendareaSIF-urilor pe durata AGA si apreciez ca unii dintre ei vor reveniodata cu primele comunicate ale hotararilor luate de societatilefinanciare, dar cel mai probabil cred ca vacanta pe Bursa se vaprelungi pana luni. Din aceasta cauza vedem si reducerea drastica atranzactiilor in piata", a explicat Marcel Murgoci, directorul detranzactionare al societatii de intermediere EstInvest.

In afara de SIF Transilvania (SIF3), care a desfasurat AGA ieri,toate cele patru societati financiare nu au reusit sa intruneascacvorumul necesar si au decis reluarea adunarii astazi, cand nu maieste nevoie de prezenta minima pentru vot.

Dintre titlurile cele mai lichide, actiunile Transgaz (TGN) aureusit sa inchida in urcare, cu o apreciere de 1,4%, in timp cetitlurile bancare BRD au inregistrat o apreciere de aproape 0,7%fata de referinta. Actiunile Bancii Carpatica (BCC) au inchis instationare ieri, in prima sedinta dupa AGA, la pretul de 0,1lei/unitate.

"Este greu de apreciat cum va evolua piata saptamana viitoare,in conditiile in care totul depinde de ce se intampla in acestedoua zile (joi si vineri - n. a.) pe principalele piete externe,daca se agraveaza sau nu climatul macro-economic. In orice caz,intr-o astfel de perioada nu concep cum ar putea exista Bursa faraSIF-uri, iar o eventuala retragere a acestora de la tranzactionarear fi o sinucidere. Nici nu concep asa ceva", a apreciat incontinuare Murgoci.

Titlurile Condmag Brasov (COMI) si Compa Sibiu (CMP) auinregistrat ieri unele dintre cele mai mari aprecieri din piata, de2,3% si respectiv 5,6% fata de referinta. La polul opus s-au situatcorectiile Siretul Pascani (SRT) si Remedia Deva (RMAH), de 7,1% sirespectiv 6% fata de cotatia de miercuri.

"Odata cu revenirea SIF-urilor la tranzactionare, in mod cert osa vedem si o crestere a rulajelor in piata, insa nu cred ca vomatinge nivelul de ieri (miercuri - n. a.), de peste 11 milioane deeuro. In orice caz, daca pe extern se accentueaza scaderile, nuexclud ca luni sa vedem corectii ceva mai pronuntate in piata", amai spus Murgoci.

Pe extern, principalele piete europene reveneau pe plus insedinta de ieri, dupa corectiile puternice in urma anuntului deretrogradare a ratingului de tara al Greciei si al Portugaliei.Indicele paneuropean Euro Stoxx 50 urca spre inchidere cu aproape1,2% fata de referinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor BRD Groupe Société Générale (BRD), care aurevenit pe plus in sedinta de ieri, pe un rulaj extrem de redusinsa.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care revin mainela tranzactionare, dupa desfasurarea AGA.
  • Evolutia titlurilor Compa Sibiu (CMP), care inregistreazaprintre cele mai mari cresteri din piata in ultimele douasedinte.
  • Evolutia actiunilor Siretul Pascani (SRT), care continuacorectiile, ieri inregistrand cea mai mare corectie din piata.
  • Evolutia titlurilor Impact (IMP), care inchid in scadere, cu ocorectie de peste 2%, dupa ce au revenit la tranzactionare dupaAGA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO