Burse - Fonduri mutuale

Dansul Bursei pe timp de vară: Doi paşi în faţă, unul înapoi

Dansul Bursei pe timp de vară: Doi paşi în faţă, unul înapoi
22.06.2010, 23:09 24

Bursa locală a marcat ieri o corecţie, după creşterile puternicedin ultima perioadă, cea mai mare corecţie din piaţă fiindconsemnată de societăţile financiare, grupate sub BET-FI, care acoborât cu peste 2,5% faţă de cotaţia de luni, la nivelul de 22.900de puncte. Indicele BET a consemnat a doua cea mai mare scăderedintre indici, de peste 1,3%, în timp ce indicele energetic BET-NGa coborât cu 0,8% faţă de referinţă, până la nivelul de 730 depuncte.

"Ţinând cont de semnalele de ieri, asistăm la o echilibrare arevenirii Bursei şi cred că în următoarele câteva zile preţurile osă bată în retragere. Nu cred însă într-o scădere mai mare de 5-8%în piaţă, până la nivelul de 5.000 de puncte pe BET şi respectiv 21.000 de puncte de BET-FI,după care cel mai probabil piaţa va continua mişcările ascendente",a declarat Mihai Alexa, analist în cadrul societăţii deintermediere Broker Cluj.

Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au consemnat cea mai marecorecţie la categoria societăţilor financiare, de peste 3,3%, întop urmând scăderea SIF Moldova (SIF1), de aproape 2,8% faţă dereferinţă. Cel mai mare rulaj la această categorie a fostconsemnată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 5 mil.lei.

Cel mai mare rulaj din piaţă a fost însă consemnat de titlurilebancare BRD, de aproape 7 mil. lei, însă acţiunile băncii aucoborât cu aproape 3,3% faţă de referinţă. Şi titlurile BănciiTransilvania (TLV) au înregistrat pierderi, de peste 1,9%.

"Având în vedere scăderile rezonabile de azi (ieri - n.a.) şivolumele destul de bune pentru această perioadă, în piaţă auînceput să se amplifice marcările de profit. Important este însă căexistă stabilizare pe volume, ceea ce indică faptul că existăsusţinere la cumpărare", a adăugat Alexa.

În sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) auconsemnat cea mai mare scădere, de 2,2% faţă de referinţă, în timpce acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au coborât cupuţin peste 0,6% faţă de referinţă.

Scăderi importante au consemnat şi companiile din sectorulconstrucţiilor utilitare, titlurile Dafora Mediaş (DAFR) şiTeraplast Bistriţa (TRP) coborând ieri cu 3% şi respectiv 7,4% faţăde cotaţia de luni.

"Cel mai probabil, dacă scăderile se vor accentua şi vom vedea ocreştere a volumelor de tranzacţionare, investitorii nu vor mairezista prea mult la marcările de profit, în condiţiile în carerevenirea trendului ascendent nu va fi confirmată", a mai spusAlexa.

Valoarea tranzacţiilor s-a păstrat ridicată, la peste 5,7 mil.euro, pe un volum de tranzacţionare care a depăşit 26,5 de milioanede titluri. Rulajul a fost similar cu cel din şedinţele desăptămâna trecută, perioadă în care piaţa a evoluat preponderent pescădere.

"Practic evoluţia de revenire a fost potenţată de evoluţiilefoarte bune ale pieţelor externe, iar dacă pe extern vom vedea încontinuare aprecieri, şi piaţa locală va continua să urce. Nu vădvreun eveniment intern care să ducă la o creştere a Bursei, fărăsusţinere din partea externului", a încheiat Alexa.

Ieri principalele pieţe europene înregistrau pierderi spresfârşitul şedinţei, cea mai mare scădere fiind consemnată deindicele britanic FTSE 100, care cobora cu peste 1,1% faţă denivelul de referinţă de luni.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia titlurilor producătorului de materiale de construcţiiTeraplast Bistriţa (TRP), care ieri au consemnat una dintre celemai mari scăderi din piaţă.
  • Evoluţia societăţilor financiare de investiţii (SIF-uri), careau revenit pe minus în şedinţa de ieri, cu corecţii reduse însă, demaximum 3%.
  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care au început să accentueze scăderile în utlima perioadă, pevolume în creştere.
  • Evoluţia titlurilor Transgaz Mediaş (TGN), după ce companiarevine la tranzacţionare după desfăşurarea AGA.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale, în special burseleeuropene, care revin pe minus, cu scăderi moderate însă, de maximum1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO