Burse - Fonduri mutuale

De anul viitor revine impozitul pe castigurile de pe Bursa si din fonduri mutuale. Care vor fi efectele?

24.11.2009, 23:15 298

Reintroducerea in 2010 a impozitului pe castigurile obtinute dininvestitiile pe bursa si fonduri mutuale ar putea pune in pericollichiditatea pietei si ar crea un dezavantaj fata de depozitelebancare, cred brokerii si administratorii de fonduri care spera caperioada de suspendare a impozitului va fi prelungita cu cel putinun an.

Pentru a veni in sprijinul pietei de capital in contextul crizeifinanciare, Guvernul a decis in octombrie 2008 ca profiturilerealizate din investitiile bursiere si din plasamentele infondurile mutuale sa nu fie impozitate in 2009. Astfel, daca uninvestitor a obtinut profit prin vanzarea de actiuni sau unitati defond in 2009, el nu mai plateste in 2010 impozitul de 16% dincastig daca investitia a fost mai mica de un an, sau 1% din castigdaca investitia a fost mai mare de un an.

La doar doua luni distanta, in decembrie 2008, Guvernul a maidecis ca veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele latermen si/sau instrumentele de economisire realizate incepand cudata de 1 ianuarie 2009 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Dacain cazul veniturilor obtinute din dobanzi nu este specificat untermen limita, in cazul plasamentelor bursiere scutirea de impozitexpira la finele acestui an.

"Desi au fost mici, volumele de tranzactionare de anul acestas-au datorat in mare parte si scutirii de impozit", a spus AncaDumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti(BVB).

Speculatorii au fost principalii beneficiari ai scutiriide impozit

Adrian Rotaru, care investeste de sapte ani la bursa, spune caneimpozitarea veniturilor bursiere l-a facut sa tranzactioneze maimult si sa fie mai activ.

"Cred ca milionul de euro, cat este valoarea zilnica atranzactiilor la bursa, ar fi fost o iluzie fara aceasta facilitatefiscala. Investitorii pe termen scurt, speculatorii, au fostavantajati de aceasta masura", a afirmat el.

Unii brokeri cred ca reintroducerea impozitului ar puteaincuraja investitorii sa isi marcheze profitul pe final de an, maiales in conditiile in care castigurile oferite de actiunile listatedin martie pana in prezent sunt spectaculoase, depasind in multecazuri 100%. Actiunile unora dintre SIF-uri sau titlurile BRD siBanca Transilvania si-au triplat valoarea in aceasta perioada, ceeace i-ar putea determina pe investitorii care au cumparat in urma cucateva luni sa vanda inainte de sfarsitul anului, pentru a nu platiimpozit.

"Este un scenariu plauzibil. Chiar daca la finele anului vaexpira perioada de suspendare a impozitului, este bine ca sementine o alta facilitate pentru investitori: daca se inregistreazapierderi in 2010, acestea se pot reporta in 2011", a spus RazvanPasol, directorul general al Intercapital Invest.

Administratorii de fonduri reclama concurentadepozitelor bancare

Revenirea impozitului pe veniturile obtinute din vanzareatitlurilor de fond ar putea frana cresterea pietei fondurilormutuale, care a inregistrat intrari de capital record pe segmentelede fonduri monetare si de obligatiuni.

"Revenirea la impozitarea castigurilor nu va aduce schimbariimportante in zona fondurilor diversificate si de actiuni, pentruca investitorii plaseaza in aceste doua categorii de fonduri petermen de cativa ani, iar impozitarea cu 1% din castigul obtinut nuii va afecta prea mult. Probleme pot aparea in zona fondurilormonetare si de obligatiuni, considerate produse de economisire.Intre depozitele bancare, scutite de impozit, si fondurile monetaresi de obligatiuni, impozitate cu 16% sau 1% in functie de durataplasamentului, se va naste o concurenta neloiala", a spus RaduHanga, directorul general al BT Asset Management.

Desi pana in prezent nu a fost luata o decizie, atat brokerii,administratorii, investitorii, cat si oficialii bursei spera caExecutivul va prelungi neimpozitarea veniturilor si anulviitor.

"Inca de acum cateva luni, am inceput o serie de discutiiprivind prelungirea perioadei de aplicare a impozitului zero cureprezentantii Ministerului de Finante. Noi am propus o perioada detrei pana la cinci ani, pentru ca investitorii sa aibapredictibilitate. Cred ca exista sanse ca termenul sa fieprelungit", a explicat directorul general al Bursei.

Fiind demis, Guvernul actual are doar rol administrativ,neputand initia ordonante sau proiecte de lege. Astfel ca deciziade a prelungi sau nu facilitatea fiscala apartine viitoruluiExecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO