Burse - Fonduri mutuale

De ce s-a retras Vasile Leu de la conducerea Argus?

Vasile Leu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Argus Constanţa, deţine 11,9% din acţiunile companiei

Vasile Leu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Argus Constanţa, deţine 11,9% din acţiunile companiei

28.07.2010, 23:25 685

Vasile Leu (66 de ani), unul dintre cei mai longevivi ma­na­gerilocali - care a condus producătorul de uleiuri Argus Con­stanţa(UARG) în ultimii 20 de ani, s-a retras din funcţia de directorgeneral al companiei, lăsându-i locul lui Mircea Theodor Leu.

"În adunarea generală s-a hotărât separarea funcţiei depre­şedinte al companiei de cea de director general şi având înve­dere faptul că am o vârstă puţin mai înaintată am decis să rămânla funcţia de preşedinte", a precizat Vasile Leu, care este şi unuldintre principalii acţionari ai Argus Constanţa (UARG), cu oparticipaţie de 11,3%, care valorează în pre­zent pe Bursă peste1,25 mil. euro.

El şi-a păstrat funcţia de preşedinte al Consiliului deAdministraţie al companiei în care lucrează de 38 de ani.

Vasile Leu nu a dorit să precizeze care este legătura de rudeniedintre el şi noul director general.

Conducerea societăţii a mai decis ca Ion Niculescu să preiafuncţia de director tehnic, renunţând la poziţia de directorcomercial, atribuţiile acestei funcţii urmând să fie acoperite deMircea Theodor Leu şi Popa Veronica până la numirea unui noudirector comercial.

Argus Constanţa este unul dintre puţinii producători lo­caliprivatizaţi prin MEBO care au rezistat pe piaţă fără su­portul unuiacţionar de calibru, în prezent numărându-se prin­tre primii cincijucători din industria uleiurilor vegetale. Pia­ţa este dominată deproducători controlaţi de jucători stră­ini care activează la nivelinternaţional, precum Cargill sau Bunge.

Potrivit lui Leu, în 1990 existau 16 producători de uleiuri înRomânia, iar în prezent numărul acestora s-a redus drastic, lanumai şase.

"În primul semestru am realizat ceva mai mult decât ne-am propusprin buget. Am reuşit să cumpărăm materie primă în condiţiiavantajoase, avem un marketing bun şi am crescut pro­ductivitateapentru că am fost competitivi", a spus Vasile Leu.

Argus a înregistrat în primele trei luni ale anului un profitnet de 4,4 mil. lei (1,1 mil. euro), faţă de un rezultat net de124.000 de lei în aceeaşi perioadă din 2009. Totodată, afa­ce­rilecompaniei au urcat în acelaşi interval cu 38%, până la un nivel de37,7 mil. lei (9,2 mil. euro).

Pentru tot anul 2010, Argus estima un profit net de 7,4 mil. lei(1,8 mil. euro) şi afaceri în creştere cu 13%. Anul tre­cut, Argusa avut afaceri de 139 mil. lei (32,7 mil. euro), în scădere cu 35%faţă de maximul atins în 2008, şi pierderi de 5,5 mil. lei (1,3mil. euro). Compania avea 312 angajaţi la finele anului trecut.

SIF Oltenia este principalul acţionar al Argus Constanţa, cu unpachet de aproape 19%, iar SIF Banat-Crişana deţine peste 5% dinacţiuni. Salariaţii companiei controlează însă cea mai mare parte aacţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO