Burse - Fonduri mutuale

De la 7% la 0,5%: Cum a pierdut Aviva Investors lupta cu bancile pe piata fondurilor mutuale

De la 7% la 0,5%: Cum a pierdut Aviva Investors lupta cu bancile pe piata fondurilor mutuale
05.05.2010, 00:00 64

Considerata tranzactia anului in 2007, achizitia Certinvest(astazi Aviva Investors) de catre grupul britanic Aviva a luat prinsurprindere intreaga piata. Eugen Voicu anunta in urma cu trei anica "am vandut societatea de administrare pentru ca avem nevoie deun suport din partea unui grup financiar strateg", in timp ce ShahRouf, directorul general de atunci al companiei de asigurari AvivaRomania, declara ca

"Certinvest va fi o componenta esentiala a strategiei noastre".Pana si vanzatorul societatii, fondul de investitii RAEF, afirma caprin iesirea din actionariat "i se da societatii o sansa decrestere".

Societatea Certinvest a fost infiintata de Eugen Voicu in urmacu peste 15 ani.

Dela semnarea tranzactiei si pana prezent, portofoliul de fonduri deinvestitii al administratorului s-a rotunjit cu un fond de actiuni(XT Index) si cu trei fonduri inchise de investitii (Everest,Leader si fondul imobiliar Properties), care s-au adaugat celorpatru fonduri "istorice": Orizont, Tezaur, Capital Plus siIntercapital. Desi gama de fonduri a crescut, activele fondurilormutuale se situeaza astazi la jumatate din valoarea de 50 mil. leidin momentul preluarii de catre grupul britanic.

"Atunci cand esti afiliat un grup financiar puternic de renumemondial, acest lucru te impinge automat in fata, atat la nivel deactive, cat si la nivelul performantelor fondurilor. Acest impactpozitiv nu s-a regasit la fosta societate de administrareCertinvest, poate si din cauza crizei, dar si lipsei unei strategiiclare", a spus unul dintre administratorii cu vechime in piata.

Fondurile Aviva au ratat revenirea Bursei

Daca pentru administratorii bancari, precum Erste AM siRaiffeisen AM, a fost mai usor sa isi creasca activele chiar si petimp de criza, beneficiind de sprijinul retelelor bancare pentrua-si vinde fondurile monetare si de obligatiuni, pentruadministratorii independenti raliul bursei de anul trecut, si nubanii investitorilor, a fost principalul combustibil de crestere aactivelor. De exemplu, in cazul administratorilor independentiGlobinvest sau SIRA, care au tinut fondurile investite pana la 80%din active pe piata de actiuni, raliul bursei din 2009 a adus ocrestere a activelor, chiar daca intrarile nete de la investitoriau fost modeste. Anul trecut, indicele BET-FI, al celor cincisocietati de investitii financiare, a crescut cu 90%, in timp ceindicele BET s-a apreciat cu peste 60%.

Administratorii de la Aviva Investors nu au crezut in raliulbursei si au adoptat o strategie conservatoare de investitii,plasand in actiuni doar jumatate din activele de 7,8 mil. lei alefondului Intercapital. In 2009, fondul Intercapital a inregistratun randament de 12,7%, in conditiile in care cel mai performantfond mutual a inregistrat o performanta de peste 100%, iarrandamentul mediu al fondurilor de actiuni a fost de peste 50%.Potrivit rapoartelor anuale de administrare, principaleleplasamente bursiere ale fondului Intercapital au fost actiunile SIFOltenia, Transelectrica si BRD. Circa 20% din active au fostplasate in obligatiunile Estima Finance si Fortuna Leasing.

"Nu ne asteptam ca revenirea bursei sa fie asa de rapida. Siastazi cred ca nu are fundamente solide si ca fost alimentata demarile institutii financiare", a spus Eugen Voicu, presedintelesocietatii de administrare Aviva Investors.

Ofensiva bancilor a impins administratorii independentiin jos

O alta miza pierduta de Aviva Investors a fost exodulinvestitorilor catre fondurile de plasamente conservatoare de peurma caruia administratorii bancari au reusit sa atraga peste 3mld. lei in ultimii doi ani. Desi Orizont a fost performerul anului2008, performanta fondului de obligatiuni nu a fost suficientapentru a atrage investitori noi. In 2009, activele fondului Orizontau scazut cu aproape un milion de lei, pana la 6,3 mil. lei.Volumul modest al intrarilor nete a fost justificat in trecut deadministrator prin faptul ca retelele de distributie ale bancilorvand exclusiv fondurile proprii. Astfel ca la inceputul acestui an,administratorul a mutat ofensiva pe internet, lansand o platformaonline prin care investitorii pot face subscrieri in fonduri.

Pentru acest an, administratorul are in plan completareaportofoliului cu o serie de fonduri de index, dupa ce la inceputulacestui an a lansat primul fond de indice din portofoliu, XT Index,care este structurat dupa indicele BET-XT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO