Burse - Fonduri mutuale

Deceniul pierdut bate la uşa bursei de la Bucureşti

Deceniul pierdut bate la uşa bursei de la Bucureşti

Autor: Adrian Cojocar

15.06.2012, 00:07 2371

Noţiunea de deceniu pierdut ar putea intra în curând în vocabularul curent al investitorilor de pe bursa de la Bucureşti în condiţiile în care indicele de referinţă al pieţei, BET-C, se află în prezent la aceeaşi valoare pe care o înregistra în noiembrie 2004, adică în urmă cu aproape opt ani de zile.

Asta înseamnă că investitorii care s-au bazat că pe termen lung investiţiile la bursă vor da randamentul scontat şi au cumpărat acţiuni în 2004 şi le-au ţinut în portofoliul până acum nu au niciun câştig, decât poate din dividende.

"Eu cred că aşa va fi pentru că nu văd bursele crescând semnificativ în următorii doi ani şi cred că nici bursele mari, cum este cea din SUA şi Germania, care sunt aproape de maxime, nu vor depăşi maximele. Va fi o perioadă pierdută pentru cei care folosesc strategia «buy and hold» (cum­pără şi aşteaptă - n. red.)", a declarat Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă în investiţii KTD Invest.

Pe de altă parte, bursa românească nu stă atât de rău la acest capitol când comparăm situaţia cu cea de pe alte pieţe internaţionale. De exemplu, bursa din Grecia a atins recent un minim al ultimilor 22 de ani, iar cea din Spania se află la minimele ultimilor nouă ani.

Citiţi materialul pe larg pe www.zfcorporate.ro

În doi ani bursa de la Bucureşti împlineşte un deceniu pierdut dacă continuă să bată pasul pe loc

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO