Burse - Fonduri mutuale

​Topul creşterilor bursiere de la începutul anului: 1. Vietman, 2. Pakistan, 3. Islanda. România a căzut pe 27

​Topul creşterilor bursiere de la începutul anului: 1. Vietman, 2. Pakistan, 3. Islanda. România a căzut pe 27

Foto: Octav Ganea

Autor: Andrei Chirileasa

14.06.2012, 19:46 520

Bursele din Vietnam şi Pakistan le-au adus cele mai mai câştiguri investitorilor de la începutul anului, ambele având creşteri de 20-21%, pe locul al treilea fiind în mod surprinzător bursa din Islanda, mica ţară scandinavă care a intrat în faliment în 2008, cu o creştere de 17,7%, potrivit unei analize realizate de firma de brokeraj britanică Bespoke Investment Group.

Bursele din Filipine, Kenia şi Estonia au înregistrat creşteri de peste 14%, iar prima piaţă europeană mai importantă din top este Turcia, pe locul al şaptelea, cu o creştere de 13,9%.

Bursa din România, care după primele două luni ale anului se situa pe locul al patrulea în topul creşterilor mondiale, a căzut pe 27, după ce corecţiile puternice din luna mai au anulat cea mai mare parte a câştigurilor din ianuarie şi februarie, când indicele BET a câştigat peste 20%. În acest moment, principalul indice al bursei de la Bucureşti mai are un avans de doar 3% faţă de finalul anului trecut.

România a fost întrecută şi de Polonia, care ocupă locul 26 cu o creştere de 3,27%.

Dintre pieţele mari, cea mai mare creştere o are SUA, cu un avans de 5,15%, care a depăşit Germania (3,87%), ceea ce arată că investitorii se cam feresc în ultima perioadă de pieţele europene, din cauza incertitudinilor din zona euro.

La polul opus, printre cele mai mari pierderi le-au înregistrat pieţele din Spania (-22%), Grecia (-19%), Portugalia (-15%) şi Italia (-14%), adică tocmai ţările care se confruntă în prezent cu cele mai mari probleme.

Topul scăderilor este condus de Ucraina, cu o scădere de 31%. Ucraina a pierdut mult la capitolul imagine după revenirea la putere a formaţiunilor politice pro-ruse, dar şi pe fondul scandalului legat de fostul premier Iulia Timoşenko, care ar fi fost supusă unor abuzuri fuzice pe perioada încarcerării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO