Burse - Fonduri mutuale

Dilema investitorilor: să vândă acum sau să aştepte dividendele

Dilema investitorilor: să vândă acum sau să aştepte dividendele

Autor: Monica Juganaru

20.03.2012, 00:05 1933

Bursa de la Bucureşti a închis prima şedinţă a săptămânii în scădere cu 1,1%, într-o piaţă în care cei mai mulţi in­ves­ti­tori au continuat să fie prudenţi, iar ac­ţiunile Azomureş (AZO) au rămas pe creş­tere, cu 2,55%, după ce Consiliul Con­curenţei a aprobat preluarea com­bi­na­tului de către Ameropa.

Investitorii au schimbat în total ac­ţiuni de 23,3 mil. lei (5,3 mil. euro), rulaj în scădere faţă de şedin­ţele anterioare.

"Volumele scăzute sunt un semn al incertitudinii, investitorii aflându-se în aştep­tare. De altfel, nici pieţele externe nu au avut evoluţii spectaculoase, cu scă­deri reduse pe parcursul zilei. Prin­ci­pa­la dilemă a investitorilor, din această săp­tămână, va fi dacă este oportună mar­carea profiturilor, pentru ac­ţiunile cu randament ridicat a dividendului, sau păs­trarea lor pe termen mai lung pentru a încasa dividende", a declarat Darie Mol­dovan, specialist produse noi şi mar­ket-making în cadrul Broker Cluj (BRK).

La finalul zilei titlurile combinatului chimic Azomureş (AZO) erau cotate la 1,81 lei, cu 2,55% peste refe­rinţă, iar tranzacţiile cumulau 1,52 mil. lei. Acţiunile au fost tranzacţionate la un maxim de 1,9 lei, cotaţie cu 7,6% peste nivelul de vineri.

Cele mai vizibile scăderi, de 1,37% şi, respectiv, 1,27% au fost consemnate de acţiunile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2).

Pe de altă parte titlurile SIF Transil­va­nia (SIF3) au urcat cu 0,1% pe al doilea rulaj din piaţă, de aproape 3,2 mil. lei.

Acţiunile BRD Soc. Gen. au pier­dut ieri 2,1% pe un rulaj foarte redus, iar titlurile OMV Petrom s-au corectat cu 1,1%.

Rulajul era acoperit în proporţie de 45% de operaţiunile cu titlurile Fon­du­lui Proprietatea (10,6 mil. lei). Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,5815 lei, preţ în scădere cu 0,94%.

Pe piaţa obligaţiunilor au fost rea­li­zate trei transferuri cu titluri de stat cu ma­turitate în martie 2014, pentru suma de 24,66 milioane lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au coborât cu 5%, la 1,14 lei, pe un rulaj de 460.000 de lei. Anunţul a fost publicat cu puţin înainte de finalul şedinţei bursiere de joi, iar în sesiunile de vineri şi luni preţul a scăzut cumulat cu 10,8%.

Titlurile Transelectrica (TEL) au încheiat în scădere cu 2,37%, la 16,5 lei, în a patra zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei. În primele patru zile ale ofertei, investitorii au subscris 5,26% din ofertă, la preţuri care au atins minimul şi maximul din ofertă, respectiv 14,9 lei şi 19,2 lei.

Marile burse europene au afişat de asemenea scăderi în sesiunea de luni, însă acestea au fost mai reduse decât cele de la Bucureşti. Totodată, acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de luni în scădere, sugerând că piaţa americană ar putea intra într-un proces de corecţie, după ce s-a apropiat de maximul ultimilor patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO