Burse - Fonduri mutuale

Din culisele celui mai performant manager de fonduri mutuale

05.07.2010, 23:10 39

Marius Olteanu, directorul executiv al societăţii deadministrare a investiţiilor SIRA, a învăţat din greşeliletrecutului, după ce în 2007 a rămas captiv pe piaţa RASDAQ cupierderi masive, şi a pariat pe scăderea indicilor americani,reuşind să obţină cele mai mari randamente din piaţă în primulsemestru prin cele două fonduri administrate -Omnitrust şiOmninvest.

Cu active nete în administrare de aproape 5 mil. lei (1,16 mil.euro), SIRA este unul dintre administratorii de talie mică dinindustria fondurilor mutuale, a cărei valoare totală depăşeşte 4,6mld. lei (1,07 mld. euro).

Cele două fonduri ale SIRA, Omnitrust şi Omninvest, au marcatrandamente de 30%, respectiv de 26% în primul semestru, încondiţiile în care restul fondurilor nu au reuşit să treacă de 5%sau chiar au înregistrat pierderi. SIRA s-a desprins astfel deplutonul administratorilor locali, ale căror fonduri deţin expunerimari pe acţiuni locale şi care adesea cad victime ale lipsei deoportunităţi de pe piaţa locală.

"În 2007, când am rămas captiv pe piaţa RASDAQ, am învăţat olecţie şi am văzut că piaţa locală oferă puţine alternative deprotecţie împotriva scăderilor. La întrebarea "cum mă protejez derisc fără să vând din acţiuni", am considerat că un răspuns poatefi investiţia short pe pieţele din afară", a spus Marius Olteanu,directorul executiv al societăţii de administrare SIRA.

Un prim pas a fost transformarea Omnitrust dintr-un fond clasicde acţiuni în unul de "hedging", cum îl descrieadministratorul.

"Omnitrust este un fond de oportunităţi, speculează trenduriintermediare, este asemenea unui "hedge fund". Mai mult de jumătătedin activele de 2,5 mil. lei ale fondului sunt plasate în depozitebancare, circa 10% din active sunt plasate în doi emitenţi RASDAQpe care îi consider strategici, restul fiind alocat plasamentelorîn perechea valutară euro-dolar şi contractelor pentru diferenţăconstruite pe indicele american S&P500", a explicatOlteanu.

În cazul Omninvest, deţinerile pe piaţa locală sunt maiconsistente şi urcă până la 60% din activele de 2,4 mil. lei,fondul completându-şi plasamentele pe Bursă cu investiţii încontracte derivate pe SIF Oltenia (DESIF5) listate la Bursa dinSibiu şi contracte pentru diferenţă pe indicele S&P500.

Potrivit lui Olteanu, valoarea deţinerilor de contracte pentrudiferenţă (CFD) este de câte maximum 20.000 de euro în cazul celordouă fonduri, însă efectul investiţiei este amplificat de rata delevier de cel puţin 1 la 25. Contractele pe Diferenţă suntinstrumente derivate ce permit investitorilor să beneficieze detoate avantajele deţinerii unei acţiuni fără însă a o deţine fizic,aceştia putând câştiga sau pierde din diferenţa de preţ dintremomentele cumpărării şi vânzării. Contractele pentru diferenţă potfi tranzacţionate în marjă, prin folosirea levierului (baniîmprumutaţi - n. red.) investitorii având posibilitatea sătranzacţioneze sume mult mai mari decât cele deţinute.

"Am ales ca fondurile SIRA să investească în contracte deschisepe indicii americani pentru că există un grad foarte ridicat decorelaţie între piaţa de peste Ocean şi cea locală. Trebuie săîncerci şi altceva decât reţeta clasică. Oricine poate adoptaaceastă strategie dacă este implicat total în piaţă şi acordă timpşi interes analizelor, informării şi dimensionării riscului", a maispus el.

În următoarele şase luni, administratorul nu are de gând sămodifice strategia de investiţii cu care a pornit la drum în 2010,fiind pesimist faţă de evoluţia pieţei de acţiuni până la fineleanului.

"Intervalul rămas până la finele anului va fi prost pentru piaţalocală de acţiuni. Bursa va închide 2010 sub nivelul de laînceputul anului, pentru că ne aflăm într-o piaţă «bear», iartendinţa pieţelor externe de acţiuni va fi să atingă minimele dinfebruarie 2009", estimează Olteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO