Burse - Fonduri mutuale

Doar sase companii au scazut

04.01.2005, 00:00 12

Inceputul de an a adus cresteri pe toata linia la Bursa. Dintre titlurile tranzactionate ieri, actiunile a doar sase companii nu au inregistrat aprecieri.
Toti cei trei indici bursieri care urmaresc companiile listate pe Bursa au atins noi maxime istorice. Indicii BET si BET - C au crescut cu peste 5%, in timp ce BET - FI, indicele care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare (SIF) a urcat cu 9,5%.
Evolutia ascendenta a Bursei a fost insotita si de o crestere a lichiditatii, datorata tranzactiilor mari derulate cu actiunile companiilor petroliere si cu titlurile Bancii Transilvania. Valoarea tranzactiilor realizate pe Bursa ieri a fost de 222,9 miliarde de lei (5,6 milioane de euro).
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Rompetrol Rafinare (Petromidia) cu un rulaj de 55 miliarde de lei (1,3 milioane de euro). Ieri s-a derulat si o tranzactie de proportii mari cu aceste actiuni, prin intermediul acesteia transferandu-se un pachet de 12 milioane de actiuni la pretul de 930 lei/actiune.  Pe parcursul sedintei, actiunile Petromidia au fost coate la un pret maxim de 954 lei/actiune, in timp ce inchiderea s-a facut la pretul de 940 lei/actiune. Comparativ cu ultima sedinta a anului trecut, aceste actiuni au castigat ieri 2,1%.
O lichiditate foarte buna au avut si actiunile Petrom si cele ale Bancii Transilvania, in fiecare caz, valoarea tranzactiilor depasind 44 miliarde de lei (1,1 milioane de euro). Cu actiunile bancii s-a realizat si o tranzactie speciala prin care s-a transferat un pachet de 2,5 milioane de actiuni la pretul de 10.000 lei/actiune.
Toate actiunile SIF au inregistrat aprecieri importante, dintre acestea  o lichiditate mai buna avand insa doar actiunile SIF Oltenia. Cu aceste actiuni s-au realizat tranzactii de 13,5 miliarde de lei (0,3 milioane de euro), titlurile SIF Oltenia castigand 9,8% la nivelul pretului de inchidere de 9.550 lei/actiune.
O apreciere importanta, pe fondul unei lichiditati reduse, au inregistrat si actiunile Antibiotice, cotate la inchidere la un pret de 5.400 lei/actiune, cu 12% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 336 milioane de lei (8.200 euro).
In topul celor mai tranzactionate 25 de societati, singura companie ale carei actiuni au scazut ieri a fost Rulmentul Brasov. Inchiderea in acest caz s-a facut la 1.770 lei/actiune, in scadere cu 1,7%. Operatiunile au insumat 394 milioane de lei (9.900 euro).



Titlurile necotate au trecut pe Arena
Actiunile de pe Bursa, de pe piata titlurilor necotate, sunt tranzactionate, incepand cu sedinta de ieri, prin intermediul platformei ARENA, dezvoltata in-house de BVB. Conducerea Bursei intentioneaza ca incepand din februarie, tranzactionarea tuturor actiunilor de pe Bursa sa se faca prin intermediul ARENA, urmand sa se renunte la sistemul Horizon, folosit in prezent.



Piata RASDAQ
Majoritatea companiilor tranzactionate pe RASDAQ au fost cotate in crestere in prima sedinta a anului, in conditiile unei lichiditati in general reduse.
Indicele RASDAQ - C, care urmareste toate companiile de pe aceasta bursa, a inregistrat o apreciere de  1,4%. Ceilalti doi indici, RAQ - I si RAQ - II, au avut cresteri de 2,6%, respectiv 5,8%. Valoarea tranzactiilor comune realizate pe parcursul sedintei a fost extrem de redusa, doar 8,8 miliarde de lei (223.000 euro).
Cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile Socep, cu tranzactii in valoare de 3,3 miliarde de lei (86.000 euro). Titlurile Socep sunt singurele de altfel care au facut obiectul unor transferuri mai mari de 1 miliarde de lei. Aceste actiuni au avut o evolutie ascendenta mai ales in prima parte a sedintei,  cand au atins si un nou maxim istoric de 3.550 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la un pret de 3.490 lei/actiune, apropiat de cursul mediu la care titlurile au fost tranzactionate. Cotatia Socep a castigat ieri 7,7%. Actiunile nici unei companii listate la Categoria I nu au inregistrat ieri scaderi.
Titlurile Rompetrol SA (VEGA) au urcat din nou peste pragul de 800 lei/actiune, imediat dupa deschidere, cotatia VEGA urcand pana la nivelul maxim atins  de 810 lei/actiune. Ultimul pret a fost de 803 lei/actiune, in aceste conditii, cotatia castigand  3,8%. Tranzactiile care au implicat titlurile VEGA au insumat 868 milioane de lei (22.000 euro).
La Categoria de Baza, cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale producatorului de ulei Argus Constanta. Actiunile Argus au castigat ieri 3,7%, pretul la inchidere fiind de 39.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni a fost de 935 milioane de lei (24.000 euro).
Cu exceptia actiunilor Socep, VEGA si Argus, celelalte titluri au realizat rulaje sub 300 milioane de lei.
O apreciere importanta au inregistrat actiunile producatorului de echipamente de iluminat Romlux Targoviste.  Cele mai multe din tranzactiile care au implicat aceste titluri s-au realizat la pretul maxim al sedintei de 337 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat tot la acel pret. Transferurile au insumat 171 milioane de lei (4.300 euro).
Actiunile companiei Conpet Ploiesti au castigat 4,5%, lichiditatea fiind insa redusa. Inchiderea s-a facut la pretul maxim de 108.000 lei/actiune. Transferurile au totalizat 266 milioane de lei (6.700 euro).
Toate cele sase tranzactii realizate cu actiunile societatii Neptun Campina s-au derulat la pretul de 350.000 lei/actiune. Pachetul total transferat a fost extrem de redus, doar 453 actiuni, valoarea operatiunilor fiind de 158 milioane de lei (aproximativ 4.000 euro). Actiunile Neptun au inregistrat o scadere nesemnificativa fata de cursul mediu din ultima sedinta a anului trecut.  catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO