Burse - Fonduri mutuale

Doar stiri precum falimentul din Dubai mai au forta sa miste Bursa

Doar stiri precum falimentul din Dubai mai au forta sa miste Bursa
30.11.2009, 23:15 23

Bursa de la Bucuresti a inchis ieri o sedinta extrem de slaba,cu o lichiditate sub media de anul acesta, de doar 3 mil. euro, intimp ce societatile financiare au atins o volatilitate crescuta,acestea urcand in medie cu 1,3% peste referinta. Indicele BET, alcelor mai lichide zece companii, s-a apreciat cu 0,5% fata dereferinta, in timp ce indicele compozit al pietei BET-C a inchisaproape in stationare, cu o corectie de 0,01%.

Brokerii sunt de parere ca evolutia de saptamana aceasta va fisimilara cu cea de ieri, o volatilitate mai ridicata fiind datadoar de evolutiile pietelor externe, care raman sensibile lastirile venite din partea economiilor internationale.

"Deocamdata bursa locala pare ca va evolua in linie saptamanaaceasta, fiind asteptate rezultatul alegerilor si implicit formareanoului guvern. Daca rezultatul va fi in ton cu asteptarileinvestitorilor, nu cred ca vom vedea o fluctuatie prea mare alichiditatii nici dupa alegeri. Asteptarile investitorilor suntstrict legate de formula noului guvern si de programele deguvernare afisate de amblele partide aflate in cursaprezidentiala", a apreciat Marcel Murgoci, directorul detranzactionare al EstInvest.

Cel mai mare rulaj din piata l-au inregistrat titlurile SIFOltenia (SIF5), cu un volum de tranzactionare de 3,7 milioane deactiuni, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au marcat cea maimare apreciere la categoria societatilor financiare, de 2,8% fatade referinta. Cea mai mica apreciere la categoria SIF-uri a fostconsemnata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cudoar 0,7% peste referinta.

Dintre titlurile bancare, actiunile Bancii Transilvania (TLV) aumarcat cel mai mare avans, de 2,3% fata de referinta, in timp ceactiunile BRD au inchis in stationare, la pretul de 13,5lei/actiune.

"Cred ca pe termen scurt doar stiri precum falimentul din Dubaimai au forta sa miste piata locala. Tinand cont ca bursa esteinchisa maine (azi - n.a), daca pe extern se va intampla cevaextraordinar, vom vedea o crestere a lichiditatii incepand cumiercuri. Un alt eveniment care va misca piata locala estedezbaterea de saptamana viitoare inComisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a legii de majorarea pragului", a adaugat Murgoci.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) si Petrom(SNP) au inregistrat cele mai mari scaderi, de 0,8% fiecare, invreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au reusit sa inchida peplus, cu un avans de 1,1% fata de referinta.

Cea mai mare corectie din piata a fost inregistrata de titlurileAmonil (AMO), care au pierdut 9,2%, in top urmand titlurile Boromir(SPCU) si Artrom (ART), cu scaderi de 5% si respectiv 4,9% fata dereferinta.

"De asemenea, daca decizia de prelungire a scutirii de la plataimpozitului nu este adoptata, vom vedea iesiri din piata pentrumarcarea de profit, iar acest lucru va crestere lichiditatea pieteiatat la iesire, cat si la intrare, pentru ca investitorii vor alegesa reintre in piata de anul viitor. Exista insa mesaje ca se vaprelungi impozitarea zero si pentru anul viitor, iar in acest cazinvestitorii isi vor pastra pozitiile", a incheiat Murgoci.

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutiile titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care continuaputernic aprecierea, atingand un nou maxim anual.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care reiaucresterea, dupa corectiile de saptamana trecuta.
  • Evolutia titlurilor Amonil (AMO) si Bermas (BRD), care inultima sedinta au consemnat o volatilitate extrema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO