Burse - Fonduri mutuale

Dupa 15 ani, Bursa de Valori Bucuresti ramane un pion marginal in economie

Dupa 15 ani, Bursa de Valori Bucuresti ramane un pion marginal in economie
26.01.2010, 00:00 1312

Bursa de Valori Bucuresti implineste in aprilie anul acesta 15ani de existenta postdecembrista si dupa un inceput greu, marcat delipsa de cunostinte in domeniul pietei de capital si timp in carestatul a privatizat majoritatea companiilor prin intermediulRASDAQ, cunoscatorii spun ca in continuare Bursa ramane un domeniuneexploatat la maxim, cunoscut si inteles doar de o mana deoameni.

Prima sedinta de tranzactionare a BVB s-a realizat in data de 20noiembrie 1995, iar in primul an de activitate, pe piata serealizau doar doua tranzactii pe saptamana, capitalizarea pieteiridicandu-se la acea vreme la 60,8 mil. dolari. Pe piata erauinregistrati doar 17 emitenti, in vreme ce numarul intermediarilordepasea 60.

"Bursa a fost un proiect fara finalitate economica, cel putin inprimele luni de existenta. Tot ce se stia despre piata de capital,stiam din carti sau din filme, iar imaginea de ansamblu era unadestul de vaga. Bursa a inceput sa devina vizibila abia prin 1997,odata cu lansarea pietei RASDAQ. Toata lumea cred ca mai tine mintecuponiada", a explicat Valerian Ionescu, broker care in 1995 aparticipat la primele tranzactii realizate la BVB, aflata atunci incladirea Bancii Nationale. El este in prezent director detran-zactionare in cadrul BCR.

De aceeasi parere este si Septimiu Stoica, fostul presedinte alBVB, care s-a aflat la conducerea Bursei in perioada februarie 2006- decembrie 2007.

"Lansarea Bursei a venit cu intarziere la noi. Multe din tarilecu o istorie similara ca a noastra au facut mai repede acestdemers, si ma refer aici la Polonia, Ungaria si Cehia. La nivelulanilor '90 exista un vid urias de cunostinte despre piata decapital si mecanismele ei. Apoi treptat a inceput un transfer deknow-how din partea strainilor, iar in 1994 s-a concretizat Bursa,devenita operationala un an mai tarziu. Si atunci ca si acumconsider absolut necesara existenta Bursei", a declarat Stoica.

La sfarsitul anului trecut, capitalizarea BVB s-a ridicat la27,5 mld. de dolari (19 mld. euro), pe piata principala fiindtranzactionate 69 de titluri.

Bursa RASDAQ a tinut capul de afis in primiiani

In 1997 au fost listate pe piata RASDAQ peste 5.000 de companiide stat, ca urmare a strategiei de privatizare derulata de stat,brokerii fiind de parere ca acesta poate fi considerat primul boomal BVB.

"Piata RASDAQ a ocupat pole position in 1997-98, cand peste5.000 de companii au fost listate si a inceput tranzactionarea decupoane. Atunci s-a observat o crestere semnificativa a volumelorde tranzactionare, care ajungeau si la 10 milioane de dolari pe zi.Din pacate, fiind vorba mai degraba despre o privatizareadministrativa si nu una dorita de conducerile companiilor,lucrurile s-au degradat rapid pe aceasta piata, in timp ce BVB areusit sa mentina standardul", a declarat Ionescu.

Din 1997 si pana in prezent numarul companiilor de pe piataRASDAQ a scazut in permanenta, in prezent fiind tranzactionateputin peste 1.500 de societati. In schimb, capitalizarea pietei seridica la aproximativ 3 mld. euro, cu 4 mld. euro mai putin decatin 2007, cand piata RASDAQ a atins valoarea maxima din istoriaei.

Doi ani mai tarziu au fost listate societatile financiare deinvestitii (SIF-uri), ca fonduri inchise de investitii cu capitalprivat integral romanesc care in prezent au in administrare activede peste 2,5 mld. euro.

"Listarea SIF-urilor a fost intr-adevar un moment decisiv inistoria Bursei. Au venit la doar doi ani de la criza financiara dinAsia, cand piata inca nu-si revenise complet si cu toate acestea aucreat pe Bursa locala ratiunea de a investi", a explicatIonescu.

Anii de glorie au coincis cu aderarea Romaniei laUE

"Perioada 2005-2007 pot spune ca au reprezentat anii de glorieai Bursei locale. A inceput odata cu fuziunea BVB cu RASDAQ indecembrie 2005, ceea ce a dus la o explozie a volumelor detranzactionare si a aprecierilor in piata. Atunci ar fi fost unmoment oportun si pentru fuziunea cu Bursa de la Sibiu, dar s-adorit mentinera unei diversificari in piata", a apreciatStoica.

La sfarsitul perioadei, in 2007, BVB a inregistrat cea mai marecapitalizare din istorie, de peste 24,6 mld. euro, valoarea medie atranzactiilor zilnice fiind de circa 17 mil. euro. In prezentvaloarea rulajul mediu zilnic este putin peste 4 mil. euro. Dealtfel, si la nivelul indicilor, BVB a atins in 2007 nivelurirecord, principalul indice al pietei locale, BET, ajungand laaproape 11.000 de puncte, in vreme ce societatile financiare,grupate sub indicele BET-FI, au atins nivelul de 97.000 de puncte,toate pe fondul cumpararilor agresive ale fondurilor de investitiistraine, care au luat in vizor piata romaneasca odata cu intrareain Uniunea Europeana (UE).

Chiar si in aceste conditii brokerii sunt de parere ca piata decapital din Romania este in continuare subdezvoltata si va ramaneun domeniu putin cunoscut, la care companiile sunt reticente saapeleze pentru finantare.

"Chiar si la nivelurile din 2007, cand tranzactiile zilnicedepaseau 16 milioane de euro pe zi, valoarea transferurilor eraasemanatoare cu tranzactiile realizate de o singura banca dedimensiuni mici pe piata interbancara. Piata locala de capital n-aajuns niciodata la o masa critica astfel incat nu a fost oconcurenta reala pietei bancare. Din acest motiv nu a existat nicisustinere din partea autoritatilor pentru promovarea siconsolidarea Bursei. De altfel, nivelul legislativ al pietei decapital, ramane piatra de moara a BVB", a adaugat Ionescu.

Strategia pe termen lung - incerta

"Nu este simplu de dat un raspuns despre cum va arata Bursapeste urmatorii 15 ani. In prezent toate pietele de capital se aflala un moment de cotitura in evolutia lor. Exista tendinta deinformatizare si democratizare a pietelor si sper ca Bursa localasa nu piarda aceasta sansa de internationalizare", a declaratStoica, referitor la directiile viitoare ale Bursei locale.

In februarie, actionarii Bursei urmeaza sa decida aprobarealistarii BVB pe platforma proprie, aceasta fiind considerata ceamai importanta operatiune de acest fel din acest an, in conditiilein care nicio alta companie privata nu si-a mai anuntat intentia dea se lista la Bursa. Un alt eveniment care ar ca contribui ladezvoltarea Bursei este listarea Fondului Proprietatea, insa chiarsi asa, piata locala de capital va ramane in urma altor piete dinregiune.

"Nu vad niciun alt eveniment care sa determine o crestereaccelerata a pietei locale in afara de listarea FonduluiProprietatea, care ar creste capitalizarea cu inca 2-3 miliarde deeuro. Listarea fondului ar duce la o crestere a volumelor detranzactionare, dar tot nu cred ca am ajunge la nivelul altor bursedin regiune, unde se tranzactioneaza de 20 de ori mai mult ca laBucuresti. Cu toate acestea Bursa este necesara si chiar daca estemica, nu cred ca va disparea", a adaugat Ionescu. Atat Ionescu, catsi Stoica apreciaza ca pentru BVB nu exista o strategie dedezvoltare pe termen lung.

In prezent numarul conturilor active la Bursa de la Bucurestieste de aproximativ 10.000, numarul maxim de conturi inregistratepe piata locala depasind in 2007 putin peste 50.000 de investitori.Chiar si asa, la o populatie de peste 20 de milioane de locuitori,brokerii sunt de parere ca numarul investitorilor este extrem deredus.

"Cu siguranta exista mai multa cultura despre piata de capitalacum decat la inceput, dar in continuare numarul investitorilor sial celor cu cunostinte despre piata de capital este extrem de micin Romania. Pentru o populatie ca a noastra ar trebui sa avem peste100.000 de investitori in piata", a explicat Ionescu.

15 ani de bursa

1995: La 1 aprilie 1995, Bursa de ValoriBucuresti (BVB) este reinfiintata in baza unei decizii a ComisieiNationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), ca institutie de interespublica.

Inaugurarea oficiala s-a desfasurat la data de 23 iunie 1995,iar prima sedinta de tranzactionare a avut loc in data de 20noiembrie 1995.

In prima faza erau listate noua companii, dintre care doar treimai sunt listate acum (Artrom Slatina - ART, UAMT Oradea - UAM siComelf Bistrita - CMF).

1996: La 26 octombrie 1996 este lansata BursaElectronica RASDAQ, cu finantare americana. Modelul utilizat a fostluat dupa celebra piata americana NASDAQ. Piata RASDAQ a fostconceputa ca platforma pe care sa se tranzactioneze actiunilecompaniilor privatizate prin intermediul programelor de privatizarein masa derulate in anii '90. Astfel se explica numarul mare decompanii listate pe RASDAQ (peste 5.000 in 1997).

1997: Se lanseaza indicele BET (BucharestExchange Trading), primul indice al Bursei, care urmareste evolutiacelor mai importante zece companii listate.

1998: Este lansat indicele BET-C, indicele careurmareste evolutia tuturor companiilor listate pe Bursa. Tot in1998 este lansat si indicele RASDAQ-C al Bursei RASDAQ.

1999: Bursa implementeaza un nou sistem detranzactionare, HORIZON.

In noiembrie sunt listate cele cinci SIF-uri, care aveau sadevina unele dintre cele mai importante companii de pe Bursa.

2000: Bursa introduce criterii mai aspre pentrucompaniile listate, ceea ce determina delistarea mai multorcompanii si scaderea numarului de emitenti pentru prima data inistoria Bursei.

2001: Se listeaza Petrom si BRD, cele mai maricompanii locale de pe Bursa, determinand o crestere puternica acapitalizarii si a valorii tranzactiilor din piata.

2003: Bursa de Valori Bucuresti incepenegocierile de fuziune cu RASDAQ.

2004: Pe 7 aprilie 2004 Dinu Patriciu listeazaPetromidia (Rompetrol Rafinare - RRC).

Numarul de actiuni tranzactionate este atat de mare incatblocheaza sistemul Bursei.

2005: Bursa introduce platforma electronica detranzactionare ARENA pentru operatiunile realizate cu actiuni.

Se realizeaza primele tranzactii cu drepturi de preferinta.

In iunie are loc oferta publica initiala a retailerului IT&CFlamingo International (FLA).

In decembrie, BVB fuzioneaza prin absorbtie cu Bursa ElectronicaRASDAQ, care dispare ca entitate de sine statatoare.

2006: Bursa este transformata din institutie deinteres public in societate pe actiuni, iar cele circa 70 desocietati de brokeraj din piata primesc pachete egale de actiuni(cate o participatie de 1,48%). Se listeaza TranselectricaBucuresti (TEL), compania nationala de transport a energieielectrice.

2007: Bursa atinge maximele istorice.

BVB isi lanseaza propria piata de tranzactionare ainstrumentelor derivate.

In decembrie are loc oferta publica initiala a transportatoruluide gaze naturale Transgaz Medias (TGN), in valoare de 65 mil. euro.Cererea de actiuni se ridica la un nivel record de 1,8 mld.euro.

2008: In februarie se listeaza Erste Group Bank(EBS), actionarul majoritar al BCR, aceasta fiind prima companiestraina care vine pe Bursa de la Bucuresti.

In iulie, Bursa lanseaza tranzactiile cu titluri de stat.

2009: Actionarii BVB isi dau acordul deprincipiu in vederea listarii operatorului de piata pe platformaproprie.

O istorie de 129 de ani

Prima bursa de valori din Romania a fost infiintata in 1881, pemodel francez, prin decret al regelui Carol I, si a fost deschisala 1 decembrie 1882. In 1904 este adoptata o noua lege a bursei,care defineste mai clar operatiunile bursiere, iar in 1929 "legeaMadgearu" aduce noi modificari in functionarea pietei de capital.Dupa incheierea crizei economice din anii 1929 - 1933 (MareaDepresie economica din SUA), odata cu refacerea economica, Bursa deefecte, actiuni si schimb din Bucuresti intra pe un trendascendent, atingand apogeul in 1939, inainte de Al Doilea RazboiMondial. Atunci, pe Bursa se tranzactionau 56 de titluri dindomeniul bancar, petrolier si al asigurarilor. Dupa razboi, Bursaeste inchisa in timpul regimului comunist, odata cu nationalizareaeconomiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO