Burse - Fonduri mutuale

Dupa corectie, iar rasar maximele

05.03.2004, 00:00 15



Bursa a atins din nou maxime istorice, indepartand o parte din temerile investitorilor, ingrijorati sa nu se repete situatia de anul trecut cand dupa o crestere generalizata a pietei a urmat o perioada lunga de scadere.



Pe fondul unei valori in crestere a tranzactiilor, cu operatiunile insumand peste 99 miliarde lei, indicii BET si BET - C au inregistrat aprecieri de 2,44%, respectiv 2,1%.



Actiunile SIF Transilvania au fost, pentru a doua zi consecutiv , cele mai tranzactionate actiuni de pe piata. Azi este ultima zi in care se pot cumpara actiuni ale societatii pentru a beneficia de dividende. Pretul SIF Transilvania a urcat pana la nivelul de 5.200 lei/actiune, doar cu 50 lei mai redus fata de pretul maxim din ultimul an. Tranzactiile realizate ieri au depasit 16 miliarde lei si au avut drept rezultat o apreciere a cotatiei cu 4%.



SIF Muntenia a pierdut 9,5% dupa trecerea detei de referinta pentru dividene, cotatia la inchidere fiind de 3.800 lei/actiune. Variatia negativa a fost de 400 lei, apropiata de dividendul brut de 420 lei/actiune anuntat de societate. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 4,1 miliarde lei. In afara de actiunile SIF Muntenia, doar doua dintre actiunile cotate au mai scazut, Electroaparataj si Sofert.



Actiunile celor doua banci, BRD si Banca Transilvania au revenit in atentia investitorilor.. Imediat dupa deschidere un pachet de 299.500 actiuni ale Bancii Transilvania a fost transferat la pretul de 6.000 lei/actiune, pretul intrand in prima parte a sedintei pe un trend ascendent, chiar daca ordinele de cumparare au fost mai reduse ca valoare. In a doua jumatate a zilei, tendinta a fost de scadere, cotatia stabilizandu-se la inchidere la 6050 lei/actiune ceea ce reprezinta o apreciere de 1,7% fata de valoarea anterioara. Pretul maxim de 6.200 lei inregistrat ieri este un nou maxim istoric. Capitalizarea bursiera a bancii a ajuns ieri la 182 milioane de dolari. Operatiunile derulate cu titlurile bancii au insumat 11,6 miliarde lei.



Actiunile BRD au castigat 2,3% pe fondul unor tranzactii de 9,6 miliarde lei. Pretul maxim atins a fost de 27.000 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a facut la 26.900 lei/actiune.



Actiunile Petrom au incheiat sedinta de ieri peste nivelul de 1.710 lei/actiune dupa ce stationase in ultimele sedinte la 1.650 lei/actiune. Desi valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei petroliere a fost in crestere, titlurile Petrom nu s-au numarat ieri printre cele mai tranzactionate de pe piata. Valoarea operatiunuilor a fost de 3,5 miliarde de lei.



In cadrul singurei tranzactii speciale de ieri s-a transfarat un pachet de actiuni in valoarede 3,8 miliarde de lei ale compamiei de costructii Impact Bucuresti. Tranzactia s-a realizat la 5.800 lei/actiune.Aceasta a sfost si cotatia de inchidere de pe piata, cu 0,9% mai mare fata de valoarea anterioara.



Cotatia actiunilor Siretul Pascani a atins chiar inainte de inchidere un maxim istoric de 6.900 lei/actiune. Pretul a urcat cu 10,4% comparativ cu valoarea anterioara, iar valoarea tranzactiilor a fost de 7,3 miliarde lei.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de elemente din beton Celco Constanta au fost tranzactionate la un pret maxim pentru ultimele 12 luni de 400.000 lei/actiune



In cele doua operatiuni care s-au derulat cu titlurile Celco a fost transferat un pachet total de 22.000 actiuni, reprezentand 10% din capitalul social al societatii. Pretul la care s-au derulat tranzactiile a fost constant, 400.000 lei/actiune, in crestere medie cu 247,83% fata de cotatia precedenta. Actiunile Celco au fost cele mai tranzactionate pe piata, transferurile insumand 8,8 miliarde lei.



Actiunile Rompetrol SA (Vega) au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 820 lei si 830 lei/actiune, ultima valoare reprezentand si cotatia de inchidere. In sedinta de ieri au fost transferate peste 1,6 milioane actiuni, valoarea tranzactiilor depasind 1,3 miliarde lei. Cotatia medie a pierdut, insa, 0,98%.



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au atins pe parcursul sedintei un nou maxim istoric de 51.000 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 0,08%, valoarea tranzactiilor fiind de 839 milioane lei.



Societatea de asigurare -reasigurare Ardaf Cluj - Napoca a intrat din nou in atentia investitorilor, operatiunile de ieri depasind 1,7 miliarde lei. Pretul a oscilat intre 1.310 lei si 1.320 lei/actiune, ultima tranzactie derulandu-se la valoarea minima. Cotatia medie a scazut cu 0,77%. La sfarsitul lunii februarie, societatea Fibelfin a vandut o parte din actiunile detinute in cadrul Ardaf, ajungand sa detina in prezent o participatie mai redusa de 5%. Luna trecuta, actiunile Ardaf au fost printre cele mai tranzactionate titluri de pe piata cu operatiuni de peste 16 miliarde lei, dar nu au adus castiguri deosebite investitorilor, tendinta generala fiind de scadere.



Actiunile societatii Foraj Sonde Craiova au inregistrat o valoare a tranzactiilor superioara unei zile obisnuite, 1 miliard lei. Pretul de inchidere a fost de 1.570 lei/actiune, egal cu valoarea medie inregistrata ieri. Volumul tranzactionat de peste 644.000 actiuni reprezinta aproximativ 3% din numarul total de actiuni. Unul din actionarii minoritari ai companiei este fondul de investitii Broadhurst cu o participatie de 5,1%.



Producatorul de articole de imbracaminte Flacara Cluj - Napoca a atins un maxim istoric de 411.500 lei/actiune, dar valoarea tranzactiilor a fost mai redusa decat in sedintele precedente, totalizand 252 milioane lei. Ultima tranzactie s-a derulat la cotatia de 380.000 lei/actiune, iar aprecierea medie a fost de 12,14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO