Burse - Fonduri mutuale

Electromagnetica a câştigat mai mult în 2013 dar afacerile s-au ajustat negativ cu 11%

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Adrian Cojocar

16.02.2014, 18:50 255

Electromagnetica Bucureşti (ELMA), una dintre cele mai mari companii de pe bursă care are drept acţionar principal salariaţii, a obţinut anul trecut un câştig net de 15 mil. lei, cu 3,1% mai ridicat faţă de anul pre­cedent.

Creşterea profitului a venit în ciuda unui declin de 11% la nivelul vânzărilor, care au ajuns la 397,4 mil. lei (89,9 mil. euro).

Electromagnetica s-a confruntat în ultimii doi ani cu o piaţă a energiei di­fi­cilă, caracterizată de o presiune pe pre­ţuri şi consum în scădere, în special pe segmentul industrial, care a afectat mar­jele companiei din trading de energie. Cu toate acestea, societatea a reuşit să ţină costurile sub control, cheltuielile ma­teriale coborând cu 19,8% anul tre-cut, la 292,7 mil. lei (aproape 66 mil. euro).

În totalul cifrei de afaceri a compa­niei, trei sferturi reprezintă activitatea de trading şi furnizare de energie, diferenţa fiind completată de activitatea de producţie, din care o pondere de circa 40% o  are producţia de corpuri de iluminat cu leduri. Costurile cu salariile angajaţilor Electromagnetica s-au ma­jorat anul trecut cu 20%, respectiv un plus de aproape 6 mil. lei, datorat cel mai probabil creşterii producţiei pe segmentul aparatelor de iluminat cu LED, care au înregistrat o creştere puternică în ultimi doi ani.

În ultimele trei luni ale anului trecut vânzările Electromagnetica au scăzut cu 15,9%, însă profitul companiei s-a majorat cu 4,3%, la 1,43 mil. lei.

Electromagnetica vrea să compen­seze scăderea de pe segmentul tradin­gului de energie cu investiţii în sectorul producţiei de energie hidro, prin achiziţia de microhidrocentrale şi de aparate pentru iluminat cu LED, pentru care a alocat sume importante.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO