Burse - Fonduri mutuale

Electromagnetica intra in randul capitalizarilor de peste 100 mil. euro

10.07.2007, 19:05 19

Producatorul de aparatura si instrumente de masura Electromagnetica Bucuresti a trecut de pragul de 100 mil. euro (330 mil. lei) capitalizare, dupa ce ieri aceste actiunile au fost intens tranzactionate, transferurile din piata insumand circa 0,8% din capitalul social, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 2,7 mil. lei (0,8 mil. euro).
Actiunile Electromagnetica au urcat de peste doua ori de la inceputul acestui an, in conditiile in care compania a continuat sa inregistreze rezultate foarte bune.
Astfel, in primul trimestru din acest an, profitul Electromagnetica s-a dublat fata de perioada similara a anului trecut, la 0,77 mil. lei (circa 220.000 de euro).
Afacerile companiei au urcat in aceeasi perioada cu circa 25%, ajungand la 43,1 mil. lei (13,7 mil. euro).
Societatea de brokeraj Intercapital Invest a emis la sfarsitul lunii trecute un raport in care recomanda la cumparare titlurile Electromagnetica, apreciind ca, avand in vedere experientele recente, compania ar putea fi pe viitor tinta de preluare pentru un investitor strategic, dat fiind ca puterea de finantare a salariatilor nu poate fi una ridicata.
In plus, Electromagnetica detine importante plasamente imobiliare, iar societatea s-a concentrat in ultima perioada pe segmentul furnizarii de energie electrica, acesta fiind principalul motor al cresterii afacerilor in ultima perioada, segment care a ajuns anul trecut sa ocupe o cota de 70% in activitatea de exploatare a companiei.
"Nu am primit pana in prezent nicio oferta pentru pachetul salariatilor, probabil pentru ca nici noi nu am incurajat acest lucru. De altfel, am prelungit recent contractul de asociere", spune Eugen Scheusan, directorul general al Electromagnetica.
Conducerea companiei a mai precizat in trecut ca salariatii sunt liberi sa paraseasca PAS-ul printr-o simpla cerere daca doresc acest lucru.
Compania a achizitionat anul trecut 10 microhidrocentrale pe raul Suceava pentru suma de 19,6 mil. lei (6,2 mil. euro) si in care a investit alte 6,9 mil. lei (2,2 mil. euro).
"Cel mai probabil nu vom mai participa la urmatoarea licitatie a Hidroelectrica pentru noi achizitii, pentru ca inainte trebuie sa ne ocupam de cele pe care deja le-am achizitionat, prin continuarea retehnologizarii acestora", spune Eugen Scheusan.
El a mai precizat ca pentru moment nu se gandeste sa atraga noi finantari prin intermediul bursei.
Compania a achizitionat anul trecut 9 hectare de teren in zona de centura a Bucurestiului, pentru 1 mil. euro, valoarea de piata a acestuia fiind in prezent de circa 15 mil. euro, conform analistilor de la Intercapital.
"Am avut la dispozitie anul trecut niste lichiditati pe care am hotarat sa le conservam prin investitii imobiliare, plus ca valoarea terenului a urcat de atunci", spune Eugen Scheusan. Salariatii Electromagnetica detin impreuna circa 49% din actiuni, participatia acestora valorand pe Bursa aproape 50 mil. euro.
Fondul strain de investitii Broadhurst a intrat in actionariatul companiei in 1999, dupa ce a achizitionat 6,8% din actiuni, majorandu-si pe parcurs participatia si ajungand sa detina in prezent 8,53% din companie.
Numai de la inceputul acestui an, fondul de investitii a castigat peste 4 mil. euro de pe urma aprecierii acestor titluri.
Vlad Florea, directorul comercial al Electromagnetica si principalul cumparator al acestor titluri in ultima perioada, a ajuns la o participatie de aproape 4,1% din actiunile companiei, pachet care valoreaza pe Bursa 4,1 mil. euro.
SIF Oltenia are o participatie de 10,11% din actiuni, iar SIF Banat-Crisana detinea la inceputul lunii februarie 3,37% din titluri.
Actiunile Electromagnetica au castigat ieri 15% si au inchis sedinta la un pret de 2,23 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO