Burse - Fonduri mutuale

Electromagnetica va distribui primele dividende după 7 ani

Electromagnetica va distribui primele dividende după 7 ani

Autor: Andrei Chirileasa

07.03.2011, 23:52 458

Producătorul de echipamente electrice şi energieElectromagnetica Bucureşti (ELMA), una dintre cele mai profitabilecompanii de pe piaţa RASDAQ, ar putea distribui în acest andividende în valoare de 3 mil. lei din profitul net realizat anultrecut, potrivit unei propuneri a Consiliului de Admiistraţie careva fi discutată de acţionari pe 14 aprilie, în cadrul AGA.

Compania, care şi-a majorat semnificativ afacerile în ultimiiani, după ce a intrat pe activitatea de trading cu energieelectrică, a obţinut anul trecut un profit net de 26,27 mil. lei(6,16 mil. euro), în scădere cu 7,7% faţă de profitul net recordobţinut în 2009. Electromagnetica nu şi-a publicat şi cifra deafaceri, însă probabil că aceasta a depăşit 100 de milioane deeuro.

După primele nouă luni din 2010, compania a raportat afaceri de358 mil. lei (84 mil. euro), în creştere cu 15,8% faţă de perioadasimilară a lui 2009.

Conducerea companiei le propune acţionarilor ca o mare parte aprofitului (21,7 mil. lei) să fie alocată pentru surse proprii definanţare, în timp ce 3 mil. lei ar urma să fie distribuiteacţionarilor sub formă de dividende.

Acestea ar fi primele dividende pe care Electromagnetica leoferă acţionarilor din 2004 până în prezent. Valoarea dividenduluibrut este de 0,0044376 lei/acţiune, randamentul dividendului fiindde 1,2% din ultimul preţ al acţiunilor ELMA pe Bursă, de 0,37lei.

Cel mai mare acţionar al Electromagnetica este AsociaţiaSalariaţilor (PAS), cu 31,2% din capital, care ar urma să primeascădividende de aproape un mil. lei, în timp ce SIF Oltenia (SIF5),care şi-a majorat participaţia la peste 15%, va încasa aproape500.000 de lei.

Anul trecut, Electromagnetica şi-a dublat capitalul social prinîncorporarea rezervelor constituite din profiturile anilorprecedenţi şi distribuirea de acţiuni gratuite. În noiembrie 2010,acţionarii companiei au aprobat şi transferul acţiunilor pe piaţaprincipală a Bursei de Valori Bucureşti.

În prezent, acţiunile Electromagnetica se tranzacţionează pepiaţa RASDAQ, unde au înregistrat anul trecut o creştere de peste70%, iar de la începutul acestui an au mai câştigat 7,2%. Companiaare o capitalizare de 250 mil. lei (aproape 60 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO