Burse - Fonduri mutuale

Entuziasmul bursier este aproape de inghet

Entuziasmul bursier este aproape de inghet
06.01.2010, 23:05 17

Bursa de la Bucuresti a inchis si ieri pe plus, cu un avans de0,5% pe indicele BET, cel mai mare din piata, in timp ce indicelecompozit BET-C a urcat cu 0,3% peste cotatia de marti. Societatilefinanciare si cele energetice au inchis pe minus, cu corectii de 0,3% pe indiceleBET-FI si respectiv 0,5% pe indicatorul BET-NG. Brokerii sunt deparere ca primele sedinte de tranzactionare nu au prea marerelevanta la nivelul evolutiei din aceasta luna a Bursei, intrucatvolumul de tranzactiei este extrem de redus, si decinereprezentativ.

"Prima saptamana de tranzactionare intotdeauna esteimprevizibila. In continuare sunt foarte multi jucatori plecati,din aceasta cauza si lichiditatea extrem de redusa a pietei. Desaptamana viitoare, pe masura ce investitorii vor reveni dinconcedii, vom vedea o crestere a rulajului in piata. Lucrurile vorincepe sa se miste mai bine", a declarat Octavian Dragolea,directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.

La categoria societatilor financiare, doar titlurile SIFBanat-Crisana (SIF1) au inchis pe plus, cu un avans de 0,8%, intimp ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai marecorectie la aceasta categorie, de aproape 0,9% fata de cotatia demarti.

Titlurile bancare au continuat si ieri aprecierile insa au redusdin ritm, actiunile BRD si Banca Transilvania (TLV) urcand cu 0,7%si respectiv 3,1% fata de referinta.

"Ramane de vazut daca piata va continua ca si pana acum. Nu potspune ca cele trei sedinte de crestere au venit pe fondul unuientuziasm ridicat din partea investitorilor, intrucat volumele detranzactionare au fost extrem de reduse. Asa ca ma astept ca sprefinalul lunii sa vedem o corectie a pietei, si nu exclud ca bursasa scada sub nivelurile de la inceputul anului", a adaugatDragolea.

Titlurile companiilor din sectorul energetic Petrom (SNP) siTransgaz (TGN) au inchis in scadere sedinta de ieri, cu corectii de1,1% si respectiv 0,1%, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare(RRC) si Transelectrica (TEL) au inchis in stationare, la pretul de0,066 lei/actiune si respectiv 13,5 lei/titlu.

In scadere au inchis si titlurile companiilor din sectorulconstructiilor Dafora (DAFR) si Condmag (COMI), care au pierdut 1%si respectiv 2% fata de cotatia de marti.

Titlurile Compa (CMP) au inregistrat o corectie ceva mai mare,de 3% fata de referinta, coborand la pretul de 0,3 lei/actiune.

"Cea mai mare problema pentru a face previziuni pentru 2010 estelispa datelor macroeconomice pentru 2009. Vad tot felul de prognozepentru acest an, dar nu inteleg pe baza caror date suntfundamentate. Toata lumea se fereste sa spuna cat si unde am scazutcel mai mult, astfel ca gradul de incertitudine asupra evolutieiviitoare se pastreaza in continuare ridicat. Sa faci prognozepentru perioada urmatoare este pura ghicitorie", a incheiatDragolea.

Principalele piete europene au inchis ieri pe minus, cu corectiicuprinse intre 0,06% pe indicele german DAX si 0,3% la nivelulindicatorului paneuropean Euro Stoxx 50. Piata americana deschideasedinta de ieri pe plus, pentru a treia oara consecutiv in acestan.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au revenit pescadere, cu corectii temperate insa.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care continua aprecierile puternice.
  • Evolutia principalelor piete internationale, care au revenit peminus ieri, in ciuda aprecierilor de pe piata americana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO