Burse - Fonduri mutuale

Erste: Aşteptările de creştere a profitului companiilor sunt tot mai optimiste

Erste: Aşteptările de creştere a profitului companiilor sunt tot mai optimiste

Autor: Adrian Cojocar

06.02.2012, 00:04 987

Analiştii grupului Erste spun că în ultima lună perspectivele privind profiturile ce urmează să fie raportate de companii pentru anul 2012 s-au îmbunătăţit semnificativ, motiv pentru care acţiunile din regiunea Europei Centrale şi de Est se menţin ieftine raportate la indicatorii pe anul curent comparativ cu alte pieţe.

"Cu excepţia Turciei, estimările de profit ale companiilor au continuat să fie tot mai puţin negative. Ca urmare, media estimărilor cu privire la creşterea profitului/acţiune (EPS) aferente anu­lui 2012 pentru regiunea ECE a urcat la 12,3% în euro, faţă de 8,4%, cât erau cu o lună înainte. În ciuda creşterilor puternice din ianuarie, acţiunile din regiune se tranzacţionează la multiplii de profit de 9,6 faţă de o medie de aproape 12 la nivel european", spun ana­liştii Erste.

Analiştii grupului austriac consideră că acţiunile producătorului de lactate Albalact Alba-Iulia şi cele ale BRD vor oferi anul viitor unele dintre cele mai mari randamente din dividende la nivelul regiunii ECE, de 7,5% şi respectiv 7,4%.

Ei mai anticipează că Albalact nu va distribui dividende anul acesta şi cred că BRD îşi va tripla dividendul în 2012, rata randamentului din dividende urmând să urce de la 2,4% la 7,5% anul viitor.

Titlurile Albalact au în percepţia analiştilor Erste şi una dintre cele mai mari potenţialuri de creştere din Europa Centrală şi de Est, respectiv de 82% şi estimează un preţ ţintă de 0,3 lei/unitate.

Analiştii grupului austriac cred că producătorul de lactate îşi va majora şi anul acesta vânzările cu 22%, în condiţiile creşterii marjei nete de profit, la circa 5%, şi că va distribui anul viitor un dividend de 0,01 lei/unitate, pentru prima dată de când compania este listată pe piaţa RASDAQ.

În privinţa BRD, analiştii Erste estimează că banca va raporta la nivelul anului 2011 pe date stan­dard româneşti un profit în creş­tere cu 2,3%, în principal ca ur­mare a re­du­cerii provi­zioa­ne­lor cu 25% faţă de anul prece­dent.

Titlurile OMV Petrom (SNP) se află de ase­menea în topul prefe­rin­ţelor analiştilor austrieci, la care estimează un potenţial de creştere de 47%, până la nivelul de 0,5 lei/titlu.

"La începutul anului am evidenţiat faptul că am putea asista la un punct de cotitură şi în ciuda datelor macro slabe perspectivele privind piaţa de acţiuni se îmbunătăţesc. După raliul puternic din debutul anului ne menţinem această opinie. Aversiunea investitorilor faţă de risc mai are destul spaţiu de reducere. Punând în balanţă premiul de risc cu discountul aplicat valorilor reale ale acţiunilor din modelul FED, continuăm să vedem discounturi de 29% pentru regiunea Europei Centrale şi de Est", se mai arată în raportul Erste.

În ceea ce priveşte titlurile SIF Moldova şi SIF Transilvania, analiştii Erste spun că perspectivele sunt favorabile datorită dividendelor ce urmează să fie acordate anul acesta de cele două societăţi în condiţiile înregistrării în totalitate pe anul trecut a tranzacţiei cu grupul austriac privind schimbul de acţiuni la BCR şi încasarea unor sume de bani importante.

"Ran­da­mentul dividen­delor de peste 10%, precum şi aşteptările pri­vind majorarea con­sumului de gaze anul acesta ar trebui să influenţeze favorabil cotaţia acţiunilor Transgaz", consideră analiştii Erste.

În ceea ce priveşte evoluţia pe termen scurt, analiştii grupului austriac cred că titlurile Teraplast, Antibiotice şi Albalact nu vor supraperforma din cauze specifice fiecărei companii. Spre exemplu, în cazul Antibiotice există riscul ca profitul să fie afectat din cauza constituirii de noi provizioane ca urmare a perioadelor foarte lungi de încasare şi din cauza incertitudinilor legate de sistemul nou de taxare a producătorilor.

Favoritele Erste

  • Albalact Alba Iulia (ALBZ):

sunt acţiunile care în percepţia Erste au cel mai mare potenţial de apreciere de pe bursa de la Bucureşti, de 82% şi unul dintre cele mai mari din regiunea Europei Centrale şi de Est. Aceştia cred că Albalact va acorda anul viitor şi primul dividend de când producătorul de lactate este listat pe bursă.

  • OMV Petrom (SNP):

ar putea să mai crească cu 44%, la 0,5 lei/unitate, potrivit Erste, după ce au adăugat numai de la începutul anului 19,8%. Titlurile Petrom oferă printre cele mai mari randamente din dividende la nivelul ECE, estimate de Erste la 9,5% în 2011 şi 8,7% pentru anul 2012.

  • Transelectrica Bucureşti (TEL):

cu un randament din dividende de peste 10% atât în anul 2011, cât şi 2012, aceste titluri sunt primele la acest capitol din regiunea Europei Centrale şi de Est, potrivit Erste.

  • BRD Société-Générale:

ar putea intra în atenţia investitorilor anul viitor, când analiştii băncii austriece cred că va distribui un dividend de trei ori mai mare decât cel aferent anului 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO