Burse - Fonduri mutuale

Erste: Romania ar putea avea puterea de a demonta asteptarile negative

Erste: Romania ar putea avea puterea de a demonta asteptarile negative

Henning Esskuchen, director de cercetare pentru pietele de capital din ECE la Erste Group

08.01.2009, 19:08 19

Analistii bancii austriece Erste, actionarul majoritar al BCR, nu se asteapta ca actiunile romanesti sa depaseasca performantele celorlalte piete din regiune, dar sustin ca economia romaneasca ar putea avea inca puterea de a demonta anumite asteptari negative.

Acestia estimeaza intr-un raport ca diferentele fata de pietele occidentale in ce priveste potentialul de crestere se vor mentine in prima jumatate a anului, iar economiile precum cea a Romaniei (unde exporturile contribuie doar cu 25% la PIB) ar trebui sa se comporte bine in privinta cererii interne. Pentru moment, valutele raman un punct slab, dar pe de alta parte se intrezareste posibilitatea unor surprize pozitive pe toate pietele, spun austriecii.
Analistii Erste recomanda in continuare investitiile in sectoarele defensive, cu exceptia sectorului alimentar (Polonia) si a sectorului tehnologic. De asemenea, acestia sunt optimisti in privinta evolutiei sectorului petrolului si gazelor naturale din regiunea Europei Centrale si de Est.
"Credem ca pietele au ajuns la un punct de acalmie, dar vor ramane volatile. In ciuda reducerii volatilitatii, aceasta se mentine la niveluri extrem de ridicate si preconizam ca, pentru un timp, vor exista in general derapaje pe piete", afirma Henning Esskuchen, director de cercetare pentru pietele de capital din ECE la Erste Group.
Analistul Erste este de parere ca avertismentele privind profiturile, stirile despre falimente si refinantari ar putea alimenta volatilitatea. Insa, pe de alta parte, interventia guvernelor prin pachetele de sprijin oferite cu o rapiditate fara precedent vor asigura in final o oarecare liniste pe piete, evitand astfel lichidarile cauzate de panica.
Actualele presiuni resimtite de companiile romanesti alaturi de nivelul foarte scazut al capitalizarii generat de corectiile agresive ale pietei romanesti de capital ar putea determina actionarii majoritari ai unor companii precum Turbomecanica sa accepte o oferta de preluare din partea unor jucatori strategici si in acelasi timp sa ofere oportunitati companiilor care nu sunt controlate de un actionar majoritar. Acestea vor deveni tot mai interesate de posibilele chilipiruri de pe Bursa de la Bucuresti, unde se tranzactioneaza doar sase companii cu o capitalizare mai mare de 200 de milioane de euro.
Companiile cu cicluri lungi de lichiditati (peste 180 de zile), asemeni retailerului de electronice Flamingo si producatorului de componente pentru industria aeronautica Turbomecanica, se afla intr-o situatie delicata, pentru ca vor resimti tot mai multa presiune din partea partenerilor de afaceri.
Contextul actual va forta actionarii companiilor sa accepte ofertele de preluare de la investitorii strategici la multiplii foarte scazuti, mult sub nivelul celor din 2007 sau de la inceputul anului 2008.
Astfel, analistii Erste estimeaza ca in a doua jumatate a anului nu vor avea loc prea multe tranzactii, cu exceptia acelora induse de situatii exceptionale, pentru ca oamenii romani de afaceri au nevoie de mai mult timp pentru a accepta noii multiplii de evaluare.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO