Burse - Fonduri mutuale

Este sistemul alternativ al brokerilor o solutie pentru Fondul Proprietatea?

13.09.2009, 16:55 16

Tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea (FP) prinintermediul unui sistem alternativ ar deschide brokeriloroportunitatea unor noi surse de venit, insa nu inlocuieste listareaFondului si nici nu garanteaza ca tranzactiile prin anunturile dela mica publicitate nu vor mai avea loc.

Incepand din martie 2008 este permisa vanzarea actiunilor FP,tranzactiile fiind inregistrate la Depozitarul Central. Desioficial nu a fost creata o piata de tranzactionare a titlurilor,cererea si oferta de actiuni FP s-au intalnit de cele mai multe oriprin intermediul anunturilor de la mica publicitate. Astfel, maimulte fonduri locale si straine de investitii, persoane fizice auputut deveni investitori la Fond. Pe aceasta "piata", vizibilitateaprivind pretul de tranzactionare, identitatea cumparatorului sau avanzatorului sunt insa foarte reduse.

Miza unui sistem alternativ de tranzactionare a actiunilor FP,proiect recent propus de Asociatia Brokerilor, este ridicata.Pentru actionarii Fondului, sistemul alternativ va crestetransparenta tranzactiilor cu titluri FP. Insa, mare parte dintreactionari, care au primit actiuni la Fond drept despagubire pentruproprietatile confiscate de regimul comunist, asteapta listareaFondului la Bursa pentru a intra in posesia despagubirilor.

Reprezentantii companiei britanice Franklin Templeton,administratorul FP, au anuntat recent ca listarea va avea loc indecursul anului viitor. Anunturi similiare au fost facute si deconducerile anterioare ale Fondului, incepand din 2005-anul deinfiintare a Fondului.

"In ceea ce priveste Fondul Proprietatea, cred ca este un startratat pentru sistemul alternativ de tranzactionare. Este greu decrezut ca brokerii vor obtine sprijinul arbitrului pietei decapital in timp util, pentru ca proiectul sa devina functionalinaintea listarii Fondului", spune Eugen Voicu, actionar FP.

Sistemul alternativ va permite brokerilor sa intermediezetranzactiile cu actiunile celei mai bogate companii locale. Prinlistarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresit (BVB), acestia vorintermedia oricum tranzactiile cu actiunile Fondului.

Tranzactionarea pe un sistem alternativ nu inlocuiestelistarea la Bursa

"Proiectul brokerilor este binevenit pentru ca va crea o piatatransparenta de tranzactionare a actiunilor FP, dar nu inlocuiestelistarea", este de parere Corin Trandafir, membru in Consiliul deSupraveghere al Fondului si reprezentant al mostenitorilor familieiMalaxa, actionari FP.

Modul in care va functiona sistemul alternativ este inconjuratde o serie de necunoscute legate de cat de necesare sunt avizulComisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si acordul actionarilor sial conducerii Fondului, de statutul juridic al sistemului, deplatforma de tranzactionare, de comisioanele de tranzactionare siintermediere, de impactul pe care pretul de tranzactionare il vaavea asupra valorii de listare.

Contactat de ZF, Dan Paul, presedintele Asociatiei Borkerilor, aspus ca sistemul alternativ va deveni functional pe 1 octombrie,refuzand sa dea alte detalii.

"Un candidat pentru tranzactionarea prin acest sistem alternativsunt actiunile BVB. In cadrul Adunarii Generale, vom propuneactionarilor BVB eliberarea actiunilor de dreptul de preemtiune sitrecerea lor in Registrul Depozitarului Central", spune AdrianManaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.

Sistemul alternativ va fi folosit si pentru tranzactionareaaltor companii nelistate, ale caror actiuni sunt inregistrate inRegistrul Depozitarului Central.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO