Burse - Fonduri mutuale

Evolutia in linie a Bursei a indepartat speculatorii din piata

Evolutia in linie a Bursei a indepartat speculatorii din piata
14.02.2010, 23:09 22

Brokerii se asteapta ca si saptamana aceasta bursa locala saevolueze preponderent in linie, pe fondul accentuariiincertitudinii din piata, insa pe SIF-uri este asteptata aceeasivolatilitate ridicata, pe masura ce propunerea legislativa demajorare a pragului de detinere intra in dezbatere in Comisia debuget-finante a Camerei Deputatilor. In functie de rezultatelefinanciare, pe anumiti emitenti sunt asteptate evolutii decorelatefata de restul pietei.

"Saptamana trecuta a fost o perioada de indecizie atat pentrupiata locala, cat si pentru principalele piete externe,caracterizata de volatilitate atat in scadere, cat si in urcare,dar per ansamblu nu s-a modificat nimic semnificativ in piata.Piata a ramas in linie per ansamblu, ceea ce a facut caspeculatorii sa nu reintre in piata, care a dus mai departe lareducerea volumelor de tranzactionare", a declarat Liviu Avram,directorul de tranzactionare din cadrul Piraeus Bank Romania.

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de vineri in urcare lanivelul tuturor indicilor, cea mai mare apreciere fiindinregistrata de societatile financiare, grupate sub BET-FI, care auurcat cu 1,7 procente fata de referinta.

La aceasta categorie, titlurile SIF Transilvania (SIF3) aumarcat cea mai mare crestere din grupa, de 2,4% fata de referinta,urmate indeaproape de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care auavansat cu 2,2%.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcatcu aproape 1%, in timp ce actiunile Bancii Carpatica (BCC) aucoborat cu peste 0,5%, pe fondul rezultatelor financiare inscadere.

"Saptamana aceasta incepe tot sub semnul intrebarii si cred cainvestitorii locali isi vor indrepta mai mult atentia catre pieteleinternationale pentru a se inspira in ceea ce priveste evolutiapietei locale. Pe SIF-uri ma astept sa creasca volatilitatea pemasura ce propunerea legislativa de majorare a pragului de detinereurmeaza sa intre in dezbatere in Comisia de buget-finante", aadaugat Avram.

Titlurile companiilor Dafora Medias (DAFR) si Teraplast Bistrita(TRP), ambele cu activitati in sectorul constructiilor, auinregistrat vineri unele dintre cele mai mari corectii din piata,de 3,4% si respectiv 4,8% fata de referinta.

Cea mai mare scadere de pe Bursa a fost insa consemanta detitlurile Romcarbon Buzau (ROCE), care au pierdut peste 9,3% fatade cotatia de joi, coborand astfel la pretul de 0,272lei/actiune.

"Si rezultatele financiare vor cantari in urmatoarele douasaptamani pe piata locala. In functie de datele care se vorpublica, vom vedea fie surprize, fie dezamagiri in piata, iartitlurile vor evolua in consecinta. Vor fi evolutii punctuale insa,care nu cred ca se vor generaliza la nivelul intregii piete", a maispus Avram.

Principalele piete externe au revenit la sfarsitul saptamaniitrecute pe scadere, insa au inregistrat corectii moderate, de sub0,5%.

Cea mai mare scadere dintre pietele europene a inregistrat-o ceafranceza, redata de indicele CAC40, care a coborat cu 0,49% fata dereferinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care se pastreazape crestere, dar reduc din ritm in asteptarea discutiilor despremajorarea pragului de detinere.
  • Evolutia titlurilor Teraplast (TRP), care au revenit pe minusodata cu publicarea rezultatelor pe 2009.
  • Evolutia actiunilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care in ultimele sedinte inregistreaza o evolutie in linie.
  • Evolutia titlurilor companiei Biofarm Bucuresti (BIO), care apublicat rezultatele pe 2009 si a trecut pe profit.
  • Evolutia principalelor piete externe, care in sedinta de vineriau revenit pe scadere, cu corectii ceva mai insemnate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO