Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv online: Bursa a revenit puternic pe scadere. Minus 5,1% pe BET, SIF-urile au pierdut 4%

12.05.2010, 00:00 18

Bursa de la bucuresti a inchissedinta de marti in scadere pronuntata la nivelul indicilor dinpiata, cea mai mare corectie fiind inregistrata de indicele BET, alcelor mai lichide zece titluri din piata, care a coborat cu 5,1%fata de cotatia de luni. Luni, piata locala a inregistat cele maimari cresteri din istoria bursei, de peste 11% pe BET pe fondulentuziasmului extern cu privire la planul Uniunii Europene desalvare si stabilizare a monedei europene.

Corectia indicelui BET s-a datoratin principal scaderilor titlurilor bancare BRD si BancaTransilvania (TLV), care au pierdut 8,1% si respectiv 3,5% fata dereferinta.

La categoria societatilorfinanciare, cea mai mare scadere a fost conseamnata de titlurileSIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu aproape 6% fata dereferinta. Titlurile SIF Olteania (SIF5) au inregistrat si deaceasta data cel mai mare rulaj din piata, de peste 11,5 mil. lei.Actiunile au pierdut insa 4,4% fata de cotatia de luni. Rulajul deieri a depasit 8,8 mil. euro.

Tot in sectorul financiar,actiunile Broker Cluj (BRK) au consemnat una dintre cele mai mariscaderi din piata, de 6,3%, cotatia titlurilor societatii deintermediere coborand la nivelul de 0,3 lei/unitate.

In sectorul energetic, actiunilesocietatilor de utilitati Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) auinregistrat de asemenea scaderi, de 5,8% si respectiv 5,4% fata dereferinta. Cea mai redusa scadere din sector a fost inregistrata deactiunile Transelectrica (TEL), care au coborat cu doar 0,6% fatade cotatia de luni. Indicele de profil BET-NG a pierdut astfel 4,1%fata de cotatia de referinta, coborand la nivelul de 720 depuncte.

Corectia de pe piata locala vinepe fondul revenirii pe minus si a principalelor piete europene,care la fel, in sedinta de luni au inregistrat cresteri istorice.Astfel, aproape de inchidere indicele paneuropean Euro Stoxx 50pierdea 2,2%, cea mai mare scadere din regiune fiind inregistratade indicele britanic FTSE 100, de 1,9%.

Indicele american Dow Jonespierdea in debutul sedintei de marti 0,4%, coborand sub nivelul de10.700 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO