Burse - Fonduri mutuale

Exportatorii au ajuns vedete pe Bursa

26.08.2009, 18:24 38

Printre companiile cu cea mai mare pondere a exporturilor in afaceri se numara producatorii de ingrasaminte Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO), care s-au apreciat pe Bursa in acest an cu 100% si respectiv 80,6%. Cele doua companii au o cota de peste 75% la export.

Actiunile producatorului de piese de schimb Compa Sibiu (CMP), care anul trecut a exportat aproape 80% din ce a produs, au urcat pe Bursa in 2009 cu 142%, in ciuda faptului ca afacerile s-au prabusit in primele sase luni cu 38% si profitul companiei s-a redus aproape de zero.

Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), care a inregistrat in primele sase luni pierderi de 116 mil. lei si o cadere a afacerilor la jumatatea anului de circa 50%, a adus pe Bursa investitorilor un randament de 128% anul acesta.

Analistii spun ca la fiecare companie in parte se pot identifica motive de crestere, insa in cazul tuturor perspectivele de crestere la nivel mondial au un impact benefic asupra activitatii si implicit evolutia din piata a titlurilor.

"Acest fenomen se resimte poate si mai mult in momentul in care devalorizarea monedei nationale permite companiilor sa devina mai competitive in raport cu ceilalti concurenti externi", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul Broker Cluj.

El a mai precizat ca in cazul Oltchim aprecierile pot veni si din speculatiile privind integrarea diviziei din cadrul Arpechim, in urma carora activitatea operationala sa devina profitabila. Actiunile Altur Slatina (ALT), Rompetrol Rafinare (RRC), care au o pondere semnificativa la export, au inregistrat in 2009 o crestere de peste 160% fiecare.

"RRC si ALT sunt cu ofertele publice obligatorii, se incadreaza in noile reglementari ale CNVM si de aceea au crescut in perioada in care se discuta despre asta, tot speculativ", explica Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

El mai spune ca performantele financiare ale exportatorilor depind, printre altele, de cererea agregata la nivel mondial (care a scazut dramatic in ultimul an) si de evolutia monedei nationale in raport cu monedele incasate la export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO