Burse - Fonduri mutuale

Fabricile de ţevi ale lui Mittal plătesc 5 mil. lei ca să părăsească bursa

Fabricile de ţevi ale lui Mittal plătesc 5 mil. lei ca...

Autor: Radu Bostan

23.06.2015, 00:04 224
Grupul ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, va plăti puţin peste 5 mil. lei pentru a delista două din cele trei combinate pe care le con­trolează şi sunt listate pe piaţa RASDAQ. Capitalizarea pieţei va scă­dea cu 470 mil. lei în urma retragerilor.

Cei doi producători de ţevi deţinuţi de grup, ArcelorMittal Tubular Pro­ducts Roman (PTRO) şi Tubular Pro­ducts Iaşi (TPRO), vor fi delistaţi de pe bursă, în contextul desfiinţării pieţei RASDAQ, astfel că trebuie să răscum­pere titlurile acţionarilor minoritari care s-au opus.

Uzina din Roman va plăti 1,565 lei/ac­ţiune, un preţ cu 11% mai mare decât cel din piaţă, pentru a cumpăra aproape 3,5 milioane de titluri. Achiziţia va viza 1,3% din capital şi va costa compania 5,4 milioane de lei.

Compania din Iaşi a oferit un preţ de retragere de 0,14 lei/acţiune, iar răscumpărarea a 0,24% din acţiunile totale o va costa aproape 300.000 lei.

SIF Moldova (SIF2) era unul dintre acţionarii minoritari semnificativi, cu o deţinere de 0,66% din firma din Roman şi 0,22% din uzina din Iaşi.

În afară de combinatul siderurgic de la Galaţi, grupul controlat de miliar­da­rul Lakshmi Mittal mai deţine ArcelorMittal Hunedoara (SIDG), o com­panie cu capitalizarea de 61 mil. lei.

Aceasta nu va fi delistată, ci se va transfera pe sistemul alternativ de tranzacţionare, AeRO.

Pe lângă cele trei fabrici, grupul ArcelorMittal mai deţine 28% din acţiunile Comvex Constanţa (CMVX), operatorul unui terminal de import al materiilor prime industriale, prin care combinatul din Galaţi se aprovi­zionează cu minereu de fier şi cocs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO