Burse - Fonduri mutuale

Fara speculatori Bursa intra de pe acum in hibernare

Fara speculatori Bursa intra de pe acum in hibernare
19.11.2009, 23:12 15

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri cu o corectieextrem de redusa, de aproape 0,1% pe indicele compozit, in timp cesocietatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au urcat cu0,5%. Pe plus au inchis si companiile din sectorul energetic,indicele de profil, BET-NG urcand cu 0,4%. Primele zece cele mailichide companii, redate sub indicele BET, au pierdut 0,05% fata dereferinta.

Insedinta de ieri s-au realizat tranzactii de doar 1,7 mil. de euro,fiind de altfel cea mai redusa lichiditate din ultimele patru luni.Brokerii sunt de parere ca bursa, in lipsa unor evenimenteimportante, nu va inregistra evolutii spectaculoase nici inurmatoarele doua saptamani, pana la finalul alegerilor.

"Odata cu finalul alegerilor, investitorii vor scapa deincertitudinea politica si este posibil sa vedem o reactie inpiata. Pana atunci cred ca vom inregistra aceleasi evolutiianemice, iar in piata se va vedea un dezinteres total. Pe de altaparte, dupa alegeri raman in continuare incertitudinile la niveluleconomiei. Principala problema a BVB este ca duce o lipsa groaznicade companii", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatiide intermediere IFB Finwest.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai bunaevolutie la categoria societatilor financiare, consemnand un avansde 0,9%, urmate in top de cresterile SIF Transilvania (SIF3) si SIFMuntenia (SIF4), de 0,8% fiecare, urcand astfel la pretul de 0,655lei/actiune si respectiv 0,675 lei/titlu. Restul SIF-urilor auinchis in stationare.

Tot in stationare au inchis si titlurile Bancii Transilvania(TLV), in timp ce actiunile bancii BRD si cele ale Erste Bank(EBS), cotate la categoria international, au coborat cu 0,7% sirespectiv 0,3% sub referinta. Cea mai mare corectie dintresocietatile bancare au inregistrat-o titlurile Bancii Carpatica(BCC), care au pierdut aproape 1% fata de referinta.

"Evolutiile din ultimele zile este dovada clara a faptului cafara evenimente importante in piata, care sa genereze volatilitatesi deci intrarea speculatorilor la tranzactionare, bursalocala nu este deloc atractiva pentru investitori si mai alespentru investitorii straini. Este o bursa subdezvoltata, si calichiditate si volatilitate, dar si la nivelul companiilor si alstrategiei", a adaugat Chisu.

In sectorul energetic actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) auinregistrat cel mai mare avans, de 2,2% fata de referinta, in timpce titlurile companiei petroliere Petrom (SNP) au coborat cu 0,4%sub referinta. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN) au inchis in scadere, cu o corectie de 0,8% sirespectiv 0,3% fata de referinta.

"Din punctul de vedere al listarilor, anul 2009 a fost zero.Nimic nou, nicio companiei noua pe piata, iar investitorii lasaimpresia ca s-au cam saturat", a continuat Chisu.

Titlurile combinatelor chimice Amonil (AMO) si Oltchim (OLT) auinregistrat cea mai mare volatilitate din piata in sedinta de ieri,actiunile companiilor urcand cu 6,6% si respectiv 7,4%. O evolutiesimilara au inregistrat-o si titlurile Casa Bucovina de Munte(BCM).

De urmarit astazi

  • Evolutiile titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), in conditiilein care este asteptata oferta de preluare din partea KMG.
  • Evolutiile societatilor financiare (SIF-uri), care au revenitusor pe plus, insa tendinta descendenta se pastreaza.
  • Evolutia companiilor Amonil (AMO) si Oltchim (OLT), pe fondulvolatilitatii ridicate din ultimele sedinte.
  • Evolutia principalelor piete internationale, in special apietei americane, care urca la noi maxime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO