Finanţe personale. De ce scad acţiunile la bursa de la Bucureşti când pieţele externe sunt la maxime

6 oct 2017 Autor: Dan Grigore Ivan

Piaţa de capital de la Bucureşti a scăzut în ultima lună cu aproximativ 2%, în condiţiile în care aprecierea burselor eu­ropene (mai ales a celor din Vest) a fost una consi­derabilă.

Astfel, indicele STOXX 600, ce urmăreşte cele mai mari 600 de companii europene, a crescut în această perioadă cu 4%, în vreme ce indicele american S & P 500 a urcat cu 2,47%. Euro s-a depreciat cu peste 1% în ultima lună, în condiţiile în care aprecierea puternică începută în luna mai a monedei unice a jenat creşterea pieţei de capital europene în favoarea celei americane.

În regiune, scăderea de la Varşovia a fost chiar mai severă decât cea de la Bucureşti, cu un indice WIG20 ce a coborât cu 3%, în vreme ce la Budapesta creşterea a fost una modestă, de 0,15%.  Pe de altă parte, indicele ATX, ce urmăreşte cele mai importante acţiuni vienze, a avut o evoluţie mai apropiată de media europeană, după un avans de 2,9%. Indicele WIG20, referinţa pieţei de capital poloneze, şi principalul indice vienez (ATX) au crescut cu peste 26% de la începutul acestui an, reprezentând cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană.

Deşi situaţia politică din Polonia este una volatilă, partidul de guvernământ intrând des în divergenţe cu linia Uniunii, creşterea economică din Polonia şi multiplii de preţ i-au convins până acum pe investitori să mizeze în continare pe bursa de la Varşovia.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.10.2017

 
Cuvinte cheie:
Finante personale
, actiuni
, BVB
, bursa
, indice
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide