Burse - Fonduri mutuale

Floroiu, EFG: Anul 2011 va rămâne tensionat din toate punctele de vedere

Autor: Stefan Musgociu

06.10.2010, 23:49 28

Bursa a crescut miercuri cu 0,41%, în linie cu pieţele externe,dar lichiditatea a fost în continuare redusă, deşi investitorii aufost mai activi la tranzacţionare decât în şedinţa anterioară,ope­ra­ţiunile cu acţiuni însumând numai 13 mi­lioane de lei (3milioane de euro). Investitorii nu au reacţionat la decizia CurţiiConstituţionale privind legea sistemului unitar de pensii publice.Curtea a decis că această lege este constituţională şi a respinssesizările PNL şi PSD-PC.

Brokerii cred că piaţa ar fi reacţionat vizibil negativ dacădecizia Curţii ar fi fost de neconstituţionalitate, întrucât înlipsa acestei legi deficitul bugetar ar fi crescut.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate deindicele BET, au fost realizate la preţuri în imediata apropiere aultimelor cotaţii de marţi, iar titlurile celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF) au plasat indicele BET-FI cu 0,45%peste nivelul de la finalul sesiunii de marţi.
Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG EurobankSecurities, spune că în ciuda fluxului de ştiri pozitive şinegative care se succed atât peste ocean, cât şi în Europa,evoluţia tuturor pieţelor va depinde de relansarea sau stagnareaeconomiei SUA.

"Nu ştiu ce la ce să mă mai aştept în ceea ce priveşte evoluţiapieţei locale, eventual corelată cu ştiri ce vin din zona măsurilorguvernamentale. Cred că până la sfârşitul anului volumele detranzacţionare vor rămâne mici, în medie de 3 milioane euro pe zi.Băncile şi SIF-urile vor rămâne în topul preferinţelorinvestitorilor. Sfârşitul lunii decembrie este posibil săînregistreze din nou aprecieri ale preţurilor tip«window-dressing», aşa cum am fost martori de atâtea ori la finelefiecărui trimestru", a declarat Floroiu.
El crede că piaţa îşi va reveni din letargie odată cu listareaFondului Proprietatea, preconizată cel târziu în luna februarie2011, precum şi de ofertele publice secundare pe care statul arurma să le deruleze la Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), şide listarea Romgaz.

"Aşa cum cu o floare nu se face primăvară, cu un emitent de staturaFondului Proprietatea nu se dezvoltă o piaţă. Sunt de aşteptat însăveşti pozitive din partea Parlamentului legate de pragul laSIF-uri, creşterea free float-ului la companiile din utilităţi,Petrom şi, de ce nu, oferta Romgaz. Aceste evenimente, cel puţin,vor putea face diferenţa în anul 2011 în ceea ce priveşte volumultranzacţiilor, vola­tilitatea pieţei, interesul mai accentuat alfondurilor de investiţii străine pentru acţiunile româneşti.Altfel, 2011 va rămâne un an tensionat din toate punctele devedere: acorduri cu FMI şi UE, deficit bugetar, inflaţie, curs deschimb, tensiuni sociale, sindicate şi pensionari în stradă,tensiuni pe plan politic. Am avea astfel toate premisele să credemcă şi în anul 2011 ne vom găsi tot în derivă", a mai spus brokerulde la
EFG Securities.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene avansaucu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor dinEuropa Cen­trală şi de Est, care erau în creştere cu maximum 1%.Bursa din Polonia înregistra, însă, o corecţie de 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO