Burse - Fonduri mutuale

Floroiu, EFG: Ramanem o piata volatila la stiri externe

Floroiu, EFG: Ramanem o piata volatila la stiri externe
19.11.2008, 20:24 37

Bursa a inregistrat ieri una dintre cele mai scazute lichiditatide la inceputul anului, valoarea tranzactiilor ridicandu-se laputin peste 3,2 mil. euro (12,3 mil. lei). Nu s-au inregistratcorectii ample, cea mai mare scadere fiind consemnata de aceastadata de indicele societatilor financiare, BET-FI, care a coborat cu3,5% sub nivelul de referinta. Indicele BET a coborat cu 2,2%.

"La o lichiditate atat de scazuta nu pot avea prea multereactii la ce se intampla in piata. Cu tranzactii de doar 3milioane de euro, ce se intampla pe piata aproape ca are oimportanta nesemnificativa. Vom continua sa inregistram evolutiiasemanatoare burselor europene si ramanem o piata volatila lastirile externe", a apreciatLaurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFGSecurities.
Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat printre celemai mari corectii din piata, de 7,8%, pana la pretul de 0,0201lei/actiune, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au coborat cu doar0,6%, atingand nivelul de 0,177 lei/actiune.
Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN)au pierdut in medie 2%, atingand un pret de tranzactionare de 12,3lei/actiune, respectiv de 128,2 lei/actiune.
Evolutiile in scadere ale companiilor din sectorul energeticau redus cotatia indicelui de profil cu aproape 3%.
"Nu ma astept la nicio evolutie spectaculoasa a pietei pana lasfarsitul anului si nici dupa aceasta nu ma astept la aprecierispectaculoase. Trebuie sa vedem rezultatele companiilor la sfarsitde an, trebuie sa avem in vedere indicatorii de evaluare aactiunilor si abia dupa putem avea aprecieri serioase asuprapreturilor. Nu conteaza daca o companie a scazut cu 90% sau cu 50%,atata timp cat au PER-uri asemanatoare", a adaugat Floroiu.
Dintre societatile financiare, cea mai mare corectie auinregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut4,6% fata de nivelul de referinta de marti, urmate de scaderileactiunilor SIF Moldova (4%), SIF Banat-Crisana (3,9%), SIF Oltenia(3,5%) si SIF Muntenia (2,2%).
Tranzactiile SIF Moldova au fost printre cele mai valoroasedin piata, valoarea acestora ridicandu-se la peste 1,2 mil.lei.
Cele mai mari tranzactii de ieri au fost in schimb cele cutitlurile Impact Bucuresti (IMP), fiind tranzactionate aproape 40mil. de titluri, valoarea acestora depasind 1,4 mil. lei. Actiuniledezvoltatorului imobiliar au inregistrat in schimb si cea mai marecorectie din piata, de 14,8%, fiind tranzactionate la un pret de0,035 lei/actiune.
In sectorul financiar, titlurile BRD au pierdut in sedinta deieri 2,4% fata de nivelul de referinta, coborand la pretul de 8lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC)au inchis la acelasi nivel atins in sedinta de marti, de 0,198lei/actiune.
Titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat ocorectie de 2,3%. "Vom trai vremuri tulburi in urmatoarele luni.Cata vreme exista sentimente negative in piata in legatura cusistari de productie, disponibilizari, recesiuni, nu cred ca vomvedea o crestere a numarului sau a valorii tranzactiilor. Iar oeconomie nu-si revine in 3 luni, 6 luni sau un an", a incheiatFloroiu. Bursele externe au inregistrat evolutii asemanatoare, cucorectii maxime de 3,3%, in cazul indicelui german DAX. Indicelefrancez CAC 40 s-a contractat ieri cu 1,7%, in timp ce indicelebritanic FTSE a pierdut 2,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO