Burse - Fonduri mutuale

Fondul Carlson se gândeşte să iasă de la Oltchim. La preţul actual ar face un profit de 7,4 mil. euro în şase luni

Autor: Adrian Ionut Cojocar

21.09.2011, 00:03 673

Fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International, care deţine prin intermediul vehiculului de investiţii Nachbar Services Limited un pachet de 14% din acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), a anunţat că ia în considerare lichidarea participaţiei deţinute la combinatul chimic.

Fondul Carlson a intrat în acţionariatul Oltchim la începutul lunii aprilie din acest an şi a plătit pe pachetul de 14% din Oltchim circa 5 mil. euro, cea mai mare parte a acţiunilor fiind achiziţionate de la SIF Oltenia.

Acelaşi pachet valorează în prezent pe bursă 12,5 mil. euro, după ce cotaţia din piaţă a titlurilor combinatului chimic s-au apreciat de la acea dată cu 145%, pe fondul anunţului statului privind scoaterea companiei la privatizare.

Fondul Carlson, care este un fond de tip speculativ, şi-a justificat intenţia de a ieşi din acţionariatul Oltchim din cauza deteriorării situaţiei financiare a combinatului şi a îngrijorărilor că statul nu va respecta calendarul de privatizare a companiei.

"Implementarea unui management privat la Oltchim va întârzia cu multe luni procesul de privatizare programat. Întârzierea va fi rezultatul procedurilor îndelungate de licitaţie şi selecţie a ofertelor potrivite, şi ulterior al procedurilor îndelungate de implementare a potenţialelor schimbări în managementul companiei Oltchim. Dacă statul român, ca acţionar majoritar la Oltchim, nu îşi schimbă atitudinea şi nu permite implementarea de urgenţă a restructurării, care este imperios necesară, şi dacă nu va urgenta procesul de privatizare, Carlson Ventures va lua în considerare retragerea investiţiei sale în Oltchim şi vânzarea pachetului de acţiuni pe care îl deţine în combinatul chimic", spun reprezentanţii Carlson Ventures International.

Carlson este un fond cu plasamente riscante care îşi orientează investiţiile în special spre companii aflate în dificultate care au perspective de a se redresa în viitor prin preluarea de către un investitor strategic.

"Pe piaţa actuală s-ar putea să fie mai bun un anunţ public privind intenţia de a vinde un pachet mai important de acţiuni şi astfel să fie o concurenţă mai puternică pentru acesta. Faptul că au anunţat că vor să iasă din acţionariat nu cred că influenţează preţul pe care l-ar obţine pe pachet. Poate fi şi un mesaj pentru autorităţi prin care-şi exprimă nemulţumirea", spune Alin Brendea, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Prime Transaction.

Nu este prima dată când fondul Carlson îşi exprimă intenţia de a ieşi din acţionariatul companiei. La sfârşitul lunii mai, când preţul titlurilor Oltchim ajunsese la 1,145 lei/unitate, Artur Jedrzejewski, managing partner la "Carlson Private Equity", spunea că ar fi dispus să vândă participaţia din cadrul Oltchim dacă s-ar găsi vreun cumpărător interesat.

Nemţii de la PCC SE şi fondul Carlson, care deţin împreună 31,5% din acţiunile combinatului chimic, au anunţat în luna iunie că acţionează concertat şi vor coopera în procesul de privatizare a companiei, adoptând o poziţie comună în privinţa strategiei de restructurare a Oltchim.

Astfel, dacă britanicii vor să iasă, PCC ar fi primul cumpărător interesat. Totuşi, nici nemţii nu mai au răbdare să aştepte privatizarea, după ce se luptă de peste trei ani cu actuala conducere a Oltchim.

Un alt cumpărător este greu de găsit, având în vedere situaţia financiară a Oltchim, care a acumulat pierderi de circa 700 mil. lei în ultimii trei ani şi jumătate şi avea la finele lunii iunie datorii totale de 2,45 mld. lei şi capitaluri proprii negative de 620 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO