Burse - Fonduri mutuale

Fondul OTP Garantis a bătut Bursa cu un randament de 15% în trei ani

Fondul OTP Garantis a bătut Bursa cu un randament de 15% în trei ani

Dan Popovici, director de investiţii la societatea OTP Asset Management, administratorul fondului OTP Garantis

Autor: Roxana Pricop

17.08.2011, 00:04 428

Fondul închis de investiţii OTP Garantis, administrat de societatea de OTP Asset Management, a protejat investitorii de prăbuşirea burselor şi le-a adus un randament de circa 14,85% în ultimii trei ani, însă nu a reuşit să bată dobânda bancară.

OTP Garantis a fost primul fond de investiţii din România care a garantat investitorilor capitalul iniţial plasat. Când a fost lansat în vara anului 2008, fondul a strâns 4,7 milioane de lei de la 300 de investitori, cu doar câteva luni înainte de declanşarea crizei. Pentru a garanta că investitorii nu îşi vor pierde banii, administratorii fondului au folosit următoarea strategie:

"Activele fondului au fost investite în depozite bancare. O parte din dobânzile încasate au fost utilizate pentru a plăti performanţa unui produs derivat ce a avut în spate un coş de 20 de ac­ţi­uni de companii din Eu­ropa de Vest, Centrală şi de Est. Printre aces­te ac­ţiuni s-au numărat acţiunile OTP Bank, Erste Bank, Renault, Car­refour, Unilever, dar şi cele ale companiilor româneşti Pet­rom, Banca Tran­silvania şi BRD-SG. Produsul derivat de tip "equity swap" a fost dezvoltat de firma Société Générale care încasa trimestrial o dobândă de la fond şi livra în schimb performanţa realizată de coşul de acţiuni. Dacă randamentul coşului de acţiuni era negativ, fondul nu primea nimic", a spus Dan Popovici, director de investiţii la societatea OTP Asset Management, administratorul fondului.

În primul an (iunie 2008-iunie 2009), administratorii au garantat investitorilor o cotă fixă de participare de 12% din valoarea iniţială de 1.000 de lei a unităţii de fond indiferent de performanţa portofoliului fondului. Din iunie 2008 şi până în iunie 2009, indicii Bursei de la Bucureşti s-au prăbuşit cu circa 50%. Nici pieţele externe nu au performat mai bine, Franţa, Ungaria şi Polonia afişând pierderi de peste 30% în acelaşi interval. La bănci, un depozit era remunerat cu o dobândă de peste 10% pentru 12 luni.

În al doilea şi al treilea an, administratorii s-au angajat să plătească o cotă variabilă între 0 şi 15%, în funcţie de performanţa coşului de acţiuni şi a indicelui de participare la performanţă, însă nu au plătit nicio cotă de participare, chiar dacă bursele locală şi externe şi-au mai revenit din scăderi. La bănci, dobânzile au atins maxime şi de 14% în 2009 pentru a reveni în 2010 la niveluri mai coborâte de circa 7% pentru lichidităţi plasate pentru 12 luni. Astfel, pe ultimii trei ani, dobânda la un depozit bancar urcă până la peste 30%.

La finalul duratei de viaţă, pe 30 iunie 2011, investitorii s-au putut retrage din fondul OTP Garantis, răs­cumpă­rând unitatea de fond deţinută la ultimul preţ de 1.028,55 lei. Pen­tru investitorii care au subscris la valoarea nominală de 1.000 lei, răs­cum­părarea le-a adus un plus de 2,85%.

OTP este unul dintre principalii administratori de fonduri închise de pe piaţa locală. Firma mai are în administrare două fonduri închise listate la Bursă, OTP WiseRo şi OTP Green Energy, care funcţionează pe principii similare ca şi OTP Garantis. Cele două fonduri au strâns fiecare peste 8 mil. lei de la investitori, însă ambele se tranzacţionează în prezent cu 9% sub preţul de la listare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO