Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a preluat 19,9% din WTC Bucuresti

20.07.2006, 19:41 17

Fondul Proprietatea a intrat in structura actionariatului societatii World Trade Center (WTC) Bucuresti, care detine hotelul de patru stele Sofitel, dupa ce a preluat pachetul de actiuni de 19,9% detinut anterior de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Potrivit unui anunt al WTC, inlocuirea AVAS cu Fondul Proprietatea a fost aprobata de actionarii companiei, avand in vedere transferul de actiuni intervenit intre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Fondul Proprietatea in baza legii 247/2005 si a hotararii de Guvern privind infiintarea fondului.
In urma acestei operatiuni, capitalul social al WTC ramane neschimbat, avand o valoare de 78,7 milioane de lei (21,8 mil. euro).
Actionarii companiei sunt Fondul Proprietatea (19,9%), Bouygues Batiment International (21,5%), Debarth (20,2%), Financiara SA (7,9%), Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (6,2%), Astra (5,7%), Municipiul Bucuresti (5,1%), TC Carpati (3,4%), Tarom (2,6%), SIF Muntenia (2,6%), Pullman International Hotels (2,5%), Uniunea Nationala a Cooperativelor de Consum si Credit Centrocoop (1,7%), Uniunea Cooperativelor de Consum si Credit Federalcoop (0,05%), Exfor SA (0,2%).
WTC Bucuresti a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 54,3 milioane de lei (15 mil. euro), cu circa 15% mai putin decat in 2004, si pierderi de aproximativ 8 milioane de lei (3,2 mil. euro).
Totodata, la finele anului 2005, compania avea o datorie de peste 60 de milioane de euro catre AVAS.
WTC Bucuresti a fost infiintat in 1994, ca societate mixta, in care partea romana detinea 55% din actiuni, restul fiind in proprietatea unor companii franceze. Complexul World Trade Center include, printre altele, hotelul Sofitel, spatii de birouri, sali de conferinte si o galerie comerciala.
World Trade Center avea pana anul trecut in portofoliu hotelul Sofitel, Clubul Francez si Satul Francez.
Hotelul, cotat la patru stele, se afla in competitie si cu jucatorii de pe segmentul de cinci stele, in special Crowne Plaza, care se afla in imediata apropiere a acestuia. Tot in zona se afla hotelurile Best Western Parc, dar si complexul Turist, care va fi deschis sub brand Ramada la inceputul anului viitor.
Sofitel, cu 202 camere, a inregistrat o crestere de aproximativ 10% a cifrei de afaceri in anul 2005, pana la valoarea de 8,4 mil. euro, ceea ce a depasit previziunile facute de conducere la inceputul exercitiului financiar.


Cei mai importanti actionari

Bouygues Batiment International - 21,5%
Debarth - 20,2%
Fondul Proprietatea - 19,9%
Financiara SA - 7,9%
Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti - 6,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO