Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea poate sa intarzie listarea pe Bursa pana la anul

25.07.2006, 19:37 8

"Daca se respecta legislatia aflata in vigoare, este practic imposibil ca Fondul Proprietatea sa mai poata fi listat pana la sfarsitul anului", a spus ea.
Totusi, listarea ar putea avea loc intr-una din lunile ramase din 2006 doar daca Guvernul ar prevede o accelerare a procedurilor printr-o ordonanta de urgenta, a adaugat Iordache. Programata initial in luna aprilie a acestui an, listarea la Bursa a Fondului Proprietatea a fost intarziata in mai multe etape, ultimul termen avansat de autoritati fiind toamna acestui an.
In alta ordine de idei, la Fondul Proprietatea ar putea fi stabilit un prag de detinere, conform legislatiei actuale, a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedinte al Bursei de Valori.
"Fondul Proprietatea este in acest moment asimilat 'altor organisme de plasament colectiv', pentru care legislatia prevede un prag de detinere, la fel ca la SIF-uri", spune Dan Paul. Fondul Proprietatea ar putea avea aceeasi soarta ca si societatile de investitii financiare (SIF), pentru care in prezent exista un prag de detinere de 1%, a explicat el.
Motivatia pentru care SIF-urile au un prag de detinere este teama legiuitorului ca aceste mari societati financiare ar putea fi controlate de cineva, care ar controla astfel o parte semnificativa din economie, spune Paul.
"Din acelasi motiv, la Fondul Proprietatea ar putea fi introdus un prag de detinere, acest Fond fiind mai mare decat toate SIF-urile la un loc", a spus Paul.
De alta parere este Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.
"Fondul Proprietatea a luat nastere printr-o lege speciala, prin asumarea raspunderii si fara consultarea Parlamentului, ceea ce inseamna ca nu i se aplica reglementarile generale privind categoria 'alte organisme de plasament colectiv'. Deci nu poate fi vorba de un prag de detinere", a conchis ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO